A kamilla jótékony hatásai
- Dátum: 2024.10.24., 03:18
- Majernyik Szilvia
- képek:pexels.com
- antioxidánsok, bélrendszer, betegségek, egészség, életmód, gyógynövények, kamilla, tea
Az egyik legrégebb óta használt gyógynövény, ami ráadásul Magyarországon hungarikumnak is számít, ez nem más, mint a kamilla. A szikes vidékeket kedveli, így hazánkban legfőképp az Alföldön található meg, de viszonylag egyszerű és hasznos a termesztése, hiszen nincsenek nagy igényei, cserébe viszont számos gyógyászati felhasználási móddal bír. Már az ókori népek is használták fájdalomcsillapítóként és bőrápolóként.
A kamillának több összetevője is gyógyhatással bír, amelyek közül a legfontosabbak a flavonoidok és a fenolos vegyületek. Ezek közül az apigenin egy olyan flavonoid, amely erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Az α-bisabolol, amely szintén a kamilla egyik fő hatóanyaga, nyugtató és antibakteriális hatású.
Bár a jelenlegi orvostudománynak köszönhetően, már tudjuk, hogy pontosan milyen hatóanyagoknak hála bír gyulladáscsökkentő hatással az orvosi székfű (ezt nevezzük mi kamillának), mégis már évszázadok óta használják ezen jótékony hatása miatt. A gyógynövény egyik pozitív tulajdonsága, hogy egyaránt lehet külsőleg és belsőleg is alkalmazni, hiszen a különféle krémek, kivonatok, és illóolajok kiválóak a külsőleges tünetek enyhítésére, míg például a kamillatea fogyasztása enyhítheti a gyomor – és bélrendszeri problémákat. Ekcémára, allergiás kiütésre, napégésre, és más irritált bőrfelszíni gyulladásra nyugodtan lehet használni, gyorsan csillapítja a kellemetlen tüneteket.
A kamillatea fogyasztását gyakran ajánlják azoknak, akik álmatlansággal, esetlegesen szorongással küzdenek. Segít ellazítani az idegrendszert, illetve csökkenti a kortizolszintet. Lefekvés előtt ajánlatos meginni egy bögrével, amelynek elkészítése többféleképpen is lehetséges. Boltokban és patikákban kapható filteres változata is a kamillateának, de a szárított virágzatából mi magunk is elkészíthetjük otthon, csak tovább kell áztatni.
Az előbb említett virágzatot érdemes használni, hogyha kamillás borogatást készítünk. Ez például különböző szemgyulladásnál lehet nagy segítségünkre, amelyek közül talán az árpa a legyakoribb. Segít levinni a duzzanatot, és közben enyhíti a fájdalmat is. Nem csak az emberek problémáira használható, hanem kiskedvenceink tüneteinek enyhítésére is kiválóan alkalmas. Bolhacsípések, szintén szemkörnyéki problémák esetén borogatásként, de nekik is segíthet az emésztésükön.
Nem feltétlenül csak tüneti kezelésre lehet használni a kamillát, hanem megelőzésre is kiváló megoldás lehet. A benne található antioxidánsoknak, illetve gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően támogatja a szervezet védekezőképességét. Különösen hasznos lehet a megfázásos, influenzás időszakokban, például ilyenkor ősszel, rendszeresen fogyasztani, hiszen támogatja az átlagosnál jobban leterhelt immunrendszert.
Ha már bekövetkezett a baj, és elkaptunk egy makacs felsőlégúti betegséget, akkor érdemes lehet kamillával inhalálni. Ennek legegyszerűbb módja, ha felforraljuk a virágzatot, majd egy törölközővel a fejünkön fölé hajolunk. Ez segít a légutak megtisztításában, és a könnyebb légzésben, illetve a gyulladást is csökkenti. Érdemes tehát szinte bármilyen betegségnél és megelőzésnél alkalmazni, hiszen olcsó és hatékony gyógyszer!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.
Fűszernövények a gasztronómiában

A fűszernövények fontos szerepet játszanak a gasztronómiában, a gyógyászatban és a kultúrában is. Mit érdemes tudni róluk?