Az ashwaganda jótékony hatásai
- Dátum: 2024.10.30., 04:07
- Udvari Fanni
- képek: pexels
- ashwaganda, energiaszint, étkezés, gyógyászat, gyógynövény, hormon, kortizol, memória, stressz, természet
Az ashwagandha egy egészséges gyógynövény, amely segíthet a szervezetnek a stressz elkerülésében, valamint számos előnyt kínálhat a test és az agyműködés számára. Csökkentheti a vércukorszintet, segíthet a szorongás és a depresszió leküzdésében, és javíthatja a gondolkodást is.
Segíthet a stressz és a szorongás csökkentésében
Az ashwagandha legismertebb előnye a stressz csökkentése lehet. Tanulmányok kimutatták, hogy mind az állatokban, mind az emberekben hatékonyan csökkentheti a stresszt és a szorongást. Bár a kutatások még korlátozottak, néhány tanulmány szerint az ashwagandha segíthet csökkenteni a depresszió tüneteit, a rossz közérzetet.
Az ashwagandhát több mint 3000 éve használják Indiában a stressz csökkentésére és az energia növelésére. A szó jelentése „ló szaga”, ami a növény erejére utal. Ez a gyógynövény Indiában és Észak-Afrikában őshonos, és jellemzően a gyökereit és leveleit használják különböző gyógyászati célokra.
Az ashwagandha segíthet csökkenteni a vércukorszintet. Tanulmányok bizonyítják, hogy ez a gyógynövény javíthatja az inzulinérzékenységet és növelheti az inzulin kiválasztását, ami nemcsak az egészséges, hanem a cukorbetegnél is csökkentheti a vércukorszintet.
Csökkentheti a kortizolszintet. A kortizol egy stresszhormon, amelynek szintje a stressz hatására növekszik. Az ashwagandha segíthet csökkenteni a kortizolszintet, különösen azoknál, akik krónikus betegségben szenvednek.
Tanulmányok kimutatták, hogy az ashwagandha segíthet növelni az izomtömeget és az izomerőt, különösen rendszeres fogyasztás esetén.
Az ashwagandha segíthet csökkenteni a gyulladást a szervezetben. Csökkentheti a koleszterin- és a trigliceridszintet, ami hozzájárulhat a szív egészségének megőrzéséhez.
Az ashwagandha javíthatja az agy működését és a memóriát.
Az ashwagandha a legtöbb ember számára biztonsággal fogyasztható, de terhes nőknek és autoimmun betegséggel élőknek javasolt, hogy óvatosan használják. Fontos követni a címkén található utasításokat, és konzultálni orvossal, ha bizonytalanok vagyunk. Az ashwagandha sokféle formában, például kapszulában vagy porban is elérhető, és sokféle egészségügyi előnnyel járhat.
Az Ashwaghanda beviteli ajánlása napi 50 és 6000 mg között van. A napi 300-500 mg-os napi mennyiség hatékony kompromisszumot jelent, a kivonatot elsősorban étkezés közben kell bevenni. Ha csak naponta egyszer fogyasztod, akkor célszerű reggelivel bevenni. Két adag esetén a reggel és az este ésszerűnek tűnik.
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.