Menü

Koriander, fűszer- és gyógynövény

Rengeteg fűszernövényt ismerünk, használunk a mindennapokban, de ezek közül soknak nem csak az íze remek, hanem felhasználhatósága és hatása is.

A koriander a zellerfélék családjába tartozó növény, amely a görög „korisz” szóból származik, ami poloskát jelent. Ennek az az oka, hogy a friss korianderhajtásnak igencsak poloska szaga van. Magyarországon több néven is ismert, ilyenek a kertibors, a bolhafű és a belénd. Levele meglehetősen hasonlít a petrezselyem levelére, de íze egészen más. Az ázsiai gasztronómiában alap fűszerként használják, de más kontinensek, országok is előszeretettel fűszerezik vele ételeiket.

Ez a kis növény azért is remek, mivel minden egyes része ehető, még mag formájában is, így például a savanyúságoknak pompás ízt kölcsönöz. Termeszteni sem nehéz, konyhakertben, magaságyásban nagyon jól érzi magát, leveleit visszacsipkedve sokáig szórhatjuk ételeinkbe frissen. Érdekessége, hogy markáns ízét nem csak a savanyúságok és húsok mellé ajánlják, hanem süteményeket, italokat is fűszereznek vele.

A koriander nem csak fűszernövény, hanem nagyon hasznos gyógynövény is. Számottevő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot találunk benne, többek között A-, C-, és K-vitamint, valamint vasat, magnéziumot, folsavat, sőt, kalciumot is. Illóolaj tartalma termésében a legmagasabb. Ez a kis növény nagyon jó méregtelenítő hatással van megáldva, szuperül segít kipucolni a nehézfémeket és lerakódott, káros anyagokat a szervezetből. Ezzel javítja a máj és a vesék működését, sőt, a bőrnek is nagyon jót tesz.

Gyengén ugyan, de fertőtlenít is, ezért a bőr gyulladásos problémáit eredményesen kezelhetjük vele. Képes az enzim-aktivitást is növelni, ezzel pedig kiseperni a felesleges cukrot, azaz csökkenteni a vércukorszintet. A koleszterint szintre is jótékony hatással van, az LDL-koleszterint képes csökkenteni. Mindezek által a vérnyomást is tudja normalizálni, a benne található jótékony összetevők a szív izomzatát is erősítik. Enyhe izomlazító hatása miatt szorongásos és stresszes időszakokban is segítségül hívhatjuk.

Leveleit fogyasztva emésztőrendszerünk is örül neki, hiszen fokozza az emésztéshez szükséges enzimek termelődését, elhessegeti a hányingert, és segít a puffadásos időszakok megkönnyítésében. Allergiásoknak is javasolt a fogyasztása, mivel enyhíti a betegség tüneteit, képes az orr dugulását is megszüntetni. Ugyanezen tulajdonsága hatásos a rovarcsípések viszketésének kezelésére is. Amennyiben ez nem lenn elég, a benne található antioxidánsok révén serkenti az agyműködést, erősíti az immunrendszert és a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét is csökkenti.

A koriander egy könnyen termeszthető, erős zamattal rendelkező fűszernövény, amit érdemes beépíteni mindennapi táplálkozásunkba, hiszen számos jótékony hatása révén segít egészségünk megőrzésében.

A vitaminok túladagolásának veszélyei

Gyakorlatilag bármilyen vitamint, étrend-kiegészítőt szeretnénk szedni, ajánlott utánajárnunk, valóban szükségünk van-e rá, és ha igen, mekkora mennyiségben, sőt még az is számíthat, pontosan mikor és mivel vesszük be.

Hogyan legyen sikeres egy januári diéta?

Ha valaha tettél már újévi fogadalmat, akkor egész biztosan felkerült a listádra az életmódváltás. Többségünk jellemző módon diétázni, fogyni szeretne, de az ünnep utáni időszak a lehető legrosszabb az új étrend bevezetésére. Az alábbi cikkből azt tudhatjuk meg, hogy hogyan lehet mégis sikeres egy év eleji fogyókúra.

Esszenciális vitaminok

Rengeteg vitamint ismerünk, tudjuk azt is, hogy melyik milyen fajta, hogyan hasznosítja a szervezetünk. Ámde ki ismeri az esszenciális vitamin kifejezést?

A helyes táplálkozás alapszabályai

A gyermekkorban kialakított táplálkozási szokások rendkívül fontosak, mivel hosszú távon befolyásolják a felnőttkor egészségét. A helyes étrend segíthet a gyerekeknek abban, hogy elkerüljék az elhízást és más egészségi problémákat, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és vitaminhiány.

Szerencsehozó vagy elvivő falatok, avagy mit együnk és mit ne újévkor

Múlt cikkemben a szilveszteri és újévi népszokásokat, hiedelmeket gyűjtöttem csokorba a világ minden tájáról, melyek talán már kicsit háttérbe szorultak, azonban az étkekkel kapcsolatos babonák még mai napig foglalkoztatják az embereket.