Menü

Hasznos megtakarítási tippek

Nagyon sok magyar hónapról-hónapra szűkösen gazdálkodik a jövedelméből, ugyanakkor nyilvánvalóan szeretnének spórolni, hogy stabilabb anyagi helyzetet teremtsenek maguknak. Természetesen félretenni nem egyszerű dolog, de ha megvan a kellő elhatározás, a következő lista is nagy segítséget jelent a kezdéshez.

Kezd el kicsiben, de tarts ki állhatatosan!

A halogatás és a lustaság félelmetes ellenség, ha megtakarításról van szó, azt viszont ne feledd, hogy az sem akadály, ha kezdetben havi néhány ezer forintot tudsz csak félretenni. Ugyanakkor a rendszeresség nagyon fontos, a félretett pénzre célszerű úgy tekinteni, hogy afölött nem rendelkezhetsz szabadon, hiszen az a szent célt szolgálja. Célszerű automatikusan elkülöníteni a megtakarításra szánt összegeket, így biztos nem fogsz kísértésbe esni.

Legyenek pénzügyi céljaid!

Rövidtávon egy 3-12 havi költésnek megfelelő vésztartalék összespórolása a célszerű, hiszen ez kellő biztonságot ad a bajban. Középtávon mindenképp feltűnik a lakhatásra való takarékosság, tipikus hosszú távú megtakarítás pedig a gyermek számára gyűjtött pénz (iskoláztatás, lakhatás), vagy éppen az időskorra szánt összeg lehet. Ezen túl persze gondolhatsz az általános célokra is, mint az egészségügyi kiadások, az autóvásárlás, vagy a nyaralás finanszírozása.

Faragj le a kiadásaidból!

Ha belegondolsz, biztos találsz olyan tételt, ahol tudsz szorítani a nadrágszíjon. Egyszerű példa a minden nap megvásárolt kávé, édesség, vagy éppen a büfében, étteremben az ebédre elköltött forintok. Ugyanakkor az apróságoknál jóval lényegesebb, hogy mennyi megy el a rezsire, vagy éppen a telefonra, tévére, internetre.

Beruházás nélkül is spórolhatsz a számlákon, például ha kíméletesen használod az áramot, vizet, némi ráfordítással pedig a hatás fokozható is. Meglepően sokat lehet spórolni az energiatakarékos izzók beszerzésével, a jó nyílászárókkal, vagy a megfelelő szigeteléssel. Ugyanakkor a távközlési szolgáltatók ajánlatait is érdemes időnként átnézni, és ha kedvezőbbet találsz, akkor váltani.

Vásárolj okosan!

Megéri érzékenynek lenni az árakra, hiszen ezáltal is rettentő sokat lehet spórolni. Egy internetes keresés, vagy egy összehasonlító oldal használata aranyat ér és nagy eséllyel kedvezőbb árfekvésű termékeket találhatsz. Bizonyos termékeket pedig különösen megéri külföldi webshopokból megrendelni, hiszen sokkal olcsóbban lehet megejteni a vásárlást.

Tekintsd át a pénzügyeidet!

Sokszor a végletekig ragaszkodunk egy drága bankszámlához, pedig könnyen lehet olyat találni, ami amellett, hogy olcsóbb, sok tekintetben jobban passzol az igényeinkhez is. Az eredmény jó néhány ezer megspórolása lehet havonta. De a korábban felvett hitel törlesztője is jó eséllyel lefaragható, abból kiindulva, hogy most jóval lentebb vannak a kamatok, mint évekkel ezelőtt.

Őszi kiránduló helyszínek Magyarországon

Olcsó, izgalmas és hazai élményekre vágysz az őszi szezonban? Magyarország tele van olyan remek túrázós helyszínekkel, amelyeket bátran bevehetsz egyedül, gyerekekkel, de akár a barátaid társaságában is. Itt van az ősz, így lassan elő lehet venni a szekrény mélyén meglapuló túrabakancsokat. Az erdei kirándulásokhoz rengeteg páratlan szépségű magyarországi helyszín között tudtok válogatni, a cikkben ehhez nézhetünk meg ötleteteket. Az útvonalak többsége pénztárcabarát, természetközeli és kalandos élményt kínál családoknak, pároknak, de ideálisak baráti kiruccanáshoz is.

Mosható pelenka, avagy a környezetbarát alternatíva

Egyre többen használják a mosható pelenkákat, és ha még nem hallottál róluk, akkor érdemes elolvasnod ezt a cikket, hiszen ez a környezetbarát megoldás egyaránt védi a bolygónkat és a pénztárcánkat is!

Mindfulness alkalmazása a mindennapokban

A mindfulness technikának a mindennapi alkalmazása egy fontos faktor lehet abban, hogy csökkentsük a minket érő stresszt, illetve meg tudjunk békélni a gondolatainkkal és érzéseinkkel. Nem árt néha tudatosan megfigyelni azt, ami körülvesz minket!

A leblokkolás lélektana

Ahogy közeledik az egyetemi vizsgaidőszak, sok diák számára ez stresszel és szorongással jár. A nagy mennyiségű tananyag, a vizsgákra való felkészülés nyomása és az eredményekkel kapcsolatos aggodalmak mind olyan tényezők, amelyek a diákokat szorongásba sodorhatják.

Gyűjtő vagy gyűjtögető?

A gyűjtőszenvedély óvodás-, kisiskolás korban kezdődik, de általában a 7-8 éves korosztályra a legjellemzőbb. A gyűjtés a gyerekek számára a valóság megértésének, feldolgozásának egy új, izgalmas módja, de a gyűjtőszenvedély a felnőttekben is kialakulhat. Mi a különbség a gyűjtés és a gyűjtögetés között?