Menü

A kamilla jótékony hatásai

Az egyik legrégebb óta használt gyógynövény, ami ráadásul Magyarországon hungarikumnak is számít, ez nem más, mint a kamilla. A szikes vidékeket kedveli, így hazánkban legfőképp az Alföldön található meg, de viszonylag egyszerű és hasznos a termesztése, hiszen nincsenek nagy igényei, cserébe viszont számos gyógyászati felhasználási móddal bír. Már az ókori népek is használták fájdalomcsillapítóként és bőrápolóként.

A kamillának több összetevője is gyógyhatással bír, amelyek közül a legfontosabbak a flavonoidok és a fenolos vegyületek. Ezek közül az apigenin egy olyan flavonoid, amely erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Az α-bisabolol, amely szintén a kamilla egyik fő hatóanyaga, nyugtató és antibakteriális hatású.

Bár a jelenlegi orvostudománynak köszönhetően, már tudjuk, hogy pontosan milyen hatóanyagoknak hála bír gyulladáscsökkentő hatással az orvosi székfű (ezt nevezzük mi kamillának), mégis már évszázadok óta használják ezen jótékony hatása miatt. A gyógynövény egyik pozitív tulajdonsága, hogy egyaránt lehet külsőleg és belsőleg is alkalmazni, hiszen a különféle krémek, kivonatok, és illóolajok kiválóak a külsőleges tünetek enyhítésére, míg például a kamillatea fogyasztása enyhítheti a gyomor – és bélrendszeri problémákat. Ekcémára, allergiás kiütésre, napégésre, és más irritált bőrfelszíni gyulladásra nyugodtan lehet használni, gyorsan csillapítja a kellemetlen tüneteket.

A kamillatea fogyasztását gyakran ajánlják azoknak, akik álmatlansággal, esetlegesen szorongással küzdenek. Segít ellazítani az idegrendszert, illetve csökkenti a kortizolszintet. Lefekvés előtt ajánlatos meginni egy bögrével, amelynek elkészítése többféleképpen is lehetséges. Boltokban és patikákban kapható filteres változata is a kamillateának, de a szárított virágzatából mi magunk is elkészíthetjük otthon, csak tovább kell áztatni.

Az előbb említett virágzatot érdemes használni, hogyha kamillás borogatást készítünk. Ez például különböző szemgyulladásnál lehet nagy segítségünkre, amelyek közül talán az árpa a legyakoribb. Segít levinni a duzzanatot, és közben enyhíti a fájdalmat is. Nem csak az emberek problémáira használható, hanem kiskedvenceink tüneteinek enyhítésére is kiválóan alkalmas. Bolhacsípések, szintén szemkörnyéki problémák esetén borogatásként, de nekik is segíthet az emésztésükön.

Nem feltétlenül csak tüneti kezelésre lehet használni a kamillát, hanem megelőzésre is kiváló megoldás lehet. A benne található antioxidánsoknak, illetve gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően támogatja a szervezet védekezőképességét. Különösen hasznos lehet a megfázásos, influenzás időszakokban, például ilyenkor ősszel, rendszeresen fogyasztani, hiszen támogatja az átlagosnál jobban leterhelt immunrendszert.

Ha már bekövetkezett a baj, és elkaptunk egy makacs felsőlégúti betegséget, akkor érdemes lehet kamillával inhalálni. Ennek legegyszerűbb módja, ha felforraljuk a virágzatot, majd egy törölközővel a fejünkön fölé hajolunk. Ez segít a légutak megtisztításában, és a könnyebb légzésben, illetve a gyulladást is csökkenti. Érdemes tehát szinte bármilyen betegségnél és megelőzésnél alkalmazni, hiszen olcsó és hatékony gyógyszer!

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.