Színkavalkád a tányéron
- Dátum: 2025.04.14., 08:32
- Majernyik Szilvia
- képek: pexels
- egészség, egészségtudatosság, életmód, étkezés, színek
Sok összefüggés van a látvány és az evés között. Szokás mondani, hogy valamit csak a szemünk kíván, vagy az ételt először a szemünkkel esszük. Ezek nem csak szép gondolatok, hanem tudományosan igazolt tények is, hiszen az étel színe nem csak esztétikai élményt nyújt, hanem befolyásolja az étvágyunkat, a hangulatunkat, sőt még azt is mennyire érezzük táplálónak az elfogyasztott étket. De vajon mit üzennek nekünk pontosan a különböző színek a tányérunkon?
Az emberi agy szoros kapcsolatban áll a vizuális ingerekkel, a színek pedig ösztönös reakciókat váltanak ki belőlünk. A színek ezen hatása az evolúció mélyén gyökerezik. A piros és narancssárga színek a gyümölcs érettségét jelentik, ami magas tápanyagtartalomra utal, így vonzóbb számunkra. Ezzel ellentétben a kékes vagy szürkés árnyalatok sokszor az ehetetlenségre, vagy romlottságra utalnak, így azokat ösztönösen elkerüljük. Nézzük meg pontosan mit jelentenek a különböző színek.

A piros szín a legerősebb étvágyfokozó árnyalat, nem véletlen, hogy a gyorséttermek logóiban is gyakran megtalálható. Az élénk szín figyelemfelhívó, ezáltal fokozza a vérnyomást és ösztönöz az evésre. Amennyiben magunkat, vagy másokat szeretnénk evésre ösztönözni, például egy válogatós kisgyereket, egy piros tányér vagy ugyanilyen színű étel kiváló választás lehet.
Mind a narancssárga és a világosabb sárga is meleg színek, amelyek a boldogság és a jókedv érzését kelthetik bennünk. Ezek a színek étvágyfokozó hatással bírnak, különösen az időseknél és a kisgyerekeknél. Egy sárga tökből készült leves vagy sárgarépás köret nem csak finom, hanem szívmelengető látvány is. Gondoljunk akár egy szürke téli napra és egy kellemes narancsra, nem véletlenül ilyen népszerű a déli gyümölcs hazánkban.
A zöld a frissesség és az egészség színe, mondhatjuk az egészségtudatosság szimbólumának is. Legyen szó leveles zöldségekről, gyógynövényekről, vagy az avokádó zöldjéről, mind frissességet és természetességet sugall. A zöld ételek a tányérunkon segíthetnek abban, hogy tisztábbnak érezzük az étkezést, és könnyebben átálljunk az egészséges életmódra. Ezek mellett nyugtató hatással bír, ami különösen hasznos lehet a stresszes napokon.
Érdekes módon a kék szín az, ami étvágycsökkentő, mivel kevés természetes étel rendelkezik ezzel az árnyalattal. A kék színt az agyunk gyakran társítja a romlottsággal, vagy ehetetlenséggel. Ha például diétázunk, és szeretnénk kevesebbet enni, akkor egy kék tányér segíthet ebben.

A fehér ételek, mint a rizs, a tejtermékek, vagy a karfiol tisztaságot és egyszerűséget közvetítenek, de önmagukban kissé unalmasan hatnak.
Érdemes egy étkezés során minél több színt használni, illetve odafigyelni arra, hogy milyen tányéron tálaljuk a fogásokat. Hangulat alapján is megválaszthatjuk az ételeket, stresszes napokon nyugtató zöld fogásból legyen több a tányérunkon, energiaszegényebb reggeleken pedig érdemes élénk színű hozzávalókat választani.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.