Menü

Egészséges nassolnivalók

Sokszor fordul elő, hogy szívesen fogyasztanánk valami kis rágcsát, vagy finomságot, de az édességek nem passzolnak bele a diétánkba, esetleg nem akarunk feleslegesen sok kalóriát bevinni a szervezetünkbe. Előfordulhat az is, hogy nincs időnk reggelizni, és útközben a tömegközlekedésen, vagy gyorsan már a munka kezdete mellett bekapnánk valamit. Ezekre a helyzetekre kínálnak alternatívát az egészséges nassolnivalók, melyeket rövid idő alatt beszerezhetünk, vagy elkészíthetünk. Ezek ráadásul segítenek fenntartani az energiaszintet és az őszi időjárás során, még a szervezetünket is erősítik magas vitamintartalmukkal.

Reggel, mikor beszaladunk a sarki boltba, akkor vásároljunk péksütemény helyett gyümölcsöket, egy alma, egy körte, egy banán, és mellé még valamiféle magvak, esetleg dióféle ugyanúgy kellemes nass lehet számunkra. Ha előre gondolkodunk, akkor ezeket összekeverve egy dobozban is elpakolhatjuk magunknak, a gyümölcssaláta egy igen kedvelt étel, és sokkal olcsóbb otthon elkészíteni, mint boltban megvenni.

A gyümölcsök mellett a zöldségek is ugyanúgy kiváló snackek lehetnek. A paprika, a sárgarépa, az uborka, és még sok más zöldség összevágva könnyen szállítható és fogyasztható. Ezek mellett készíthetünk hozzá, vagy rakhatunk mellé bármilyen szószt, amibe mártogatjuk őket. Ettől kicsit olyan, mintha egy egészséges chipset ennénk. Humusszal is fogyaszthatjuk, ami egy csicseriborsóból és olivaolajból készült krémes állagú étel, több ízben kapható és kiváló mártogatósnak.

A gyümölcs joghurtok helyett vásároljunk natúr változatot, lehetőleg alacsony cukortartalommal. Ehhez adhatunk hozzá bogyós, vagy igazából bármilyen gyümölcsöket, ezáltal sokkal frissebb és egészségesebb lesz. Ez az összeállítás ráadásul segíti az emésztést is, és hozzájárul a szív egészségéhez. Reggel, vagy akár este egy film mellé is kiváló választás, puding helyett ezt fogyasztani.

Előfordul, hogy tényleg nincs kedvünk, se időnk semmit előkészíteni, nem vittünk magunkkal evőeszközt sem, gyümölcsöt sem akarunk fogyasztani, vagy egyszerűen változatosságra vágyunk. Ebben az esetben a különböző boltokban kapható protein szeletek, esetlegesen csokoládéval bevont puffasztott rizsszeletek, zabrudi, vagy előre csomagolt saláták is jó alternatívák lehetnek arra, hogy ne egészségtelen ételeket nassoljunk.

Ezeknek a finomságoknak a beépítése a mindennapjainkban segít abban, hogy elkerüljük a feldolgozott ételek negatív hatásait, vagy ha stresszevők vagyunk akkor se legyen ez annyira káros, mintha cukrozott édességeket tömnénk magunkba egész nap. Az említett dolgoknak nagy része legalább egy hétig eláll, így érdemes bevásárolni belőle, mondjuk a hétvégén és akkor reggelente el tudjuk vinni magunkkal, és esténként sem maradunk finomságok nélkül.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.