Menü

A legjobb körömerősítő ételek

A téli hónapok nagy hatást gyakorolhatnak a körmökre. A hideg időjárás a körmök nedvességvesztését okozhatja, így azok kiszáradnak és törékennyé válnak. Ez azt jelentheti, hogy a körmök hámlanak, vagy könnyen letörnek.

Ha befektet egy jó körömágybőr-olajba, vagy gyengédebb körömlakkokra és acetonmentes körömlakklemosóra vált, az segíthet a törés elleni védekezésben. A jó hír azonban az, hogy nem kell drága termékekre költenie ahhoz, hogy a sérült körmöknek a szükséges új lendületet adja.

A táplálkozással is javíthatjuk a körmeink egészségét, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a téli hónapokban is erősek és egészségesek maradhassanak.

Steak

Egészséges körmök egy tányér nyers steak mellettA körmöknek cinkre van szükségük a növekedéshez, amit a steakben nagy mennyiségben találhatsz meg. A steak nagyszerű fehérje-, vitamin- és ásványi anyagforrás, és különösen egy ásványi anyag elengedhetetlen a körmök egészségéhez.

Tojás

A tojás remek választás az egészségesebb körmökért, mivel biotinforrás, egy B-vitamin, amelyről köztudott, hogy elősegíti az egészséges bőrt, hajat és körmöket.

Lazac

A lazacról köztudott, hogy remekül szolgálja a a szív és az agyegészségét, ráadásul gyulladáscsökkentő is. A magas omega-3-tartalmú lazac vagy más olajos hal heti egy-két alkalommal szintén kiváló módja a körmök ápolásának.

Az Omega 3, egy esszenciális zsírsav, amelyet a szervezet nem tud előállítani, és a táplálkozásunkból kell származnia, segít megerősíteni a körmöket és egészségesen tartani a körömágyat.

Vegetáriánusok, vegánok és mindenki más, aki nem eszik halat, egy tenyérnyi dió alternatívaként szintén jó omega-3-forrás.

Tofu

Kézzel szeletelt tofu, az erős körmök növekedését elősegítő étel. Magas a létfontosságú kalciumtartalma, és jó körömerősítő vitaminforrás vegánok és vegetáriánusok számára.

A tofu, vagyis a babtúró a népszerű növényi alapú hús- és tejtermék-alternatívából, a szójából származik, és remekül szolgálja a körmök egészségét. Nemcsak jó cinkforrás, hanem tele van az egyik legfontosabb ásványi anyaggal, amely az erős, egészséges körmökhöz kapcsolódik.

A tofu az egyik legjobb élelmiszerforrás a körmök egészségének egyik legfontosabb tápanyagában, a kalciumban. A vékony, törékeny körmök annak a jelei lehetnek, hogy a szervezetnek több kalciumra van szüksége.

De ha a tofu nem az az élelmiszer, amely rendszeresen bekerül a bevásárlókosárba, akkor sem kell aggódnod, hiszen rengeteg más, kalciumban teli alternatíva áll rendelkezésre. Egyéb élelmiszerforrások közé tartoznak a tejtermékek, például a tej és a sajt; a magvak, például a szezámmag és a chia mag; valamint a sötétzöld leveles zöldségek.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.