Menü

A bento kultúrája

A bento dobozok kezdenek hazánkban is egyre népszerűbbek lenni, de egyelőre főként csak ázsiai ételeket árusító éttermekben lehet kapni. A japán kultúra kedvelőinek valószínűleg nem idegen a bento, hiszen ez az ország egyik ikonikus gasztronómiai hagyománya, amely nem csak az étkezésről, hanem az egészséges életmódról és az esztétikáról is szól. Ezek a dobozok általában különböző ételek gondosan összeválogatott kombinációit tartalmazzák, amelyek praktikusak és táplálóak.

Ezt az egyadagos étkezési formát korábban otthon készítették el, és az utazók, illetve munkások mindennapi étele volt, mára azonban világszerte nagy népszerűségnek örvend. Kaphatóak dobozok, amelyek direkt arra vannak kitalálva, hogy bentot csomagoljunk el benne, de ezen kívül, főleg Japánban, de más nagyobb országokban is kapható előre csomagolt bento. Egyszerű közértekben, szupermarketekben is megtalálhatóak ezek a dobozok, de vannak külön erre specializálódott üzletek is. Amennyiben Japánban járunk, mindenképp érdemes kipróbálni az ott kapható formáját, hiszen teljesen más kulináris élményt nyúlt, mint itthon, de mi magunk is könnyen elkészíthetjük a bentót.

Ez az étel alapvetően a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozást támogatja. Mindegyik doboznak az alapja a rizs, amely energiatartalma miatt központi eleme az étkezésnek. Fehérje gyanánt általában tofut, halat, csirkét, illetve tojást tesznek hozzá, ezeket különböző fűszerezésekben. Ha magunk válogatjuk össze, a legváltozatosabb az lehet, ha mindegyikből teszünk bele egy keveset. Zöldségek esetében fontos, hogy frissek legyenek, érdemes az éppen szezonális kínálatból válogatni.

Ezeket is elrakhatjuk frissen, illetve esetleg megsütve, vagy befőtt formában is. A tradicionális verzióban szerepel savanyúság is, de érdemes tudni azt, hogy az ázsiai konyhában sokkal többféle zöldséget savanyítanak. Láthatjuk, hogy egy bento doboz elkészítése változatosságra ösztönöz, és biztosítja, hogy az ember különböző élelmiszercsoportokból megfelelő tápanyagokat kapjon. Segítségével egyszerűbbek lehetnek akár a diéták is, és az adagok méretét könnyebb változtatni, ami segít kézben tartani a kalóriakontrollt.

A bento nem csak tápláló, hanem sokszor esztétikus élményt is nyújt. Főleg a gyerekek körében népszerű, hogy például a rizst különböző mintákban rendezik el, amelyek kisállatok, vagy esetleg mesefigurák alakjában jelenik meg. Felnőttek számára is egy élményt nyújthat, hiszen a színek, formák és textúrák összhangja harmonikus látványt eredményez, amelyet szívesebben fogyasztunk el.

A japánok úgy tartják, hogy egy bento doboznak legalább öt színben kell pompáznia. Ekkor lehet azt mondani, hogy elég változatos ételek találhatóak meg benne. Ennek az európai megfelelője a „meal prep”, azaz előre főzés, amit igazából ötvözhetünk a bento doboz technikájával. Azaz elkészíthetjük néhány napra előre ilyen formában az étkezéseinket, és akár, ha szívesen kísérletezünk, akkor bevásárolhatunk csak ázsiai alapanyagokból is.

Egészséges nassolnivalók

Ha éppen sietünk valahová, vagy éppen még nincsen ebédidő, de megkívánunk valamit hajlamosak vagyunk egészségtelen édességeket vásárolni és fogyasztani. Pedig néhány egyszerű alternatívával könnyen egészségesebbé tehetjük még a nassolási szokásainkat is!

Amit a kókuszvízről tudni érdemes

A kókuszt mindenki ismeri, hiszen egyes országok alapvető élelmiszere, sokféleképpen felhasználják minden részét, ám a kókuszvízről kevesebbet hallunk, azon kívül, hogy finom. Nézzük, mire is jó nekünk.

Ha puffadást, hasfájást okoz a fruktóz, avagy a fruktózintolerancia

Amennyiben puffadást, hasi fájdalmakat, hasmenést tapasztalunk, rossz közérzettel és fejfájással párosulva, akkor gondolhatunk arra, hogy a szervezetünk esetleg nem tudja feldolgozni a gyümölcscukrot. Amennyiben fruktózintoleranciával állunk szembe, sajnos nem minden gyümölcsöt fogyaszthatunk.

Miért fontos a kamasz gyerekemnek a laborvizsgálat?

Sajnos még mindig kevesen járnak rendszeres szűrővizsgálatokra és ennek fontosságára már kamaszkorban érdemes felhívni a figyelmet, arról nem is beszélve, hogy kamaszkorban a növekedés, valamint a hormonháztartás változása miatt fokozottabb igény lehet egy-egy vitamin, ásványi anyag pótlására, ezt pedig csak egy laborvizsgálat tudja megmutatni.

Mikor segít az infralámpa?

Akinek már volt arcüreggyulladása vagy homloküreg gyulladása, az tudja, milyen kellemetlen és nehezen múló, makacs betegség. Az arcfájdalom, az orrdugulás, bő orrváladék, fejfájás, az eldugult orr és a fáradtság mielőbbi kezelést igényel.