Menü

Mit ne egyél a bőr szépségének megőrzése érdekében?

A bőr egészsége nem csak azon múlik, hogy milyen életkorban vagyunk, esetleg mennyire foglalkozunk a külső ápolásával, hanem az étrendünk is nagymértékben befolyásolja. Manapság egyre népszerűbbek a drága bőrápolási termékek, és az ezzel kapcsolatos napi rutin kialakulása, amely tudatosság nagyon pozitív irányba vezet, viszont sokan elhanyagolják azt, hogy csak úgy, mint az egészséges immunrendszer működéséhez, a bőr tartós szépségéhez is elhanyagolhatatlan a megfelelő táplálkozás. Bizonyos ételek elősegíthetik a pattanások kialakulását, a bőr idő előtti öregedését vagy az irritációt. Nézzünk néhány példát arra, melyek azok az ételek, amelyeket érdemes elkerülni, vagy mérsékelten fogyasztani a szebb, egészségesebb bőr érdekében.

A magas cukortartalmú ételek és a finomított szénhidrátok gyorsan megemelik a vércukorszintet, ami fokozza az inzulin kiválasztását. Az inzulin hatására nő a faggyútermelés és gyulladásos folyamatok indulhatnak meg, amelyek hozzájárulnak a pattanások és mitesszerek kialakulásához. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a fokozott cukortartalmú élelmiszerek fogyasztása könnye hízáshoz vezethet, amely szintén problémákat okozhat a bőr számára, hiszen az megnyúlik és könnyen nyomot hagy. Ilyen ételek például, a fehér kenyér, tésztafélék, péksütemények, cukros üdítők és édességek. Természetesen nem szükséges ezeket teljes mértékben megvonnunk magunktól, viszont érdemes mértéket tartani.

Az otthon készített ételek sok szempontból kínálják a legjobb megoldást a táplálkozásra, hiszen tudjuk milyen élelmiszereket és mennyi zsiradékot használunk fel hozzá. A gyorséttermi ételek és más erősen feldolgozott élelmiszerek azonban magas transzzsírsav – és telített zsírtartalmuk miatt növelhetik a bőr gyulladásának esélyét és fokozhatják a pattanások kialakulását. Ezek az ételek gyakran tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat is, amelyek szintén irritálhatják a bőrt. A sült krumpli, hamburgerek, pizzák és chipsek is ezek közé tartoznak, de fontos megemlíteni, hogy az elkészítés módja sem elhanyagolható. A gyorséttermi láncok esetében sokszor egyszerre fogyasztjuk a magas cukortartalmú és telített zsírtartalmú ételeket, amely könnyen káros lehet a szervezetünknek, így gyakori fogyasztás esetén az arra hajlamosaknál akár komolyabb bőrproblémákat is okozhat.

A túlzott koffeinfogyasztás is kiszáríthatja a bőrt, mivel a kávé és a különböző energiaitalok vízhajtó hatással bírnak. Az állandóan száraz bőr hajlamosabb rá, hogy korai ráncok alakuljanak ki. Emellett a koffein növelheti a stresszhormonok szintjét, ami hosszú távon ronthatja a bőr állapotát. Próbáljunk ki bőrkímélőbb alternatívákat, ilyen lehet például a zöld tea.

A túlzott alkoholfogyasztás azon kívül, hogy a szervezetre is káros a bőrre is negatív hatással lehet. Kiszáríthatja azt, illetve megzavarhatja a természetes regenerációs folyamatait. Az alkohol fokozhatja a bőrpírt, hozzájárulhat a pórusok kitágulásához és gyulladást idézhet elő. Különösen a magas cukortartalmú koktélok és likőrök lehetnek károsak a bőr számára, hiszen itt is keveredik az alkohol és a cukor együttes negatív hatása.

Ha szeretnéd támogatni a bőröd egészségét, akkor érdemes elkerülni ezeknek az ételeknek és italoknak a mértéktelen fogyasztását, helyette pedig olyan dolgokra váltani, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak és gazdagok antioxidánsokban. Ilyen a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, és a megfelelő mennyiségű napi vízfogyasztás, a hidratálás érdekében.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Skarlát, a vörös gyermekbetegség

Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Miért fordul egyre több sportoló a jógához?

A modern sport világában egyre több profi és amatőr sportoló fedezi fel a jóga sokoldalú előnyeit. Bár korábban gyakran csak kiegészítő mozgásformaként tekintettek rá, mára bizonyított, hogy a jóga olyan fizikai és mentális támogatást nyújt, amely közvetlenül hozzájárul a teljesítmény növeléséhez, a regeneráció gyorsításához és a sérülések megelőzéséhez.