Menü

Amit a kókuszvízről tudni érdemes

A kókuszt mindenki ismeri, hiszen egyes országok alapvető élelmiszere, sokféleképpen felhasználják minden részét, ám a kókuszvízről kevesebbet hallunk, azon kívül, hogy finom. Nézzük, mire is jó nekünk.

A kókuszvíz a kókuszdió belsejében található vízszerű folyadék, melyet nem csak kókuszvíznek, hanem kókusztejnek is neveznek igen helytelenül, mivel a kettő nem ugyanaz. A kókuszvizet a még éretlen dió belsejéből nyerik ki, a kókusztejet pedig a már érett dió húsából. A kókusztej úgy készül, hogy a dió húsát leforrázzák és abból keletkezik a tejszerű anyag. A kókuszvizet pedig úgy kapjuk meg, ha feltörjük a fiatal terményt és a benne található folyadékot kiöntjük.

A kókuszvíz nem tartalmaz nagyon sok kalóriát, ellenben egészséges, finom, édeskés íze van. Hawaii-n mennyei harmatként említik és ott is nagyon széles körben felhasználják. A régi időkben, a második világháború alatt intravénásan is adták sebesültek részére jótékony hatása miatt. Sokféle vitamint tartalmaz, például C-vitamint, különböző B-vitaminokat, káliumot, citokinnint, aminosavakat, magnéziumot, nátriumot, foszfort és kalciumot is.

A C-vitamin nem csak immunerősítőként játszik fontos szerepet, hanem mivel erős antioxidáns, ezért segít semlegesíteni a szabadgyököket, illetve erősíti a kollagéntermelést, ezzel pedig bőrünknek tesz jót. Természetes módon küzd meg a ráncokkal, hidratáálja a bőrt, kontrollálja az arcbőr zsírosodását is. A már említett hawaii-ak is előszeretettel használják, főként hajuk ápolására, mivel megszűnteti a korpát, elűzi a hajhullást, serkenti a fejbőr vérkeringését, sőt, még a töredezett hajvégekkel is felveszi a harcot. Kálium és nátrium tartalma miatt ajánlják azoknak is, akik magas vérnyomással küzdenek, rendszeres fogyasztásával több esélyünk van elkerülni egy stroke-ot, vagy egy szívrohamot.

Magnézium, foszfor és kalcium tartalma miatt sportolók közkedvelt itala, segít pótolni az elveszett ásványi anyagokat. A benne található B-vitamin segít a stresszes időszakokban, hogy könnyebben vegyük az akadályokat. Fogyókúrázók is szívesen iszogatják, mivel szénhidrát és fehérje tartalma miatt csökkenti az éhségérzetet, nem fog kialakulni fejfájás, vagy éhgyomori émelygés. Vesekővel küzdőknek is ajánlott, mivel a benne lévő kálium nem engedi a testünknek, hogy túlzott mértékű kalciumot szabadítson fel. Sima folyadékpótlásra is alkalmas, ihatjuk víz helyett is, segít fenntartani a szervezet pH-egyensúlyát, és nincs ajánlott napi beviteli korlátozás.

A kókuszvíz egy remek folyadék, amivel testünk különböző részeinek segíthetünk a regenerálódásban, az egészséges működésben és még folyadékpótlásra is magunkhoz vehetjük.

Egészséges nassolnivalók

Ha éppen sietünk valahová, vagy éppen még nincsen ebédidő, de megkívánunk valamit hajlamosak vagyunk egészségtelen édességeket vásárolni és fogyasztani. Pedig néhány egyszerű alternatívával könnyen egészségesebbé tehetjük még a nassolási szokásainkat is!

A bento kultúrája

A bento kultúrája Japánból származik, és harmonikusan ötvözi a táplálkozást, az esztétikát és az egészséges életmódot. Ezek az előre összeállított dobozok igazán változatossá teheti étkezéseinket, és érdekes perspektívát ad, az előre elkészített ételek világának.

Mit jelent a korlátlan szavatosság?

Az élelmiszerek többségénél figyelni kell a lejárati időt, azonban jónéhány termék esetében korlátlan szavatosságról beszélhetünk. Melyek azok az élelmiszerek, amelyek - helyes tárolással - korlátlan ideig fogyaszthatók?

Gluténmentes étkezés előnyei

Az utóbbi években kimagasló hangsúlyt kapott az egészséges táplálkozás, mely jelentősen hozzájárult a gluténmentes élelmiszerek népszerűségéhez. A szupermarketek polcain egyre többször visszakacsintanak ránk a „Gluténmentes” feliratok, ráadásul számos étterem bővítette a kínálatát gluténmentes menüvel is.

A mikrotápanyagok fontossága

A mikrotápanyagok ugyanúgy fontos szerepet játszanak a táplálkozásunkban, mint azok a nyersanyagok, amik tápértékkel bírnak. Érdemes figyelni rá, hogy mindig bevigyük a megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetünkbe!