Sok magnéziumot tartalmazó ételeink
- Dátum: 2025.04.17., 08:57
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- hiány, hüvelyesek, magnézium, olajos magvak, papaja, stressz, tönköly, vércukor, vérnyomás
Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
A magnézium egy elengedhetetlen ásványi anyag szerveztünk számára. Testünkben kicsit több mint a fele a csontjainkban, a többi pedig egyes szövetekben raktározódik. Feladata többek között a fehérjeszintézis, a vércukor szintünk és vérnyomásunk szabályozása, az izmaink helyes működésének fenntartása. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy immunrendszerünket is támogatja, a csontképződésbe is besegít és idegrendszerünk hűséges barátja. Sokféle problémát okozhat, ha kevés van a szervezetünkben belőle.

Remek példák erre, amikor valakinek sokat görcsöl a vádlija, vagy amikor nehezebben viseljük a stresszes időszakokat. Sokszor jelentkezhet kínzó fejfájás, remegés, hajhullás, álmatlanság, vérnyomás ingadozás, sőt, még kellemetlen fülzúgást is előidézhet. Sokkal nehezebben koncentrálunk, gondolkodunk, fáradtabbak vagyunk, szorongunk és igencsak rosszul alszunk, ha magnéziumhiánnyal küzdünk. Pedig létezik erre a gondra megoldás.
Egy átlagos felnőttnek naponta körülbelül 400 mg magnéziumra van szüksége az optimális működéshez. A gyógyszertárak, drogériák ontják magukból a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó pirulákat, kapszulákat, melyek egy jó módja annak, hogy ezek hiányát pótoljuk. Holott megoldhatjuk ezt más módon is, csupán kicsit oda kell figyelni az étkezésünkre, mivel sokféle gyümölcs, zöldség, sőt húsféle is tartalmaz magnéziumot. A gyümölcsök közül válogassunk a soroknál kosarunkba banánt, fügét, szedret, és/vagy sárgabarackot. Szerencsénkre ezekhez már majdnem minden sarkon hozzájuthatunk, de ha egzotikusabb ízre vágyunk, akkor kóstoljuk meg a papaját és az avokádót.
Itt begyűjthetünk némi diót, tökmagot, napraforgómagot, azaz szotyit, mandulát, mogyorót, hiszen az olajos magvak is tele vannak magnéziummal. A zöldségek között keressük a hüvelyeseket, mint a lencse, a babfélék, a sárgaborsó, és igen, a szójababot is vegyük számításba. Emellé vehetünk spenótot, kelkáposztát. Tovább haladva menjünk a pékáruk felé és keressük a teljes kiőrlésű termékeket, szemezgessünk a rozsos, búzakorpás és tönkölybúzás kenyérkék közül.

A halaspultoknál nézzük meg a lazac kínálatot és nézzük meg a tonhalakat is. Az édességeket sem kerülnünk feltétlenül, a kakaó például elképesztő mennyiségű magnéziumot tartalmaz, azáltal a magas kakaó tartalmú csokoládék is. Nem szabad elfelejteni, hogy mindezeket sutba vághatja a rendszeres alkoholfogyasztás és a sokféle tartósítószert tartalmazó üdítők fogyasztása, mivel ezek gátolják a magnézium felszívódását.
A magnézium egy létfontosságú ásványi anyag, melynek hiányában sokféle egészségügyi panasszal nézhetünk szembe. Keressük a magnéziumban gazdag ételeket és pótoljuk szervezetünknek természetes úton.
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.
A citrom szerepe a modern súlykontrollban
A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.