Menü

Tavaszi szezonális zöldségek

Manapság a szupermarketek polcain mindenféle zöldséget beszerezhetünk az év minden szakában, de itt a tavasz és ehetjük a helyben termesztett, friss zöldségeket is.

A tavasz kezdetével érkezik a jó idő, ami nem a kedvünkre lesz jó hatással, hanem egészségünknek is, hiszen a kertbe vagy a piacra kilátogatva friss zöldségeket pakolhatunk a kosarunkba. Ez egy elég fontos lépés abból a szempontból, nem a sok száz kilóméterről importált árut vásárolhatjuk, hanem a helyi termelőket támogathatjuk. Arról se feledkezzünk meg, hogy a helyi termények valószínűleg nincsenek mindenféle szerrel kezelve, hogy kibírják a szállítást és szép állapotban kerüljenek a polcokra. Csupán leszedik, felszedik a földből és már a piac kis asztalán kacsintgatnak ránk.

Ezek a csodás növények telis-tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek a téli időszakban, ha nem figyelünk nagyon oda, akkor gyorsan ki tudnak ürülni a szervezetünkből. Innen is ered a tavaszi fáradtság, mivel testünk kimerül a fény és friss levegő hiányától, illetve attól is, hogy nem eszünk megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt. Ebben az időszakban szépen visszatankolhatjuk azt, mit felhasználtunk. A szezonális zöldségek vásárlásával kevésbé terhelik meg a termőföldeket, mivel ezek általában olyan helyről érkeznek, ahol a föld télen pihenhet, önmaga is feltöltődhet. A helyi terményt nem kell országokon keresztül szállítani, és kevesebb permetező szer jut a talajba is.

Tavasz legelején kezdik növekedésüket a zöld színű zöldségek. Kibújik a sóska, a fejes saláta és személyes kedvencem, a medvehagyma. Nagyon sok B- és C-vitamint, vasat és foszfort tartalmaznak. A brokkolit is lehet már ilyenkor szedni, ami igen jó immunerősítő, kalcium, cink és magnéziumforrás is. Aki korán vetette a zöldborsót, lassan már pirgálhatja az első szemeket a leveshez vagy főzelékhez. A földben termők közül a korai retek, az újhagyma és póréhagyma, sőt szerencsés esteben a sárgarépa is növekszik már ilyenkor, az ő vitaminadagjuk is vitathatatlan. Az újhagyma és a répa segíti a jó emésztést és bélműködést, utóbbi a szemünk őre is, illetve segít a szervezet savtalanításában, ezért ízületi gyulladások esetén is hasznos. A retek antibakteriális hatású és tele van antioxidánsokkal.

Csatlakozik hozzájuk a cékla is, ami daganatos megbetegedéseknél gátolja a ráksejtek szaporodását. Egyes helyeken már karalábéval is találkozhatunk a tavasz végén, ami pedig A-vitaminban és a B-vitaminok sokaságát tárolja magában. Ezekből a zöldségekből remek ételeket készíthetünk, színességükkel feldobhatjuk salátáinkat, beleszelhetjük őket leveseinkbe, készíthetünk főzelékeket, a zöldekből pedig méregtelenítő smoothiek készülhetnek.

A tavaszi zöldségek segítenek a vitamin raktárjainkat feltölteni, könnyen termeszthetők a kiskertben is, de a piacokon is válogathatunk belőlük bőséggel. Az idényzöldség vásárlása segíti a hazai gazdaság fennmaradását és termesztésük kevésbé megterhelő a természet számára.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.