Taurin gyógyító hatása
- Dátum: 2024.11.27., 18:57
- Udvari Fanni
- képek: pexels
- anyagcsere, cukorbetegség, egészség, emésztés, energia, epesav, erő, érzékenység, intolerancia, inzulin, koleszterin, taurin, vese
A taurin egy öregedésgátló aminosav, ami bélflóránkban is aktív. Elfogyasztása után kevesebb mint egy óra alatt a véráramba kerül, hogy energiát adjon az izomok, az idegek, a szív és agy sejtjeinek. Táplálja a szem retináját és a belső fül sejtjeit.
A taurin valóban energiát ad, de az energiaitalokkal szemben mellékhatások nélkül és kifejezetten a szív érrendszert támogatva teszi ezt. Először ökör epéből vonták ki, ami latinul, Bos taurus, melyről nevét kapta. A taurint azért adták energiaitalokhoz, mert mérsékli a nagy mennyiségű koffeinnek nyugtalanságot/idegességet okozó mellékhatásait.
Taurin a szabad aminosav
A taurin szabad aminosav, ami azt jelenti, hogy mindenütt jelen van a testben és más aminosavakkal szemben nem fehérjék felépítéséhez használódik fel. Szabad aminosavként a taurin a sejteken belül, a mitokondriumokban található, egy mitokondriális, öregedésgátló és antioxidáns tápanyag.
A taurin jelen van a mitokondriumokban és létfontosságú a mitokondriumok működéséhez és az energiatermeléshez.

Ha megnézzük, hogy hol található meg a legnagyobb koncentrációban taurin, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a nagy energiaigényű és sok mitokondriumot tartalmazó szövetekben, mint amilyen pl. a retina, az idegek, az agy, a vese, a szív és a vázizomzat.
Amikor a mitokondriumok működése károsodik felgyorsul az öregedés, szív és érrendszeri panaszok, metabolikus szindróma, neurológiai rendellenességek és súlyosabb degeneratív betegségek jelennek meg. A szív teljes súlyának 1/3-át mitokondriumok teszik ki, és teljes aminosavkészletének több mint 50%-át a taurin adja. Így már érthető miért olyan szoros a kapcsolat a szív és a taurin között.
A taurin hiánya a mitokondriális energiatermelés csökkenéséhez, idővel pedig a mitokondriumok számának csökkenéséhez, majd halálukhoz vezet, így viszont az őket tartalmazó sejtek is elpusztulnak. A sejtpusztulás növekedés a szívelégtelenség, illetve más szív- és érrendszeri betegségek egyik elfogadott okának tekinthető.
Szívelégtelenségben kevesebb ATP termelődik. A taurin csökkenti a pangásos szívelégtelenség és szívritmuszavar gyakori tüneteit, mint a terhelésre jelentkező légszomj, a bokák ödémája, a magas vérnyomás és magas koleszterin értékek, ami az erek meszesedését okozza
A taurin nélkülözhetetlen a máj általi méregtelenítés második fázisához, amikor a mérgező vegyi anyagok (pl. alkohol és gyógyszermaradványok) megkötése történik és szükséges az epetermeléshez. A taurin csökkenti a nem alkoholos és alkoholos zsírmáj kialakulásának kockázatát, és segít megvédeni a májat az alkohol káros hatásaival szemben.
Az epesavak jelentik a szervezet fő eszközeit a koleszterin lebontására. Minden egyes nap egy felnőtt körülbelül 500mg koleszterint bont le és alakít át epévé, ehhez viszont taurinra van szükség. A taurin alapvető szerepet játszik az anyagcserében és az emésztésben, mivel támogatja a májat az epesók előállításában, mely epesók segítik a zsírok lebontását a belekben.

A cukorbetegség csökkenti a szervezet azon képességét, hogy felszívja a taurint, ahol 25%-kal alacsonyabb a taurin koncentrációja a sejtekben. A taurin szükséges a hasnyálmirigy béta-sejtek életképességhez, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai javítják az inzulinérzékenységet.
A 2-es típusú cukorbetegségben a taurin javítva a vércukor szabályozását és csökkenti a cukorbetegség szövődményeit, melynek legtöbb fő célpontjában a vesék, a retina és az idegsejtek állnak.
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.
A citrom szerepe a modern súlykontrollban
A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.