Májvédő növények nyomában
- Dátum: 2024.12.17., 06:23
- Udvari Fanni
- képek: pexels
- egészség, életmód, energia, feketeköménymag, inzulinrezisztencia, kurkuma, máj, máriatövis, szervezet, tisztítókúra, védelem
A májban nincsenek érzőidegek, ezért nem fáj, ha funkciója gyengül vagy baj van, de jelez, ha valami nincs rendben!Ilyenek a kiálló gyomor, a hastérfogat növekedés, a puffadás, a gyomorégés, a bőrpanaszok, verejtékezés, a fáradtság, az allergiák, a hormonális egyensúlyzavar, a súlytöbblet, a sötét vizelet, a lepedékes nyelv, a magas trigliceridszintek.
Máriatövis - de csakis kolinnal

Aktív összetevője a szilimarin májszövet regeneráló vegyület, és azoknál is segít, akik hepatitisz B, hepatitisz C vagy májcirrózisban szenvednek.
A szilimarin kemoterápiával kezelt májkárosodást is képes gyógyítani és csökkenteni azokat a specifikus májenzimeket is, amelyek a májkárosodás markerei.
Ha máriatövis kivonatot választasz, figyelj, hogy a szilimarin mellett kolin is legyen a tablettában, mert együtt hatékonyabban gátolják a májban történő zsírlerakódást, az epe és az egész emésztőrendszer egészségét.
Feketeköménymag olaj - de csak timokinonnal
A fekete köménymag olaja sokféleképpen segíti az emésztés, az epe és a máj egészségét.
Egyrészt vércukorszint szabályzó, elősegíti a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek fokozatos, részleges regenerációját és csökkenti a magas szérum glükóz szintet, melyek nélkülözhetetlen faktorok a máj egészségéhez.
Regenerálja a májsejteket és felgyorsítja a májregenerálási folyamatot azzal is, hogy segíti a zsírok kipucolását. Képes csökkenteni a zsírmáj előrehaladását. Azoknál, akik gyógyszerek mellékhatásai, alkoholfogyasztás vagy betegség miatt szenvednek májuk nem megfelelő működésétől, a fekete köménymag olaj nagyban felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot. A hatásért főként timokinon vegyülete felelős, ezért csak olyan fekete köménymag olajat válassz, amelyiken fel van tüntetve a timokin tartalom.

Kurkuma
Bár a kurkuma hatóanyagai a kurkuminoidok rosszul szívódnak, a legújabb gyártástechnológiák már képesek a porból micellás olajat gyártani.
A kurkuma az inzulinrezisztenciát is csökkenti a szervezetben lévő gyulladás csökkentésének segítése által. A gyulladás egy részét a citokin felhalmozódása okozza, mely károsítja az inzulin működését a vérben, inzulinrezisztenciát okozva. A kurkuminokról azt is bizonyították, hogy segíti az epehólyag általi epeképződést. Az epe ezután felhasználódik a méreganyagoknak a szervezetből való kivezetésére, és a májból származó káros anyagok felhalmozódásának eltávolítására.
Ezeket májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Skarlát, a vörös gyermekbetegség
Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Miért fordul egyre több sportoló a jógához?
A modern sport világában egyre több profi és amatőr sportoló fedezi fel a jóga sokoldalú előnyeit. Bár korábban gyakran csak kiegészítő mozgásformaként tekintettek rá, mára bizonyított, hogy a jóga olyan fizikai és mentális támogatást nyújt, amely közvetlenül hozzájárul a teljesítmény növeléséhez, a regeneráció gyorsításához és a sérülések megelőzéséhez.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.