Menü

Hogyan hat a táplálkozás a hangulatunkra?

Sokan nem tudják, de közvetlen összefüggés van az étrendünk és a mentális egészségünk között. Arról sokan értekeznek, hogy a megfelelő táplálkozás segít abban, hogy a fizikai egészségünk jól szolgáljon, de az utóbbi évek kutatásai rávilágítanak arra, hogy az étrendünk közvetlen kapcsolatban áll a hangulatunkkal, a stressz szintünkkel, és az általános közérzetünkkel. A munka világa, és az ezzel járó legalább nyolcórás műszakok sokszor arra kényszerítenek minket, hogy feldolgozott ételeket együnk, és rendszertelenül táplálkozzunk, pedig, ha odafigyelünk néhány apróságra, akkor könnyen lehet, hogy könnyebbé válnak a mindennapjaink.

Különböző negatív hatásokkal járhat a rendszertelen táplálkozás, ilyen például a vércukorszint ingadozása. Étkezése során a szervezet vércukorszintje megemelkedik, de ebben túl gyors változás következhet be, hogyha egyszerre nagyon sokat fogyasztunk el magas cukortartalmú ételek formájában. Ennek tüneteként többek között jelentkezhet rajtunk a levertség, ingerlékenység és fáradtság. Annak érdekében, hogy egy stabil és egészség vércukorszintet tartsunk, érdemes lehet megfelelő mennyiségű rostban gazdag zöldséget és szénhidrátot fogyasztani.

Az agy megfelelő működéséhez elengedhetetlen az Omega – 3 zsírsav, mely csökkentheti a depresszió és a szorongás tüneteit, illetve segíti a sejtek közötti kommunikációt. Ezt főként halakban találhatjuk meg, de vannak különböző táplálékkiegészítők is, hogyha nem szeretjük a tengeri ételeket. Az egyik legegészségesebb halfajta a lazac, ami az említett zsírsavon kívül többfajta B – vitamint is tartalmaz, és immunerősítő hatással bír.

Ha már szóba kerültek a B – vitaminok, ezek közül több is (B6, B9, B12) fontos szerepet játszik az energiaszint és a jó hangulat fenntartásában. Ennek a vitaminnak a hiánya szoros kapcsolatban áll a depresszió kialakulásával, illetve szintén levertséget és fáradékonyságot okozhat. A leveles zöldségek, hús, tojás és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása hozzásegít a megfelelő B – vitamin szint fenntartásához, és a változatos táplálkozáshoz. Ezek nagy része nem igényel otthoni elkészítést, akárhol vásárolhatunk olyan kész ételeket is, amelyek tartalmazzák ezeket az alapanyagokat, így csak a változatosságra kell odafigyelnünk.

Bár a legtöbb ember számára a reggelek elengedhetetlen része valamifajta koffein tartalmú ital elfogyasztása, nem szabad túllőni a célon. A koffein rövid távon serkenti az agyat és segíti a koncentrációt, de ha az ajánlott mennyiségnél többet fogyasztunk, akkor könnyen ingerlékenységet, szorongást és álmatlanságot okozhat. Ezáltal belekerülhetünk egy olyan körforgásba, hogy a kialvatlanság miatt egyre több koffeint fogyasztunk, holott ez az okozója annak, hogy nem jutunk megfelelő minőségű alváshoz. Amennyiben nem szükséges, például a hétvégéken érdemes elhagyni a reggeli kávét, és helyette egy kellemes kakaót vagy smoothie-t meginni.

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.