Gyakori étkezési hibák, melyeket érdemes elkerülni
- Dátum: 2025.03.02., 14:56
- Majernyik Szilvia
- képek: pexels
- diéta, egészség, életmód, étkezés, kalória, reggeli, szénhidrátok, táplálkozás, zsírok
Az egészséges étkezés és az életmódváltás nem csupán arról szól, hogy mit eszünk, hanem arról is, hogyan és mikor tesszük ezt. Sokan azt gondolják, ha követnek egy diétát, esetleg csak hallomásból ismert módszerekhez tartják magukat, akkor az gyorsan fogyáshoz vezethet, azonban ez nem így van. Gyakran követünk el olyan étkezési hibákat a mindennapokban, amelyek hosszú távon negatívan befolyásolhatják az egészségünket. Nézzünk meg ezek közül néhányat!
Az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövethet az ember diétázás során, az a reggeli elhagyása. Sokan azt gondolják, hogy ennek segítségével gyorsabban le tudnak fogyni. Pont az ellenkezője történik, ha kihagyjuk a reggelit, a vércukorszintünk leeshet, ami hirtelen éhségrohamokat és túlzott kalóriabevitelt eredményezhet a nap folyamán. Emellett lehetséges, hogy a szervezetünk úgy érzi éhezünk és lelassítja az anyagcserét, ami miatt a fogyás sem lesz olyan hatékony. Ahelyett, hogy megvonjuk magunktól a reggelit, próbáljunk meg inkább egy könnyű fehérjében és rostban gazdag reggelit elfogyasztani, például zabkását vagy görög joghurtot gyümölcsökkel.
Sokan az étrendjüket főként szénhidrátokra és zsírokra építik, miközben nem fogyasztanak elegendő fehérjét. Ez is problémát okozhat, hiszen a fehérje elengedhetetlen az izomzat fenntartásához, az anyagcsere megfelelő működéséhez és a hosszabb telítettségérzet biztosításához. Ügyeljünk rá, hogy minden étkezésünk tartalmazzon valamilyen fehérjeforrást, például tojást, csirkét, halat vagy tejtermékeket.
A legtöbben nem iszunk meg elegendő mennyiségű vizet egy nap alatt, ami fáradtsághoz, fejfájáshoz és akár az éhségérzet fokozódásához is vezethet. Gyakran összekeverjük a szomjúságot az éhséggel, így feleslegesen eszünk, amikor valójában csak hidratálásra lenne szükségünk. Naponta legalább 2-3 liter vizet fogyasszunk, különösen meleg időben és aktív életmód esetén. Érdemes a napot egy nagy pohár vízzel kezdeni, és étkezések között is folyamatosan inni. Ha hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni, akkor érdemes beszerezni egy olyan kulacsot, amely otthonra kiváló és egy egész nap vízszükségletét bele lehet tölteni.
A rohanó mindennapok során sokan az idő hiányában, vagy akár a megszokás miatt kapkodva esznek, ami emésztési problémákhoz és túlevéshez vezethet. Az agynak körülbelül húsz perc kell ahhoz, hogy jelezze a teltségérzetet, így, ha túl gyorsan eszünk, akkor nagyobb eséllyel fogyasztunk több kalóriát a szükségesnél. Próbáljunk meg odafigyelni rá, hogy amikor étkezünk, ne csináljunk semmi mást, élvezzük ki az ételt és figyeljünk az alapos rágásra.
Előfordul olyan is, hogy valaki nagyon egyhangú diétát végez és azt gondolja, hogy az étrend – kiegészítőkkel pótolni tudja a kiegyensúlyozott táplálkozást. Bár a vitaminok és az ásványi anyagok fontosak, ezek nem helyettesítik a természetes forrásokból bevitt tápanyagokat, sőt még a vitaminok túladagolásának veszélye is fentáll. Így bármilyen készítmény szedése előtt érdemes egyeztetni orvossal.
Bár a kalóriák figyelése segíthet a testsúlykontrollban, próbáljuk meg elkerülni azt, hogy az étkezésünk csak a számolgatásról szóljon. A túlzott megszállottság az étkezés élvezetének elvesztéséhez és akár táplálkozási zavarok kialakulásához is vezethet. Ahelyett, hogy csak a kalóriákra koncentrálnánk, figyeljünk az ételek minőségére és a tápanyagok arányára. Az egészséges táplálkozás a hosszú távú egyensúlyról szól, nem a drasztikus korlátozásokról.
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.
A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.