Menü

Tavaszi szezonális zöldségek

Manapság a szupermarketek polcain mindenféle zöldséget beszerezhetünk az év minden szakában, de itt a tavasz és ehetjük a helyben termesztett, friss zöldségeket is.

A tavasz kezdetével érkezik a jó idő, ami nem a kedvünkre lesz jó hatással, hanem egészségünknek is, hiszen a kertbe vagy a piacra kilátogatva friss zöldségeket pakolhatunk a kosarunkba. Ez egy elég fontos lépés abból a szempontból, nem a sok száz kilóméterről importált árut vásárolhatjuk, hanem a helyi termelőket támogathatjuk. Arról se feledkezzünk meg, hogy a helyi termények valószínűleg nincsenek mindenféle szerrel kezelve, hogy kibírják a szállítást és szép állapotban kerüljenek a polcokra. Csupán leszedik, felszedik a földből és már a piac kis asztalán kacsintgatnak ránk.

Ezek a csodás növények telis-tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek a téli időszakban, ha nem figyelünk nagyon oda, akkor gyorsan ki tudnak ürülni a szervezetünkből. Innen is ered a tavaszi fáradtság, mivel testünk kimerül a fény és friss levegő hiányától, illetve attól is, hogy nem eszünk megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt. Ebben az időszakban szépen visszatankolhatjuk azt, mit felhasználtunk. A szezonális zöldségek vásárlásával kevésbé terhelik meg a termőföldeket, mivel ezek általában olyan helyről érkeznek, ahol a föld télen pihenhet, önmaga is feltöltődhet. A helyi terményt nem kell országokon keresztül szállítani, és kevesebb permetező szer jut a talajba is.

Tavasz legelején kezdik növekedésüket a zöld színű zöldségek. Kibújik a sóska, a fejes saláta és személyes kedvencem, a medvehagyma. Nagyon sok B- és C-vitamint, vasat és foszfort tartalmaznak. A brokkolit is lehet már ilyenkor szedni, ami igen jó immunerősítő, kalcium, cink és magnéziumforrás is. Aki korán vetette a zöldborsót, lassan már pirgálhatja az első szemeket a leveshez vagy főzelékhez. A földben termők közül a korai retek, az újhagyma és póréhagyma, sőt szerencsés esteben a sárgarépa is növekszik már ilyenkor, az ő vitaminadagjuk is vitathatatlan. Az újhagyma és a répa segíti a jó emésztést és bélműködést, utóbbi a szemünk őre is, illetve segít a szervezet savtalanításában, ezért ízületi gyulladások esetén is hasznos. A retek antibakteriális hatású és tele van antioxidánsokkal.

Csatlakozik hozzájuk a cékla is, ami daganatos megbetegedéseknél gátolja a ráksejtek szaporodását. Egyes helyeken már karalábéval is találkozhatunk a tavasz végén, ami pedig A-vitaminban és a B-vitaminok sokaságát tárolja magában. Ezekből a zöldségekből remek ételeket készíthetünk, színességükkel feldobhatjuk salátáinkat, beleszelhetjük őket leveseinkbe, készíthetünk főzelékeket, a zöldekből pedig méregtelenítő smoothiek készülhetnek.

A tavaszi zöldségek segítenek a vitamin raktárjainkat feltölteni, könnyen termeszthetők a kiskertben is, de a piacokon is válogathatunk belőlük bőséggel. Az idényzöldség vásárlása segíti a hazai gazdaság fennmaradását és termesztésük kevésbé megterhelő a természet számára.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.