Színkavalkád a tányéron
- Dátum: 2025.04.14., 08:32
- Majernyik Szilvia
- képek: pexels
- egészség, egészségtudatosság, életmód, étkezés, színek
Sok összefüggés van a látvány és az evés között. Szokás mondani, hogy valamit csak a szemünk kíván, vagy az ételt először a szemünkkel esszük. Ezek nem csak szép gondolatok, hanem tudományosan igazolt tények is, hiszen az étel színe nem csak esztétikai élményt nyújt, hanem befolyásolja az étvágyunkat, a hangulatunkat, sőt még azt is mennyire érezzük táplálónak az elfogyasztott étket. De vajon mit üzennek nekünk pontosan a különböző színek a tányérunkon?
Az emberi agy szoros kapcsolatban áll a vizuális ingerekkel, a színek pedig ösztönös reakciókat váltanak ki belőlünk. A színek ezen hatása az evolúció mélyén gyökerezik. A piros és narancssárga színek a gyümölcs érettségét jelentik, ami magas tápanyagtartalomra utal, így vonzóbb számunkra. Ezzel ellentétben a kékes vagy szürkés árnyalatok sokszor az ehetetlenségre, vagy romlottságra utalnak, így azokat ösztönösen elkerüljük. Nézzük meg pontosan mit jelentenek a különböző színek.
A piros szín a legerősebb étvágyfokozó árnyalat, nem véletlen, hogy a gyorséttermek logóiban is gyakran megtalálható. Az élénk szín figyelemfelhívó, ezáltal fokozza a vérnyomást és ösztönöz az evésre. Amennyiben magunkat, vagy másokat szeretnénk evésre ösztönözni, például egy válogatós kisgyereket, egy piros tányér vagy ugyanilyen színű étel kiváló választás lehet.
Mind a narancssárga és a világosabb sárga is meleg színek, amelyek a boldogság és a jókedv érzését kelthetik bennünk. Ezek a színek étvágyfokozó hatással bírnak, különösen az időseknél és a kisgyerekeknél. Egy sárga tökből készült leves vagy sárgarépás köret nem csak finom, hanem szívmelengető látvány is. Gondoljunk akár egy szürke téli napra és egy kellemes narancsra, nem véletlenül ilyen népszerű a déli gyümölcs hazánkban.
A zöld a frissesség és az egészség színe, mondhatjuk az egészségtudatosság szimbólumának is. Legyen szó leveles zöldségekről, gyógynövényekről, vagy az avokádó zöldjéről, mind frissességet és természetességet sugall. A zöld ételek a tányérunkon segíthetnek abban, hogy tisztábbnak érezzük az étkezést, és könnyebben átálljunk az egészséges életmódra. Ezek mellett nyugtató hatással bír, ami különösen hasznos lehet a stresszes napokon.
Érdekes módon a kék szín az, ami étvágycsökkentő, mivel kevés természetes étel rendelkezik ezzel az árnyalattal. A kék színt az agyunk gyakran társítja a romlottsággal, vagy ehetetlenséggel. Ha például diétázunk, és szeretnénk kevesebbet enni, akkor egy kék tányér segíthet ebben.
A fehér ételek, mint a rizs, a tejtermékek, vagy a karfiol tisztaságot és egyszerűséget közvetítenek, de önmagukban kissé unalmasan hatnak.
Érdemes egy étkezés során minél több színt használni, illetve odafigyelni arra, hogy milyen tányéron tálaljuk a fogásokat. Hangulat alapján is megválaszthatjuk az ételeket, stresszes napokon nyugtató zöld fogásból legyen több a tányérunkon, energiaszegényebb reggeleken pedig érdemes élénk színű hozzávalókat választani.
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!