Menü

A kamilla jótékony hatásai

Az egyik legrégebb óta használt gyógynövény, ami ráadásul Magyarországon hungarikumnak is számít, ez nem más, mint a kamilla. A szikes vidékeket kedveli, így hazánkban legfőképp az Alföldön található meg, de viszonylag egyszerű és hasznos a termesztése, hiszen nincsenek nagy igényei, cserébe viszont számos gyógyászati felhasználási móddal bír. Már az ókori népek is használták fájdalomcsillapítóként és bőrápolóként.

A kamillának több összetevője is gyógyhatással bír, amelyek közül a legfontosabbak a flavonoidok és a fenolos vegyületek. Ezek közül az apigenin egy olyan flavonoid, amely erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Az α-bisabolol, amely szintén a kamilla egyik fő hatóanyaga, nyugtató és antibakteriális hatású.

Bár a jelenlegi orvostudománynak köszönhetően, már tudjuk, hogy pontosan milyen hatóanyagoknak hála bír gyulladáscsökkentő hatással az orvosi székfű (ezt nevezzük mi kamillának), mégis már évszázadok óta használják ezen jótékony hatása miatt. A gyógynövény egyik pozitív tulajdonsága, hogy egyaránt lehet külsőleg és belsőleg is alkalmazni, hiszen a különféle krémek, kivonatok, és illóolajok kiválóak a külsőleges tünetek enyhítésére, míg például a kamillatea fogyasztása enyhítheti a gyomor – és bélrendszeri problémákat. Ekcémára, allergiás kiütésre, napégésre, és más irritált bőrfelszíni gyulladásra nyugodtan lehet használni, gyorsan csillapítja a kellemetlen tüneteket.

A kamillatea fogyasztását gyakran ajánlják azoknak, akik álmatlansággal, esetlegesen szorongással küzdenek. Segít ellazítani az idegrendszert, illetve csökkenti a kortizolszintet. Lefekvés előtt ajánlatos meginni egy bögrével, amelynek elkészítése többféleképpen is lehetséges. Boltokban és patikákban kapható filteres változata is a kamillateának, de a szárított virágzatából mi magunk is elkészíthetjük otthon, csak tovább kell áztatni.

Az előbb említett virágzatot érdemes használni, hogyha kamillás borogatást készítünk. Ez például különböző szemgyulladásnál lehet nagy segítségünkre, amelyek közül talán az árpa a legyakoribb. Segít levinni a duzzanatot, és közben enyhíti a fájdalmat is. Nem csak az emberek problémáira használható, hanem kiskedvenceink tüneteinek enyhítésére is kiválóan alkalmas. Bolhacsípések, szintén szemkörnyéki problémák esetén borogatásként, de nekik is segíthet az emésztésükön.

Nem feltétlenül csak tüneti kezelésre lehet használni a kamillát, hanem megelőzésre is kiváló megoldás lehet. A benne található antioxidánsoknak, illetve gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően támogatja a szervezet védekezőképességét. Különösen hasznos lehet a megfázásos, influenzás időszakokban, például ilyenkor ősszel, rendszeresen fogyasztani, hiszen támogatja az átlagosnál jobban leterhelt immunrendszert.

Ha már bekövetkezett a baj, és elkaptunk egy makacs felsőlégúti betegséget, akkor érdemes lehet kamillával inhalálni. Ennek legegyszerűbb módja, ha felforraljuk a virágzatot, majd egy törölközővel a fejünkön fölé hajolunk. Ez segít a légutak megtisztításában, és a könnyebb légzésben, illetve a gyulladást is csökkenti. Érdemes tehát szinte bármilyen betegségnél és megelőzésnél alkalmazni, hiszen olcsó és hatékony gyógyszer!

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.