A kamilla jótékony hatásai
- Dátum: 2024.10.24., 03:18
- Majernyik Szilvia
- képek:pexels.com
- antioxidánsok, bélrendszer, betegségek, egészség, életmód, gyógynövények, kamilla, tea
Az egyik legrégebb óta használt gyógynövény, ami ráadásul Magyarországon hungarikumnak is számít, ez nem más, mint a kamilla. A szikes vidékeket kedveli, így hazánkban legfőképp az Alföldön található meg, de viszonylag egyszerű és hasznos a termesztése, hiszen nincsenek nagy igényei, cserébe viszont számos gyógyászati felhasználási móddal bír. Már az ókori népek is használták fájdalomcsillapítóként és bőrápolóként.
A kamillának több összetevője is gyógyhatással bír, amelyek közül a legfontosabbak a flavonoidok és a fenolos vegyületek. Ezek közül az apigenin egy olyan flavonoid, amely erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Az α-bisabolol, amely szintén a kamilla egyik fő hatóanyaga, nyugtató és antibakteriális hatású.

Bár a jelenlegi orvostudománynak köszönhetően, már tudjuk, hogy pontosan milyen hatóanyagoknak hála bír gyulladáscsökkentő hatással az orvosi székfű (ezt nevezzük mi kamillának), mégis már évszázadok óta használják ezen jótékony hatása miatt. A gyógynövény egyik pozitív tulajdonsága, hogy egyaránt lehet külsőleg és belsőleg is alkalmazni, hiszen a különféle krémek, kivonatok, és illóolajok kiválóak a külsőleges tünetek enyhítésére, míg például a kamillatea fogyasztása enyhítheti a gyomor – és bélrendszeri problémákat. Ekcémára, allergiás kiütésre, napégésre, és más irritált bőrfelszíni gyulladásra nyugodtan lehet használni, gyorsan csillapítja a kellemetlen tüneteket.
A kamillatea fogyasztását gyakran ajánlják azoknak, akik álmatlansággal, esetlegesen szorongással küzdenek. Segít ellazítani az idegrendszert, illetve csökkenti a kortizolszintet. Lefekvés előtt ajánlatos meginni egy bögrével, amelynek elkészítése többféleképpen is lehetséges. Boltokban és patikákban kapható filteres változata is a kamillateának, de a szárított virágzatából mi magunk is elkészíthetjük otthon, csak tovább kell áztatni.
Az előbb említett virágzatot érdemes használni, hogyha kamillás borogatást készítünk. Ez például különböző szemgyulladásnál lehet nagy segítségünkre, amelyek közül talán az árpa a legyakoribb. Segít levinni a duzzanatot, és közben enyhíti a fájdalmat is. Nem csak az emberek problémáira használható, hanem kiskedvenceink tüneteinek enyhítésére is kiválóan alkalmas. Bolhacsípések, szintén szemkörnyéki problémák esetén borogatásként, de nekik is segíthet az emésztésükön.
Nem feltétlenül csak tüneti kezelésre lehet használni a kamillát, hanem megelőzésre is kiváló megoldás lehet. A benne található antioxidánsoknak, illetve gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően támogatja a szervezet védekezőképességét. Különösen hasznos lehet a megfázásos, influenzás időszakokban, például ilyenkor ősszel, rendszeresen fogyasztani, hiszen támogatja az átlagosnál jobban leterhelt immunrendszert.

Ha már bekövetkezett a baj, és elkaptunk egy makacs felsőlégúti betegséget, akkor érdemes lehet kamillával inhalálni. Ennek legegyszerűbb módja, ha felforraljuk a virágzatot, majd egy törölközővel a fejünkön fölé hajolunk. Ez segít a légutak megtisztításában, és a könnyebb légzésben, illetve a gyulladást is csökkenti. Érdemes tehát szinte bármilyen betegségnél és megelőzésnél alkalmazni, hiszen olcsó és hatékony gyógyszer!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában
A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?
Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.