Menü

Egészséges nassolnivalók

Sokszor fordul elő, hogy szívesen fogyasztanánk valami kis rágcsát, vagy finomságot, de az édességek nem passzolnak bele a diétánkba, esetleg nem akarunk feleslegesen sok kalóriát bevinni a szervezetünkbe. Előfordulhat az is, hogy nincs időnk reggelizni, és útközben a tömegközlekedésen, vagy gyorsan már a munka kezdete mellett bekapnánk valamit. Ezekre a helyzetekre kínálnak alternatívát az egészséges nassolnivalók, melyeket rövid idő alatt beszerezhetünk, vagy elkészíthetünk. Ezek ráadásul segítenek fenntartani az energiaszintet és az őszi időjárás során, még a szervezetünket is erősítik magas vitamintartalmukkal.

Reggel, mikor beszaladunk a sarki boltba, akkor vásároljunk péksütemény helyett gyümölcsöket, egy alma, egy körte, egy banán, és mellé még valamiféle magvak, esetleg dióféle ugyanúgy kellemes nass lehet számunkra. Ha előre gondolkodunk, akkor ezeket összekeverve egy dobozban is elpakolhatjuk magunknak, a gyümölcssaláta egy igen kedvelt étel, és sokkal olcsóbb otthon elkészíteni, mint boltban megvenni.

A gyümölcsök mellett a zöldségek is ugyanúgy kiváló snackek lehetnek. A paprika, a sárgarépa, az uborka, és még sok más zöldség összevágva könnyen szállítható és fogyasztható. Ezek mellett készíthetünk hozzá, vagy rakhatunk mellé bármilyen szószt, amibe mártogatjuk őket. Ettől kicsit olyan, mintha egy egészséges chipset ennénk. Humusszal is fogyaszthatjuk, ami egy csicseriborsóból és olivaolajból készült krémes állagú étel, több ízben kapható és kiváló mártogatósnak.

A gyümölcs joghurtok helyett vásároljunk natúr változatot, lehetőleg alacsony cukortartalommal. Ehhez adhatunk hozzá bogyós, vagy igazából bármilyen gyümölcsöket, ezáltal sokkal frissebb és egészségesebb lesz. Ez az összeállítás ráadásul segíti az emésztést is, és hozzájárul a szív egészségéhez. Reggel, vagy akár este egy film mellé is kiváló választás, puding helyett ezt fogyasztani.

Előfordul, hogy tényleg nincs kedvünk, se időnk semmit előkészíteni, nem vittünk magunkkal evőeszközt sem, gyümölcsöt sem akarunk fogyasztani, vagy egyszerűen változatosságra vágyunk. Ebben az esetben a különböző boltokban kapható protein szeletek, esetlegesen csokoládéval bevont puffasztott rizsszeletek, zabrudi, vagy előre csomagolt saláták is jó alternatívák lehetnek arra, hogy ne egészségtelen ételeket nassoljunk.

Ezeknek a finomságoknak a beépítése a mindennapjainkban segít abban, hogy elkerüljük a feldolgozott ételek negatív hatásait, vagy ha stresszevők vagyunk akkor se legyen ez annyira káros, mintha cukrozott édességeket tömnénk magunkba egész nap. Az említett dolgoknak nagy része legalább egy hétig eláll, így érdemes bevásárolni belőle, mondjuk a hétvégén és akkor reggelente el tudjuk vinni magunkkal, és esténként sem maradunk finomságok nélkül.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!