Menü

Hogyan hat a táplálkozás a hangulatunkra?

Sokan nem tudják, de közvetlen összefüggés van az étrendünk és a mentális egészségünk között. Arról sokan értekeznek, hogy a megfelelő táplálkozás segít abban, hogy a fizikai egészségünk jól szolgáljon, de az utóbbi évek kutatásai rávilágítanak arra, hogy az étrendünk közvetlen kapcsolatban áll a hangulatunkkal, a stressz szintünkkel, és az általános közérzetünkkel. A munka világa, és az ezzel járó legalább nyolcórás műszakok sokszor arra kényszerítenek minket, hogy feldolgozott ételeket együnk, és rendszertelenül táplálkozzunk, pedig, ha odafigyelünk néhány apróságra, akkor könnyen lehet, hogy könnyebbé válnak a mindennapjaink.

Különböző negatív hatásokkal járhat a rendszertelen táplálkozás, ilyen például a vércukorszint ingadozása. Étkezése során a szervezet vércukorszintje megemelkedik, de ebben túl gyors változás következhet be, hogyha egyszerre nagyon sokat fogyasztunk el magas cukortartalmú ételek formájában. Ennek tüneteként többek között jelentkezhet rajtunk a levertség, ingerlékenység és fáradtság. Annak érdekében, hogy egy stabil és egészség vércukorszintet tartsunk, érdemes lehet megfelelő mennyiségű rostban gazdag zöldséget és szénhidrátot fogyasztani.

Az agy megfelelő működéséhez elengedhetetlen az Omega – 3 zsírsav, mely csökkentheti a depresszió és a szorongás tüneteit, illetve segíti a sejtek közötti kommunikációt. Ezt főként halakban találhatjuk meg, de vannak különböző táplálékkiegészítők is, hogyha nem szeretjük a tengeri ételeket. Az egyik legegészségesebb halfajta a lazac, ami az említett zsírsavon kívül többfajta B – vitamint is tartalmaz, és immunerősítő hatással bír.

Ha már szóba kerültek a B – vitaminok, ezek közül több is (B6, B9, B12) fontos szerepet játszik az energiaszint és a jó hangulat fenntartásában. Ennek a vitaminnak a hiánya szoros kapcsolatban áll a depresszió kialakulásával, illetve szintén levertséget és fáradékonyságot okozhat. A leveles zöldségek, hús, tojás és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása hozzásegít a megfelelő B – vitamin szint fenntartásához, és a változatos táplálkozáshoz. Ezek nagy része nem igényel otthoni elkészítést, akárhol vásárolhatunk olyan kész ételeket is, amelyek tartalmazzák ezeket az alapanyagokat, így csak a változatosságra kell odafigyelnünk.

Bár a legtöbb ember számára a reggelek elengedhetetlen része valamifajta koffein tartalmú ital elfogyasztása, nem szabad túllőni a célon. A koffein rövid távon serkenti az agyat és segíti a koncentrációt, de ha az ajánlott mennyiségnél többet fogyasztunk, akkor könnyen ingerlékenységet, szorongást és álmatlanságot okozhat. Ezáltal belekerülhetünk egy olyan körforgásba, hogy a kialvatlanság miatt egyre több koffeint fogyasztunk, holott ez az okozója annak, hogy nem jutunk megfelelő minőségű alváshoz. Amennyiben nem szükséges, például a hétvégéken érdemes elhagyni a reggeli kávét, és helyette egy kellemes kakaót vagy smoothie-t meginni.

Az oregánó jótékony hatásai

Az oreganó a menta család egyik gyógynövénye, amit a Földközi-tenger egyes régióiban termesztenek. Észak-Amerikában őshonos e növény, amit már több ezer éve használnak, mint gyógy- és fűszernövény. Bár nincs bizonyíték az oreganó egészségügyi hatásaira, a tapasztalatok több gyógyhatását bizonyítják: gombaellenes növényként tartják számon, ami ezenfelül ellátja a szervezetet antioxidánsokkal. Az oreganót sok ételhez használhatjuk, így nemcsak jobb ízt, hanem számos egészségügyi előnyt is biztosíthatunk neki.

A vegán életmód mögöttes nehézsége

A vegán életmódra való váltás nem tartozik a legegyszerűbb folyamatok közé, bármennyire sziklaszilárd eltökéltség áll is az elhatározás mögött. Rögös az út azoknak, akik azelőtt rendszeresen fogyasztottak húst, tejtermékeket és cukrozott élelmiszert. Adódik a kérdés, hogy mi játszódik le a szervezetünkben, ha teljesen kizárjuk az állati eredetű készítmények bevitelét? Hogyan lehet ezt az állapotot tartósan fenntartani?

Itt az ideje a birsalmának

A birsalmát kedveljük eltéveszthetetlen, zamatos íze miatt, de vajon ki tudja, hogy mennyire jótékony hatással van szervezetünkre?

Egészséges nassolnivalók

Ha éppen sietünk valahová, vagy éppen még nincsen ebédidő, de megkívánunk valamit hajlamosak vagyunk egészségtelen édességeket vásárolni és fogyasztani. Pedig néhány egyszerű alternatívával könnyen egészségesebbé tehetjük még a nassolási szokásainkat is!

Amit a kókuszvízről tudni érdemes

A kókuszt mindenki ismeri, hiszen egyes országok alapvető élelmiszere, sokféleképpen felhasználják minden részét, ám a kókuszvízről kevesebbet hallunk, azon kívül, hogy finom. Nézzük, mire is jó nekünk.