A bento kultúrája
- Dátum: 2024.09.29., 17:19
- Majernyik Szilvia
- képek:pexels.com
- bento doboz, diéta, egészséges táplálkozás, életmód, harmónia, japán, tápérték, tradíció
A bento dobozok kezdenek hazánkban is egyre népszerűbbek lenni, de egyelőre főként csak ázsiai ételeket árusító éttermekben lehet kapni. A japán kultúra kedvelőinek valószínűleg nem idegen a bento, hiszen ez az ország egyik ikonikus gasztronómiai hagyománya, amely nem csak az étkezésről, hanem az egészséges életmódról és az esztétikáról is szól. Ezek a dobozok általában különböző ételek gondosan összeválogatott kombinációit tartalmazzák, amelyek praktikusak és táplálóak.
Ezt az egyadagos étkezési formát korábban otthon készítették el, és az utazók, illetve munkások mindennapi étele volt, mára azonban világszerte nagy népszerűségnek örvend. Kaphatóak dobozok, amelyek direkt arra vannak kitalálva, hogy bentot csomagoljunk el benne, de ezen kívül, főleg Japánban, de más nagyobb országokban is kapható előre csomagolt bento. Egyszerű közértekben, szupermarketekben is megtalálhatóak ezek a dobozok, de vannak külön erre specializálódott üzletek is. Amennyiben Japánban járunk, mindenképp érdemes kipróbálni az ott kapható formáját, hiszen teljesen más kulináris élményt nyúlt, mint itthon, de mi magunk is könnyen elkészíthetjük a bentót.
Ez az étel alapvetően a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozást támogatja. Mindegyik doboznak az alapja a rizs, amely energiatartalma miatt központi eleme az étkezésnek. Fehérje gyanánt általában tofut, halat, csirkét, illetve tojást tesznek hozzá, ezeket különböző fűszerezésekben. Ha magunk válogatjuk össze, a legváltozatosabb az lehet, ha mindegyikből teszünk bele egy keveset. Zöldségek esetében fontos, hogy frissek legyenek, érdemes az éppen szezonális kínálatból válogatni.
Ezeket is elrakhatjuk frissen, illetve esetleg megsütve, vagy befőtt formában is. A tradicionális verzióban szerepel savanyúság is, de érdemes tudni azt, hogy az ázsiai konyhában sokkal többféle zöldséget savanyítanak. Láthatjuk, hogy egy bento doboz elkészítése változatosságra ösztönöz, és biztosítja, hogy az ember különböző élelmiszercsoportokból megfelelő tápanyagokat kapjon. Segítségével egyszerűbbek lehetnek akár a diéták is, és az adagok méretét könnyebb változtatni, ami segít kézben tartani a kalóriakontrollt.
A bento nem csak tápláló, hanem sokszor esztétikus élményt is nyújt. Főleg a gyerekek körében népszerű, hogy például a rizst különböző mintákban rendezik el, amelyek kisállatok, vagy esetleg mesefigurák alakjában jelenik meg. Felnőttek számára is egy élményt nyújthat, hiszen a színek, formák és textúrák összhangja harmonikus látványt eredményez, amelyet szívesebben fogyasztunk el.
A japánok úgy tartják, hogy egy bento doboznak legalább öt színben kell pompáznia. Ekkor lehet azt mondani, hogy elég változatos ételek találhatóak meg benne. Ennek az európai megfelelője a „meal prep”, azaz előre főzés, amit igazából ötvözhetünk a bento doboz technikájával. Azaz elkészíthetjük néhány napra előre ilyen formában az étkezéseinket, és akár, ha szívesen kísérletezünk, akkor bevásárolhatunk csak ázsiai alapanyagokból is.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Forróság, fény és fáradtság – Hogyan küzdjünk meg a nyári álmatlansággal?

Sokaknak ismerős lehet az az érzés, amikor fekszünk az ágyban, nézzük a plafont, a percek egyre csak telnek, és nem tudunk elaludni. A frusztráció nő, az óra ketyeg, és másnap fontos feladatok várnak ránk. A tartós meleg, a világos hajnalok és a felborult napirend miatt egyre többen küzdünk alvási nehézségekkel. A probléma nem egyéni panasz, hanem széles körű jelenség, amely mögött biológiai, környezeti és életmódbeli tényezők is állnak.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.
Hipermnézia – amikor nincs olyan, hogy elfelejted

Talán már mindenki járt úgy, hogy elfelejtett valamit, mert esetleg sok más dolga volt. A hipermnéziások nem tudnak felejteni még akkor sem, ha szeretnének.
Villámlás és mennydörgés – tudod, mit kell tenned?

Mindenki találkozott már olyan viharral, ami hangos dörgéssel és villámlással járt, de vajon mindenki tudja e, hogy ilyenkor mit kell tenni?