Menü

Egészséges nassolnivalók

Sokszor fordul elő, hogy szívesen fogyasztanánk valami kis rágcsát, vagy finomságot, de az édességek nem passzolnak bele a diétánkba, esetleg nem akarunk feleslegesen sok kalóriát bevinni a szervezetünkbe. Előfordulhat az is, hogy nincs időnk reggelizni, és útközben a tömegközlekedésen, vagy gyorsan már a munka kezdete mellett bekapnánk valamit. Ezekre a helyzetekre kínálnak alternatívát az egészséges nassolnivalók, melyeket rövid idő alatt beszerezhetünk, vagy elkészíthetünk. Ezek ráadásul segítenek fenntartani az energiaszintet és az őszi időjárás során, még a szervezetünket is erősítik magas vitamintartalmukkal.

Reggel, mikor beszaladunk a sarki boltba, akkor vásároljunk péksütemény helyett gyümölcsöket, egy alma, egy körte, egy banán, és mellé még valamiféle magvak, esetleg dióféle ugyanúgy kellemes nass lehet számunkra. Ha előre gondolkodunk, akkor ezeket összekeverve egy dobozban is elpakolhatjuk magunknak, a gyümölcssaláta egy igen kedvelt étel, és sokkal olcsóbb otthon elkészíteni, mint boltban megvenni.

A gyümölcsök mellett a zöldségek is ugyanúgy kiváló snackek lehetnek. A paprika, a sárgarépa, az uborka, és még sok más zöldség összevágva könnyen szállítható és fogyasztható. Ezek mellett készíthetünk hozzá, vagy rakhatunk mellé bármilyen szószt, amibe mártogatjuk őket. Ettől kicsit olyan, mintha egy egészséges chipset ennénk. Humusszal is fogyaszthatjuk, ami egy csicseriborsóból és olivaolajból készült krémes állagú étel, több ízben kapható és kiváló mártogatósnak.

A gyümölcs joghurtok helyett vásároljunk natúr változatot, lehetőleg alacsony cukortartalommal. Ehhez adhatunk hozzá bogyós, vagy igazából bármilyen gyümölcsöket, ezáltal sokkal frissebb és egészségesebb lesz. Ez az összeállítás ráadásul segíti az emésztést is, és hozzájárul a szív egészségéhez. Reggel, vagy akár este egy film mellé is kiváló választás, puding helyett ezt fogyasztani.

Előfordul, hogy tényleg nincs kedvünk, se időnk semmit előkészíteni, nem vittünk magunkkal evőeszközt sem, gyümölcsöt sem akarunk fogyasztani, vagy egyszerűen változatosságra vágyunk. Ebben az esetben a különböző boltokban kapható protein szeletek, esetlegesen csokoládéval bevont puffasztott rizsszeletek, zabrudi, vagy előre csomagolt saláták is jó alternatívák lehetnek arra, hogy ne egészségtelen ételeket nassoljunk.

Ezeknek a finomságoknak a beépítése a mindennapjainkban segít abban, hogy elkerüljük a feldolgozott ételek negatív hatásait, vagy ha stresszevők vagyunk akkor se legyen ez annyira káros, mintha cukrozott édességeket tömnénk magunkba egész nap. Az említett dolgoknak nagy része legalább egy hétig eláll, így érdemes bevásárolni belőle, mondjuk a hétvégén és akkor reggelente el tudjuk vinni magunkkal, és esténként sem maradunk finomságok nélkül.

Amit a kókuszvízről tudni érdemes

A kókuszt mindenki ismeri, hiszen egyes országok alapvető élelmiszere, sokféleképpen felhasználják minden részét, ám a kókuszvízről kevesebbet hallunk, azon kívül, hogy finom. Nézzük, mire is jó nekünk.

A bento kultúrája

A bento kultúrája Japánból származik, és harmonikusan ötvözi a táplálkozást, az esztétikát és az egészséges életmódot. Ezek az előre összeállított dobozok igazán változatossá teheti étkezéseinket, és érdekes perspektívát ad, az előre elkészített ételek világának.

Mit jelent a korlátlan szavatosság?

Az élelmiszerek többségénél figyelni kell a lejárati időt, azonban jónéhány termék esetében korlátlan szavatosságról beszélhetünk. Melyek azok az élelmiszerek, amelyek - helyes tárolással - korlátlan ideig fogyaszthatók?

Gluténmentes étkezés előnyei

Az utóbbi években kimagasló hangsúlyt kapott az egészséges táplálkozás, mely jelentősen hozzájárult a gluténmentes élelmiszerek népszerűségéhez. A szupermarketek polcain egyre többször visszakacsintanak ránk a „Gluténmentes” feliratok, ráadásul számos étterem bővítette a kínálatát gluténmentes menüvel is.

A mikrotápanyagok fontossága

A mikrotápanyagok ugyanúgy fontos szerepet játszanak a táplálkozásunkban, mint azok a nyersanyagok, amik tápértékkel bírnak. Érdemes figyelni rá, hogy mindig bevigyük a megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetünkbe!