A fine dining alkonyát éli? Mi változhat?
- Dátum: 2025.01.30., 18:24
- Szabó Máté
- képek: pexels
- arculat, fine dining, konyha, konyhaművészet, luxus, ség, tradicionális
A fine dining fogalma az elmúlt években és jelenleg átalakul: a klasszikus elit gasztronómia helyett egyre nagyobb teret nyer a közvetlenebb, elérhetőbb fine casual irányzat. A luxus ma már nem a drága alapanyagokról vagy a látványos tálalásról szól, hanem az élményről, a marketingről és az érzelmi kapcsolódásról. Az emberek fenntarthatóbb, mégis prémium élményeket keresnek, amelyek az elitizmus helyett mindenki számára nyitottak.
A régimódi, vagyis 8-10 évvel ezelőtti gondolkodás szerint a fine dining alapvetően a „jó étkezésre” utal, ám ettől sokkal több rejlik az elnevezés mögött, hiszen valójában mitől is lesz jó egy kajálás? Sokak szerint egy nagy tál, jó adag étel jelent egy kiadós és jó ebédet, vagy éppen vacsorát. Mások az ízek finomságára és zamatára esküsznek. Az említett stílus azonban túlmutat mindezeken. Ez az étkezés művészete, a vendégek különféle menüsorokból választhatnak ízlésüknek megfelelően. Ahogyan a képzőművészetben, úgy a konyhai világ művészetében is egy felépített alkotás jelenik meg, melyet a séf egy aprólékosan kialakított ív mentén készít el.
A kifejezés jelentősége a részletekben rejlik. Amikor az alkotás a vendég elé kerül, ez több lépésben, több fogáson keresztül valósul meg, s általában 6-8 adag ételt jelent. Kezdve az előételtől egészen a desszertig, majd a borok kóstolása koronázza meg a gasztronómiai élmények forgatagát. Az ételek felszolgálása úgy van kialakítva, hogy a fogások egymásra épülve, s az ízeket egymás által, egymáson keresztül előhívva, felszabadítva hozzák meg a gasztronómiai élményeket, melynek végén az ember jóleső telítettség érzéssel, és könnyed örömökkel távozik.
A fogások nemcsak ízben, hanem küllemben is művésziek, a látvány legalább olyan szerepet játszik az étkezések során, mint az ízlelés. A fine dining fogások mindegyike – éppen ezért úgy kerül kialakításra, hogy az a tányéron, önmagában is egy művészeti alkotást eredményez. Nagyon nagy szerepet kap a dekorációs elemek megfelelő elhelyezése, és a mennyiségük helyes megtalálása. Viszont személyes tapasztalatként látom, hogy mostanában nem ez az általános. Adódik a kérdés, hogy mi történt.
Mit jelent valójában a luxus?
A luxus fogalma az emberek életmódjával és az adott kor szokásaival, normáival együtt változott az évszázadok során. Napjainkban luxusról nem csak akkor beszélünk, ha egy drága, nehezen elérhető vagy egyedileg létrehozott tárgyról van szó. Luxusnak tekinthető egy élmény átadása is: például amikor egy minőségi, prémium alapanyagokból álló, elismert séf által megalkotott menüsort fogyaszthatunk el egy neves étteremben. Nem kérdés, hogy az elit étkezés nem létszükségletünk, hiszen az ár töredékéért is találhatunk olyan kaját, amely finom és táplálja a testünket.
Mi változott meg, amelynek köszönhetően a fine dining fogalmát is újra kell értelmezni? A 2020-as pandémia lelassította a világot, az éttermek bezártak és otthonainkban tanultuk meg értékelni az egyszerű örömöket: a szeretteinkkel töltött időt vagy jelen helyzetben egy jól elkészített ételt. A járvány után pedig a gazdasági- és energiaválság formálta át költési szokásainkat. Ennek köszönhetően a vagyon fitogtatása nagyon gyorsan kiment a divatból, és a látványos luxuscikkeket felváltotta az úgynevezett „quiet luxury”, azaz a csendes luxus, amely a magas minőséget, az időtállóságot és a nem hivalkodó megjelenést részesíti előnyben. Mindezt csak felerősíti az a tény, hogy a mai fiatalok, akik úgy döntenek, hogy kipróbálnak egy elit éttermet szintén nem akarnak minden tekintetben hivalkodni. Emiatt a fine dining összekavarodott a fúziós konyhával és ma már az elitnek számító étkezés több helyen elérhető.
A klasszikus fine dining fenntarthatatlan
A magas színvonalú étkezés fenntarthatóságával kapcsolatos viták során, – akár a gazdasági, akár az emberi vonulatot nézzük – felmerül, hogy az igazi gasztronómiai kulinaritás helyett inkább a globalitás felé fordul ez a fajta irányzat. Egyszerűen a legmagasabb szinten működő éttermek minőségét anyagilag lehetetlen fenntartani, mivel nincs elég vendég. Az egykor feszengős, elegáns fine dining helyett manapság már egyre inkább olyan élményeket keresnek a vendégek, amelyek barátságosak, nem merevek és valamilyen értéket, pozitív üzenetet közvetítenek. A maximalizmus megélése helyett a legtöbb vendég inkább a tudatos minimalizmusra és a fenntarthatóságra koncentrál, amikor éttermet választ. Az emberek olyan helyet választanak, ami árban, ízlésben és érzelmileg is megfelelő számukra. Márpedig egy nagyon merev elit étterem nem ilyen, helyette egy átlagosabb helyre ül be a fogyasztó.
