Menü

Ínycsiklandozó diétás lasagne

Lasagne-t mindenki ismeri . Szénhidrátban dúskáló tésztalapok között a darált hús és a sok sajt dobja fel az ízélményeket. Na meg a zsírbevitelünket. Igen, igen… a diétázók fájó szívvel könyvelhetik el, amíg a kalóriák meg vannak számlálva, addig bizony a lasagne sem fog az asztalra kerülni!

A következő receptben az olasz kedvenc zsír és totál szénhidrát csökkentett formában fog a szádba ugrani! Itt a legdiétásabb lasagne receptek.

A házi diétás lasagne tésztámhoz a kedvenc bolognai szósz dukál, amit a diétás bolognai spagettihez is szoktam készíteni.A diétás lasagne tetejére diétás besamel mártás is passzol.

Diétás lasagne recept

Hozzávalók (23*18 cm tepsihez):

1,5 adag szénhidrátcsökkentett házi tészta nagyobb téglalapokra vágva (friss vagy szárított)

5 dkg light trappista sajt a tetejére

Hozzávalók a diétás bolognai szószhoz:

0,5 kg darált csirkemell filé

3 dkg kókuszzsír

5 dkg vöröshagyma

1 dkg fokhagyma

5 g (2 teáskanál) adalékmentes pizzafűszer

2,5 g (1 teáskanál) szárított vagy friss oregánó

2,5 g (1 teáskanál) szárított vagy friss bazsalikom

23 dkg cukor és adalékmentes paradicsompüré

szárított lasagne tészta használata esetén + 0,5 dl víz

pár csepp stevia vagy egy kávéskanálnyi negyedannyi édesítő, ha nagyon savanyú lenne a bolognai szósz (elhagyható)

Hozzávalók a diétás besamel mártáshoz:

5 dkg kókuszolaj vagy vaj (én kókuszolajjal készítettem)

8 dkg szénhidrátcsökkentett liszt

3, 5 dl 1,5 %-os hideg tej

2 csipet himalája só

2. verzió

HOZZÁVALÓK

500 gramm cukkini

450 gramm sovány darált hús

200 gramm paradicsom

300 ml passzírozott paradicsom

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

ízlés szerint só, bors, oreganó, bazsalikom

250 gramm zsírszegény reszelt sajt

1 evőkanál kókuszzír

ELKÉSZÍTÉS

A cukkinit megmossuk, töröljük és nagyon vékony szeletekre vágjuk.

A kókuszolajat egy serpenyőben forrósítjuk és a felkockázott hagymát és fokhagymát megfonnyasszuk rajta.

Hozzáadjuk a darált húst és addig pirítjuk amíg az összes hús barna nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, majd a passzírozottat is.

Sózzuk, borsozzuk - majd hozzáadjuk a szárított oregánot és a szárított bazsalikomot is.

Fedő alatt, néhány percenként megkeverve, 20 percig főzzük.

Egy mély tepsi - vagy egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaforma - alját kibéleljük cukkini szeletekkel. Erre rátesszük a húsos cucc 1/3-ad részét és megszórjuk reszelt sajttal. És így rétegezzük sorban. Tetejére sajt kerül. Ha kapcsos tortaformát használsz tegyél alá valamit, vagy tekerd körbe alufóliával az alját - amolyan fészek szerűen - mert a cukkini levet ereszt!

200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük,. Akkor jó, ha a sajt is szépen rápirult. Várjuk meg, amíg kihűl, mert akkor nagyon szépen szeletelhető!

A vitaminok túladagolásának veszélyei

Gyakorlatilag bármilyen vitamint, étrend-kiegészítőt szeretnénk szedni, ajánlott utánajárnunk, valóban szükségünk van-e rá, és ha igen, mekkora mennyiségben, sőt még az is számíthat, pontosan mikor és mivel vesszük be.

Hogyan legyen sikeres egy januári diéta?

Ha valaha tettél már újévi fogadalmat, akkor egész biztosan felkerült a listádra az életmódváltás. Többségünk jellemző módon diétázni, fogyni szeretne, de az ünnep utáni időszak a lehető legrosszabb az új étrend bevezetésére. Az alábbi cikkből azt tudhatjuk meg, hogy hogyan lehet mégis sikeres egy év eleji fogyókúra.

Esszenciális vitaminok

Rengeteg vitamint ismerünk, tudjuk azt is, hogy melyik milyen fajta, hogyan hasznosítja a szervezetünk. Ámde ki ismeri az esszenciális vitamin kifejezést?

A helyes táplálkozás alapszabályai

A gyermekkorban kialakított táplálkozási szokások rendkívül fontosak, mivel hosszú távon befolyásolják a felnőttkor egészségét. A helyes étrend segíthet a gyerekeknek abban, hogy elkerüljék az elhízást és más egészségi problémákat, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és vitaminhiány.

Szerencsehozó vagy elvivő falatok, avagy mit együnk és mit ne újévkor

Múlt cikkemben a szilveszteri és újévi népszokásokat, hiedelmeket gyűjtöttem csokorba a világ minden tájáról, melyek talán már kicsit háttérbe szorultak, azonban az étkekkel kapcsolatos babonák még mai napig foglalkoztatják az embereket.