Sok magnéziumot tartalmazó ételeink
- Dátum: 2025.04.17., 08:57
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- hiány, hüvelyesek, magnézium, olajos magvak, papaja, stressz, tönköly, vércukor, vérnyomás
Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
A magnézium egy elengedhetetlen ásványi anyag szerveztünk számára. Testünkben kicsit több mint a fele a csontjainkban, a többi pedig egyes szövetekben raktározódik. Feladata többek között a fehérjeszintézis, a vércukor szintünk és vérnyomásunk szabályozása, az izmaink helyes működésének fenntartása. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy immunrendszerünket is támogatja, a csontképződésbe is besegít és idegrendszerünk hűséges barátja. Sokféle problémát okozhat, ha kevés van a szervezetünkben belőle.
Remek példák erre, amikor valakinek sokat görcsöl a vádlija, vagy amikor nehezebben viseljük a stresszes időszakokat. Sokszor jelentkezhet kínzó fejfájás, remegés, hajhullás, álmatlanság, vérnyomás ingadozás, sőt, még kellemetlen fülzúgást is előidézhet. Sokkal nehezebben koncentrálunk, gondolkodunk, fáradtabbak vagyunk, szorongunk és igencsak rosszul alszunk, ha magnéziumhiánnyal küzdünk. Pedig létezik erre a gondra megoldás.
Egy átlagos felnőttnek naponta körülbelül 400 mg magnéziumra van szüksége az optimális működéshez. A gyógyszertárak, drogériák ontják magukból a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó pirulákat, kapszulákat, melyek egy jó módja annak, hogy ezek hiányát pótoljuk. Holott megoldhatjuk ezt más módon is, csupán kicsit oda kell figyelni az étkezésünkre, mivel sokféle gyümölcs, zöldség, sőt húsféle is tartalmaz magnéziumot. A gyümölcsök közül válogassunk a soroknál kosarunkba banánt, fügét, szedret, és/vagy sárgabarackot. Szerencsénkre ezekhez már majdnem minden sarkon hozzájuthatunk, de ha egzotikusabb ízre vágyunk, akkor kóstoljuk meg a papaját és az avokádót.
Itt begyűjthetünk némi diót, tökmagot, napraforgómagot, azaz szotyit, mandulát, mogyorót, hiszen az olajos magvak is tele vannak magnéziummal. A zöldségek között keressük a hüvelyeseket, mint a lencse, a babfélék, a sárgaborsó, és igen, a szójababot is vegyük számításba. Emellé vehetünk spenótot, kelkáposztát. Tovább haladva menjünk a pékáruk felé és keressük a teljes kiőrlésű termékeket, szemezgessünk a rozsos, búzakorpás és tönkölybúzás kenyérkék közül.
A halaspultoknál nézzük meg a lazac kínálatot és nézzük meg a tonhalakat is. Az édességeket sem kerülnünk feltétlenül, a kakaó például elképesztő mennyiségű magnéziumot tartalmaz, azáltal a magas kakaó tartalmú csokoládék is. Nem szabad elfelejteni, hogy mindezeket sutba vághatja a rendszeres alkoholfogyasztás és a sokféle tartósítószert tartalmazó üdítők fogyasztása, mivel ezek gátolják a magnézium felszívódását.
A magnézium egy létfontosságú ásványi anyag, melynek hiányában sokféle egészségügyi panasszal nézhetünk szembe. Keressük a magnéziumban gazdag ételeket és pótoljuk szervezetünknek természetes úton.
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.
Fűszernövények a gasztronómiában

A fűszernövények fontos szerepet játszanak a gasztronómiában, a gyógyászatban és a kultúrában is. Mit érdemes tudni róluk?