A fine dining hagyományos imázsa kirekesztő lehet, olyan szempontból, hogy csak a felsőbb társadalmi osztályokat szólítja meg, számukra teszi egyedül elérhetővé ezt a műfajt. A lazább megközelítés megszünteti ezeket az akadályokat, és szélesebb közönség előtt nyitja meg az ajtókat. Ez hosszú távon egy sokszínűbb vendégkörhöz vezethet, amely mind az éttermek, mind a vendégek szempontjából kölcsönösen gyümölcsöző. Nem feltétlenül a lazaságról van szó, hanem arról, hogy a merev művésziség helyett az ember csak egy szimpla sült húst eszik, ami gyönyörűen, kreatívan van tálalva és nem mellesleg nagyobb adagot is kapunk, mint egy régi stílusú elit étteremben.
Fine casual. Mit jelent?
Mi lehet a megoldás, milyen irányba mozdulhat el a fine dining a népszerűségének fenntartása érdekében? Az innováció ebben a tekintetben a vendégekhez és a szervizhez való hozzáállás módjában kereshető. A közbeszédben kezd elterjedni a fine casual kategória. A kifejezés azokat az éttermeket jelöli, amelyek bár prémium étkezési élményt kínálnak a vendégeknek, mindezt egy laza, közvetlen hangulatban teszik. A cél itt nem csupán a drága alapanyagok felhasználása és egy magasan képzett séf munkájának bemutatása, hanem a közösségi élmények erősítése, úgymond egy jó időtöltés. A túlzott formalitás helyett a barátságos, személyes interakciók és az egyedi élmények kerülnek előtérbe.
Szegeden az egyik ilyen hely, amit lehetőségem volt kipróbálni a nemrégiben megnyílt Nüx. Valahol cikkem apropóját is az adja, hogy az itteni ételek teljesen lenyűgöztek: az ízek harmóniája, a tálalás kreativitása és a barátságos légkör mind hozzájárultak ahhoz, hogy valóban emlékezetes élményben legyen részem. A hely számomra jól példázza a fine casual éttermek szellemiségét: a magas gasztronómiai színvonal és az igényes tálalás találkozik egy közvetlen hangulattal, ahol a vendégek nem érzik a merevséget. A luxus helyett sokkal inkább egy kellemes időtöltésről szól, ami ideális lehet baráti társasággal, családdal vagy éppen a párunkkal.
A fine dining terén szép lassan egy etikailag és gazdaságilag is fenntartható modell jön létre, amely által ez a fajta étkezés több helyen lesz elérhető. Az egyszerűségre és minimalizmusra ösztönző fogyasztói trendek miatt az emberek, és közöttük rengeteg fiatal az elérhetőbb, népszerűbb helyeket választja. A titok nyitja abban rejlik, hogy mind az étterem, mind a séf hű maradjon önmagához és konzisztensen, érthetően, értékteremtő módon szóljanak rajta keresztül az ételek a vendégekhez. Ezzel párhuzamosan pedig fontos, hogy egy hely mindig képes legyen frissíteni és megújítani az arculatát.
Mit jelent és hogyan kezelhető a cukorfüggőség?
A cukorfüggőség népbetegség, a szervezet működéséhez szükséges mennyiség megtalálható a gabonákban, a zöldségekben, a gyümölcsökben, vagy a szervezet maga is előállítja. Mégis többet fogyasztunk a kelleténél, ami hosszú távon ártalmas lehet. A megoldás a mértékletesség és az elhatározás.
Energia koffein nélkül
Ismerős a mozdulat, amikor reggel kikelünk az ágyból és kapcsoljuk a kávéfőzőt? Szeretnénk felébredni, energikussá válni, hogy lenyomjuk a napot, pedig ehhez nem mindig kell koffein.
Mivel foglalkozik a színtanácsadás?
A színtanácsadás egy játékos, kreatív folyamat, tulajdonképpen nem más, mint természetes színeink szakszerű, tárgyilagos feltérképezése és a megfelelő színtulajdonságokkal rendelkező színek megkeresése.
Jót tesz egy kapcsolatnak a közös kassza?
Közös lónak túros a háta? Vagy ez nem mindenre igaz? Van néhány olyan dolog, amiben nem feltétlenül jó közösködni vagy a párkapcsolat az teljesen más és érthető a közös kassza, vagy maradjunk pénzügyileg függetlenek? Közös gyerekeknél is? Hogy megy ez, miként működik?
Úszni tanulunk felnőttfejjel…
Tudom, mélyen átérzem a bizonytalan első mozdulatokat, az először kellemetlenül hideg vizet, a gyerekeket, akik sebesen és szabályosan úsznak el mellettünk gyorsúszással…hatévesek, akik szelik a vizet háton, miközben mi „jaj én csak mellúszásban tudok” mentegetőzéssel igazítjuk az úszósapkát és merülünk egyet az először mellig érő hullámokba.