Menü

Koriander, fűszer- és gyógynövény

Rengeteg fűszernövényt ismerünk, használunk a mindennapokban, de ezek közül soknak nem csak az íze remek, hanem felhasználhatósága és hatása is.

A koriander a zellerfélék családjába tartozó növény, amely a görög „korisz” szóból származik, ami poloskát jelent. Ennek az az oka, hogy a friss korianderhajtásnak igencsak poloska szaga van. Magyarországon több néven is ismert, ilyenek a kertibors, a bolhafű és a belénd. Levele meglehetősen hasonlít a petrezselyem levelére, de íze egészen más. Az ázsiai gasztronómiában alap fűszerként használják, de más kontinensek, országok is előszeretettel fűszerezik vele ételeiket.

Ez a kis növény azért is remek, mivel minden egyes része ehető, még mag formájában is, így például a savanyúságoknak pompás ízt kölcsönöz. Termeszteni sem nehéz, konyhakertben, magaságyásban nagyon jól érzi magát, leveleit visszacsipkedve sokáig szórhatjuk ételeinkbe frissen. Érdekessége, hogy markáns ízét nem csak a savanyúságok és húsok mellé ajánlják, hanem süteményeket, italokat is fűszereznek vele.

A koriander nem csak fűszernövény, hanem nagyon hasznos gyógynövény is. Számottevő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot találunk benne, többek között A-, C-, és K-vitamint, valamint vasat, magnéziumot, folsavat, sőt, kalciumot is. Illóolaj tartalma termésében a legmagasabb. Ez a kis növény nagyon jó méregtelenítő hatással van megáldva, szuperül segít kipucolni a nehézfémeket és lerakódott, káros anyagokat a szervezetből. Ezzel javítja a máj és a vesék működését, sőt, a bőrnek is nagyon jót tesz.

Gyengén ugyan, de fertőtlenít is, ezért a bőr gyulladásos problémáit eredményesen kezelhetjük vele. Képes az enzim-aktivitást is növelni, ezzel pedig kiseperni a felesleges cukrot, azaz csökkenteni a vércukorszintet. A koleszterint szintre is jótékony hatással van, az LDL-koleszterint képes csökkenteni. Mindezek által a vérnyomást is tudja normalizálni, a benne található jótékony összetevők a szív izomzatát is erősítik. Enyhe izomlazító hatása miatt szorongásos és stresszes időszakokban is segítségül hívhatjuk.

Leveleit fogyasztva emésztőrendszerünk is örül neki, hiszen fokozza az emésztéshez szükséges enzimek termelődését, elhessegeti a hányingert, és segít a puffadásos időszakok megkönnyítésében. Allergiásoknak is javasolt a fogyasztása, mivel enyhíti a betegség tüneteit, képes az orr dugulását is megszüntetni. Ugyanezen tulajdonsága hatásos a rovarcsípések viszketésének kezelésére is. Amennyiben ez nem lenn elég, a benne található antioxidánsok révén serkenti az agyműködést, erősíti az immunrendszert és a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét is csökkenti.

A koriander egy könnyen termeszthető, erős zamattal rendelkező fűszernövény, amit érdemes beépíteni mindennapi táplálkozásunkba, hiszen számos jótékony hatása révén segít egészségünk megőrzésében.

Vérerek tisztítása hatékonyan

Az érelmeszesedés egy krónikus, gyógyíthatatlan betegség, melynek kialakulása egészséges életvitellel megelőzhető. Ha pedig már kialakult, időben felfedezve jól kezelhető, a folyamat megállítható, és megfelelően csökkenthető a súlyos problémák kialakulásának kockázata. Nehézséget az okoz, hogy sokáig észrevétlen maradhat.

Májvédő növények nyomában

A májban nincsenek érzőidegek, ezért nem fáj, ha funkciója gyengül vagy baj van, de jelez, ha valami nincs rendben! Ilyenek a kiálló gyomor, a hastérfogat növekedés, a puffadás, a gyomorégés, a bőrpanaszok, verejtékezés, a fáradtság, az allergiák, a hormonális egyensúlyzavar, a súlytöbblet, a sötét vizelet, a lepedékes nyelv, a magas trigliceridszintek.

Egészséges karácsonyi menü kompromisszumok nélkül

Az ünnepi ételek elkészítése mindig nagy előkészülettel jár, és sokaknál minden évben ugyanaz a megszokott karácsonyi menü kerül az asztalra. Ezek az ételek azonban sokszor nem túl egészségesek, esetleg nem passzolnak a diétánkba. Néhány egyszerű alternatívával azonban könnyen fel lehet dobni az ünnepi asztalt!

Téli zöldségek

A hideg időben nehéz termeszteni bármit is, pedig pont ilyenkor van a legnagyobb szükségünk a vitaminokra és ásványi anyagokra. Vannak olyan zöldségek, amiket télen is frissen ehetünk.

Mire figyeljenek a cukorbetegek karácsonykor?

Mit tehet, aki betegség miatt nem fogyaszthat kedvére az ünnepi ínycsiklandó falatokból, édességekből?