Konyhai hulladékok, amiket felhasználhatsz
- Dátum: 2025.04.20., 14:01
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- hagyma, kávézacc, morzsa, teafilter, tojáshéj, vegeta, veteményes, zöldség
Azok, akik főznek, tudják, hogy mennyi hulladék keletkezik e tevékenység közben. Nem kell mindennek a kukában landolnia, sok mindent felhasználhatunk.
Még a rohanó világban is érdemes meg-megállni, hogy ne a készen vehető élelmiszereket, vagy a menzák, éttermek által kínált ételeket fogyasszuk, hiszen nincs is jobb a „házi kosztnál”. Aki egy kicsit is jártas a konyhában, szóval például képes feltörni két-három tojást és rántották csinálni belőle, az tudja, hogy ezzel máris hulladékot termelt, hiszen a tojás héja a kezében marad. Rengeteg ilyen hulladék keletkezik a konyhai tevékenykedés során, amiket érdemes nem a kukába dobni, hanem gyűjtögetni és felhasználni. Ez a formája nem csak a környezetünknek tesz jót, hanem a például a konyhakertünknek, vagy ételeinknek is.
Személy szerint nagyon szeretek főzni, pedig sajnos nem sok időm jut három gyerek és a munka mellett erre. Két kis magaságyásban kertészkedünk, sajnos a környezetünk nem enged többet, ellenben ahhoz, hogy ezek jó minőségű terményeket adjanak, a konyhából és ki kell juttatnunk az odavalót. Amikor zöldséget főzünk, vagy sütünk, a lehámozott hájat mindig összegyűjtjük. Kétféleképpen használom fel.
Az egyik, hogy egy lendületes mozdulattal a komposztra dobom, ezzel hozzájárulva a jobba talajminőség eléréséhez, mivel a komposzt a magaságyásokba kerül. A másik lehetőség, hogy a mivel alapos megmosom a zöldségeket, a sárgarépa és a fehérrépa héját, illetve a zöldjüket kiszárítom, hozzácsapok egy kis maradék paprikát, akár paradicsomot, hagymát, zellert. Amikor már minden roppanóan száraz, összedarálom és lezacskózom, ami később házi vegetaként üzemel a fűszeres polcon. A tojás héja is mehet a komposztra, de kisebb darabokra tördelve a veteményesben a tövek közé szórva nem engedi közel a csigákat, beépülve pedig emeli a föld ásványi anyag tartalmát. Az alma hájából ecetet lehet készíteni, ami egészéges és hasznos.
A kávézacc nálunk takarítószer és növény táplálálék is, mivel szuper zsíroldó és súrolószer, a fölbe szórva pedig tápanyag. Akár kozmetikumok alapanyagaként, például testradírnak használva is kiváló. A teafilter is mehet a földbe, egyes levelek képesek megküzdeni a gombásodással, ami támadja a növényeket. Ugyanilyen hatása van a fokhagyma és a sima hagymák leveleinek. Sokan nem szeretik az újhagyma és a póréhagyma zöld leveleit, én ezeket mindig felaprítom és zacskókban lefagyasztom, nagyon jó ízt kölcsönöznek például egy kis pörkölt alapjába szórva. Végül pedig ne feledkezzünk meg a száraz kenyérről. Érmes feldarabolni és egy tálcán, vagy tepsin szétteregetve tovább szárítani, majd mikor elértük a teljes szárazságot, akkor szépen ledarálni. Ennél jobb panírmorzsát sehol sem fogunk kapni.
A konyhai hulladékokra szemétként tekintenek sokan, pedig pompás kis segítők lehetnek a kertészkedésben, a szépségápolásban, vagy a főzésnél. Mindig nézzünk utána, hogy mit mire tudunk használni, ezzel pedig környezettudatosabban élhetünk.
Soha nem látott magasságokban a virtuális valóság

A virtuális valóság (VR), mint szórakoztatási forma alig pár éves múltra tekint vissza, mégis rengeteget fejlődött. A fejlesztések jelenleg a harmadik generációnál tartanak, amely már képes az emberi test szinte minden mozgását egy közös térben érzékelni. Írásomat többek között az inspirálta, hogy nemrégiben lehetőségem volt kipróbálni a VR technológiát és több játékkal is játszhattam. Az alábbi cikkben egyfajta áttekintést kaphatunk arról, hogy jelenleg hol tart az említett „tudomány” és hogyan jutott idáig.
Mindenkinek kell egy hobbi, ami önbizalmat ad

A magabiztosság nem velünk született adottság, sokkal inkább egy olyan készség, amelyet az élet során fejleszthetünk. Egy meglepően hatékony és gyakran alábecsült módszer erre a rendszeres hobbi gyakorlása. Legyen szó festésről, futásról, túrázásról vagy kertészkedésről, a szenvedéllyel űzött szabadidős tevékenységek nemcsak örömet nyújtanak, hanem hosszú távon hozzájárulnak önmagunk jobb megismeréséhez és önértékelésünk növeléséhez is.
Miért félünk a pletykáktól? – A digitális szóbeszéd árnyéka

A különböző híresztelések mindig is részei voltak az emberi társadalomnak. Már az ősidőkben is suttogtak egymás fülébe történeteket az emberek, hogy kibeszéljék, megítéljék vagy épp figyelmeztessék egymást. Ám míg korábban a pletyka személyes, szűk körben terjedt, ma már pillanatok alatt elérheti az egész világot. Az online térben új arcot öltött: azonnalivá, nyilvánossá és gyakran kontrollálhatatlanná vált. Éppen ezért félünk tőle jobban, mint valaha.
Kreatív kezek, nyugodt lélek. Miért kézműveskedünk?

Alkotni szinte bármilyen formában jó. A szó szoros értelmében a készítés bármely „műfaját” választhatjuk, ha szeretnénk érezni annak pozitív hatásait. Mindegy, hogy egy matricát ragasztunk ki, vagy éppen fából faragunk, fonalból fonunk, fényképalbumot ragasztunk össze, az alkotókedvünk garantáltan szárnyalni fog, és ezáltal önmagunkat is jobban megismerhetjük.
Hogyan válasszunk lakást?

A lakásszelektálás vagy lakásválasztás egy fontos és gyakran nehéz döntési folyamat. Ha valaki új otthont keres, számos szempontot kell figyelembe venni, hogy biztosan olyan lakást találjon, ami megfelel a személyes igényeinek és pénzügyi helyzetének. