A legjobb körömerősítő ételek
- Dátum: 2024.11.05., 18:18
- Udvari Fanni
- pexels.com
- cink, egészség, élelmiszer, kalcium, kalória, köröm, növény, tápanyag, tofu, zöldség, zsírsav
A téli hónapok nagy hatást gyakorolhatnak a körmökre. A hideg időjárás a körmök nedvességvesztését okozhatja, így azok kiszáradnak és törékennyé válnak. Ez azt jelentheti, hogy a körmök hámlanak, vagy könnyen letörnek.
Ha befektet egy jó körömágybőr-olajba, vagy gyengédebb körömlakkokra és acetonmentes körömlakklemosóra vált, az segíthet a törés elleni védekezésben. A jó hír azonban az, hogy nem kell drága termékekre költenie ahhoz, hogy a sérült körmöknek a szükséges új lendületet adja.
A táplálkozással is javíthatjuk a körmeink egészségét, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a téli hónapokban is erősek és egészségesek maradhassanak.
Steak
Egészséges körmök egy tányér nyers steak mellettA körmöknek cinkre van szükségük a növekedéshez, amit a steakben nagy mennyiségben találhatsz meg. A steak nagyszerű fehérje-, vitamin- és ásványi anyagforrás, és különösen egy ásványi anyag elengedhetetlen a körmök egészségéhez.
Tojás
A tojás remek választás az egészségesebb körmökért, mivel biotinforrás, egy B-vitamin, amelyről köztudott, hogy elősegíti az egészséges bőrt, hajat és körmöket.
Lazac
A lazacról köztudott, hogy remekül szolgálja a a szív és az agyegészségét, ráadásul gyulladáscsökkentő is. A magas omega-3-tartalmú lazac vagy más olajos hal heti egy-két alkalommal szintén kiváló módja a körmök ápolásának.
Az Omega 3, egy esszenciális zsírsav, amelyet a szervezet nem tud előállítani, és a táplálkozásunkból kell származnia, segít megerősíteni a körmöket és egészségesen tartani a körömágyat.
Vegetáriánusok, vegánok és mindenki más, aki nem eszik halat, egy tenyérnyi dió alternatívaként szintén jó omega-3-forrás.
Tofu
Kézzel szeletelt tofu, az erős körmök növekedését elősegítő étel. Magas a létfontosságú kalciumtartalma, és jó körömerősítő vitaminforrás vegánok és vegetáriánusok számára.
A tofu, vagyis a babtúró a népszerű növényi alapú hús- és tejtermék-alternatívából, a szójából származik, és remekül szolgálja a körmök egészségét. Nemcsak jó cinkforrás, hanem tele van az egyik legfontosabb ásványi anyaggal, amely az erős, egészséges körmökhöz kapcsolódik.
A tofu az egyik legjobb élelmiszerforrás a körmök egészségének egyik legfontosabb tápanyagában, a kalciumban. A vékony, törékeny körmök annak a jelei lehetnek, hogy a szervezetnek több kalciumra van szüksége.
De ha a tofu nem az az élelmiszer, amely rendszeresen bekerül a bevásárlókosárba, akkor sem kell aggódnod, hiszen rengeteg más, kalciumban teli alternatíva áll rendelkezésre. Egyéb élelmiszerforrások közé tartoznak a tejtermékek, például a tej és a sajt; a magvak, például a szezámmag és a chia mag; valamint a sötétzöld leveles zöldségek.
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!