Menü

Tavaszi szezonális zöldségek

Manapság a szupermarketek polcain mindenféle zöldséget beszerezhetünk az év minden szakában, de itt a tavasz és ehetjük a helyben termesztett, friss zöldségeket is.

A tavasz kezdetével érkezik a jó idő, ami nem a kedvünkre lesz jó hatással, hanem egészségünknek is, hiszen a kertbe vagy a piacra kilátogatva friss zöldségeket pakolhatunk a kosarunkba. Ez egy elég fontos lépés abból a szempontból, nem a sok száz kilóméterről importált árut vásárolhatjuk, hanem a helyi termelőket támogathatjuk. Arról se feledkezzünk meg, hogy a helyi termények valószínűleg nincsenek mindenféle szerrel kezelve, hogy kibírják a szállítást és szép állapotban kerüljenek a polcokra. Csupán leszedik, felszedik a földből és már a piac kis asztalán kacsintgatnak ránk.

Ezek a csodás növények telis-tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek a téli időszakban, ha nem figyelünk nagyon oda, akkor gyorsan ki tudnak ürülni a szervezetünkből. Innen is ered a tavaszi fáradtság, mivel testünk kimerül a fény és friss levegő hiányától, illetve attól is, hogy nem eszünk megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt. Ebben az időszakban szépen visszatankolhatjuk azt, mit felhasználtunk. A szezonális zöldségek vásárlásával kevésbé terhelik meg a termőföldeket, mivel ezek általában olyan helyről érkeznek, ahol a föld télen pihenhet, önmaga is feltöltődhet. A helyi terményt nem kell országokon keresztül szállítani, és kevesebb permetező szer jut a talajba is.

Tavasz legelején kezdik növekedésüket a zöld színű zöldségek. Kibújik a sóska, a fejes saláta és személyes kedvencem, a medvehagyma. Nagyon sok B- és C-vitamint, vasat és foszfort tartalmaznak. A brokkolit is lehet már ilyenkor szedni, ami igen jó immunerősítő, kalcium, cink és magnéziumforrás is. Aki korán vetette a zöldborsót, lassan már pirgálhatja az első szemeket a leveshez vagy főzelékhez. A földben termők közül a korai retek, az újhagyma és póréhagyma, sőt szerencsés esteben a sárgarépa is növekszik már ilyenkor, az ő vitaminadagjuk is vitathatatlan. Az újhagyma és a répa segíti a jó emésztést és bélműködést, utóbbi a szemünk őre is, illetve segít a szervezet savtalanításában, ezért ízületi gyulladások esetén is hasznos. A retek antibakteriális hatású és tele van antioxidánsokkal.

Csatlakozik hozzájuk a cékla is, ami daganatos megbetegedéseknél gátolja a ráksejtek szaporodását. Egyes helyeken már karalábéval is találkozhatunk a tavasz végén, ami pedig A-vitaminban és a B-vitaminok sokaságát tárolja magában. Ezekből a zöldségekből remek ételeket készíthetünk, színességükkel feldobhatjuk salátáinkat, beleszelhetjük őket leveseinkbe, készíthetünk főzelékeket, a zöldekből pedig méregtelenítő smoothiek készülhetnek.

A tavaszi zöldségek segítenek a vitamin raktárjainkat feltölteni, könnyen termeszthetők a kiskertben is, de a piacokon is válogathatunk belőlük bőséggel. Az idényzöldség vásárlása segíti a hazai gazdaság fennmaradását és termesztésük kevésbé megterhelő a természet számára.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.