Sok magnéziumot tartalmazó ételeink
- Dátum: 2025.04.17., 08:57
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- hiány, hüvelyesek, magnézium, olajos magvak, papaja, stressz, tönköly, vércukor, vérnyomás
Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
A magnézium egy elengedhetetlen ásványi anyag szerveztünk számára. Testünkben kicsit több mint a fele a csontjainkban, a többi pedig egyes szövetekben raktározódik. Feladata többek között a fehérjeszintézis, a vércukor szintünk és vérnyomásunk szabályozása, az izmaink helyes működésének fenntartása. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy immunrendszerünket is támogatja, a csontképződésbe is besegít és idegrendszerünk hűséges barátja. Sokféle problémát okozhat, ha kevés van a szervezetünkben belőle.
Remek példák erre, amikor valakinek sokat görcsöl a vádlija, vagy amikor nehezebben viseljük a stresszes időszakokat. Sokszor jelentkezhet kínzó fejfájás, remegés, hajhullás, álmatlanság, vérnyomás ingadozás, sőt, még kellemetlen fülzúgást is előidézhet. Sokkal nehezebben koncentrálunk, gondolkodunk, fáradtabbak vagyunk, szorongunk és igencsak rosszul alszunk, ha magnéziumhiánnyal küzdünk. Pedig létezik erre a gondra megoldás.
Egy átlagos felnőttnek naponta körülbelül 400 mg magnéziumra van szüksége az optimális működéshez. A gyógyszertárak, drogériák ontják magukból a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó pirulákat, kapszulákat, melyek egy jó módja annak, hogy ezek hiányát pótoljuk. Holott megoldhatjuk ezt más módon is, csupán kicsit oda kell figyelni az étkezésünkre, mivel sokféle gyümölcs, zöldség, sőt húsféle is tartalmaz magnéziumot. A gyümölcsök közül válogassunk a soroknál kosarunkba banánt, fügét, szedret, és/vagy sárgabarackot. Szerencsénkre ezekhez már majdnem minden sarkon hozzájuthatunk, de ha egzotikusabb ízre vágyunk, akkor kóstoljuk meg a papaját és az avokádót.
Itt begyűjthetünk némi diót, tökmagot, napraforgómagot, azaz szotyit, mandulát, mogyorót, hiszen az olajos magvak is tele vannak magnéziummal. A zöldségek között keressük a hüvelyeseket, mint a lencse, a babfélék, a sárgaborsó, és igen, a szójababot is vegyük számításba. Emellé vehetünk spenótot, kelkáposztát. Tovább haladva menjünk a pékáruk felé és keressük a teljes kiőrlésű termékeket, szemezgessünk a rozsos, búzakorpás és tönkölybúzás kenyérkék közül.
A halaspultoknál nézzük meg a lazac kínálatot és nézzük meg a tonhalakat is. Az édességeket sem kerülnünk feltétlenül, a kakaó például elképesztő mennyiségű magnéziumot tartalmaz, azáltal a magas kakaó tartalmú csokoládék is. Nem szabad elfelejteni, hogy mindezeket sutba vághatja a rendszeres alkoholfogyasztás és a sokféle tartósítószert tartalmazó üdítők fogyasztása, mivel ezek gátolják a magnézium felszívódását.
A magnézium egy létfontosságú ásványi anyag, melynek hiányában sokféle egészségügyi panasszal nézhetünk szembe. Keressük a magnéziumban gazdag ételeket és pótoljuk szervezetünknek természetes úton.
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!