Menü

Rovarok felhasználása élelmiszerekben

Az Európai Unióban engedélyezetté vált az UV-kezelt rovarpor élelmiszerekben való felhasználása. Vajon akarunk rovarokat enni?

Január 20-án hagyta jóvá az Európai Unió illetékes tanácsa azt az új rendeletet, amely szerint az uniós határokon belül szabadon forgalmazhatják a kis-, és nagykereskedések a lisztkukac UV-fénnyel fertőtlenített őrleményét, lisztkukac hozzáadásával készült élelmiszeripari termékeket.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a világon elsőként megállapította, hogy a lisztkukacból készített élelmiszerek emberi fogyasztásra alkalmasak.

Lisztkukacot én magam csak horgászok csalianyagaként ismertem, most a lisztbogár lárvájából porított alapanyagot, magyarul lisztet állíthatnak elő, amelyet – egyelőre - kiegészítésként, dúsításként használhatják fel a sütőüzemek.

Az Európai Unióban már egy ideje engedélyezett a rovarok felhasználása élelmiszerekben. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy kötelező vagy muszáj lesz ilyesmit fogyasztanunk, de nyílik rá lehetőség.

Vajon akarunk rovarokat enni? Miért és mire jó ez?

A felmérések szerint a fogyasztók többsége továbbra is fenntartásokkal kezeli a rovarokat, mint élelmiszereket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felmérése szerint a fogyasztók kevesebb, mint 5 százaléka fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt, több mint 70 százalékuk pedig határozottan elzárkózik a lehetőségtől.

A lisztkukacok, vagyis a közönséges lisztbogár lárvái azonban egyre nagyobb figyelmet kapnak mind az állattartók, mind a gasztronómia iránt érdeklődők körében. Akik kóstolták, azok szerint a szárított lisztkukacnak a mogyoróhoz hasonló íze van.

A fenntarthatósági szempontok miatt a rovarfehérje-porok alkalmazása viszont valóban a jövő útját jelentheti. Ráadásul az előállítása környezetkímélőbb, mint a hagyományos fehérjeforrásoké. Kevesebb vizet, földterületet és takarmányt igényelnek, miközben az élelmiszeripar melléktermékeit is képesek hasznosítani.

Mi készíthető ebből a rovarlisztből?

A speciális lárvapor felhasználható kenyerek, édes és sós péksütemények, tésztafélék, burgonyából készült termékek, de még sajtok, tejtermékek, valamint gyümölcs és zöldségkészítmények összetevőjeként is.

Figyelem és nyugalom! A lisztkukaccal készült termékeket az üzletekben, pékségekben egy jól elkülöníthető polcon, megkülönböztető jelzésekkel kell ellátni!

A vásárlók pontos tájékoztatása miatt az Agrárminisztérium leírta az élelmiszerek jelölési rendeletében, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők legyenek a boltokban.

A lisztkukac egyre népszerűbb az alternatív fehérjeforrások között. Magas fehérjetartalmuk és könnyű tenyészthetőségük miatt számos kultúrában fogyasztják őket. Azonban fontos, hogy csak ellenőrzött forrásból származó, megfelelően előkészített lisztkukacokat fogyasszunk, hogy elkerüljük az esetleges egészségügyi kockázatokat.

A hipochondria tünetei

A hipochondria egy olyan mentális betegség, amelynél a beteg szinte kényszeresen keresi a szervezetében fellépő kóros elváltozásokat, bebeszél betegségeket, magára ismer különféle egészségügyi problémákban, holott szervi baja általában nincsen.

Mi a hidegterápia és miért olyan népszerű?

A hidegterápia, más néven krioterápia, egy olyan kezelési módszer, amely hideg hőmérséklet alkalmazásával segít csökkenteni a fájdalmat, gyulladást és duzzanatot. A terápia során a test egy részét vagy az egész testet rövid időre nagyon alacsony hőmérsékletnek teszik ki.

Leggyakoribb tünetek, amik arra utalnak, hogy a lelked beteg

Rengeteg olyan tünet jelentkezhet egy ember életében, ami megbetegedésre utal. Sokszor pedig elsőkörben nem feltétlenül a fizikai egészségünk romlik, hanem az már a lelki gondjaink kivetülései.

Az ideális fehérjebevitel

Egyre gyakrabban találkozhatunk az áruházak polcain extra fehérjét tartalmazó termékekkel, azonban tényleg szükséges ezeknek fogyasztása az átlagemberek számára? Vizsgáljuk meg mi is a különbség egy átlag felnőtt és egy sportoló napi fehérjebevitele között.

Stressz hatása a menstruációra

Előfordulhat, hogy az életünknek éppen egy olyan szakaszát éljük, amikor a szokásosnál stresszesebbek a mindennapjaink, és ez akár a testünkre is kihathat. Az egyik legnagyobb probléma, ami nőknél jelentkezhet, az a menstruációs ciklus változása, és az azzal járó tünetek erősödése lehet.