Hogyan hat a táplálkozás a hangulatunkra?
- Dátum: 2024.10.21., 08:38
- Majernyik Szilvia
- pexels.com
- B – vitamin, depresszió, egészséges életmód, hangulat, stressz, szorongás, táplálkozás, vércukorszint, vitaminok, zsírsavak
Sokan nem tudják, de közvetlen összefüggés van az étrendünk és a mentális egészségünk között. Arról sokan értekeznek, hogy a megfelelő táplálkozás segít abban, hogy a fizikai egészségünk jól szolgáljon, de az utóbbi évek kutatásai rávilágítanak arra, hogy az étrendünk közvetlen kapcsolatban áll a hangulatunkkal, a stressz szintünkkel, és az általános közérzetünkkel. A munka világa, és az ezzel járó legalább nyolcórás műszakok sokszor arra kényszerítenek minket, hogy feldolgozott ételeket együnk, és rendszertelenül táplálkozzunk, pedig, ha odafigyelünk néhány apróságra, akkor könnyen lehet, hogy könnyebbé válnak a mindennapjaink.
Különböző negatív hatásokkal járhat a rendszertelen táplálkozás, ilyen például a vércukorszint ingadozása. Étkezése során a szervezet vércukorszintje megemelkedik, de ebben túl gyors változás következhet be, hogyha egyszerre nagyon sokat fogyasztunk el magas cukortartalmú ételek formájában. Ennek tüneteként többek között jelentkezhet rajtunk a levertség, ingerlékenység és fáradtság. Annak érdekében, hogy egy stabil és egészség vércukorszintet tartsunk, érdemes lehet megfelelő mennyiségű rostban gazdag zöldséget és szénhidrátot fogyasztani.
Az agy megfelelő működéséhez elengedhetetlen az Omega – 3 zsírsav, mely csökkentheti a depresszió és a szorongás tüneteit, illetve segíti a sejtek közötti kommunikációt. Ezt főként halakban találhatjuk meg, de vannak különböző táplálékkiegészítők is, hogyha nem szeretjük a tengeri ételeket. Az egyik legegészségesebb halfajta a lazac, ami az említett zsírsavon kívül többfajta B – vitamint is tartalmaz, és immunerősítő hatással bír.
Ha már szóba kerültek a B – vitaminok, ezek közül több is (B6, B9, B12) fontos szerepet játszik az energiaszint és a jó hangulat fenntartásában. Ennek a vitaminnak a hiánya szoros kapcsolatban áll a depresszió kialakulásával, illetve szintén levertséget és fáradékonyságot okozhat. A leveles zöldségek, hús, tojás és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása hozzásegít a megfelelő B – vitamin szint fenntartásához, és a változatos táplálkozáshoz. Ezek nagy része nem igényel otthoni elkészítést, akárhol vásárolhatunk olyan kész ételeket is, amelyek tartalmazzák ezeket az alapanyagokat, így csak a változatosságra kell odafigyelnünk.
Bár a legtöbb ember számára a reggelek elengedhetetlen része valamifajta koffein tartalmú ital elfogyasztása, nem szabad túllőni a célon. A koffein rövid távon serkenti az agyat és segíti a koncentrációt, de ha az ajánlott mennyiségnél többet fogyasztunk, akkor könnyen ingerlékenységet, szorongást és álmatlanságot okozhat. Ezáltal belekerülhetünk egy olyan körforgásba, hogy a kialvatlanság miatt egyre több koffeint fogyasztunk, holott ez az okozója annak, hogy nem jutunk megfelelő minőségű alváshoz. Amennyiben nem szükséges, például a hétvégéken érdemes elhagyni a reggeli kávét, és helyette egy kellemes kakaót vagy smoothie-t meginni.
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.
Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.
Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.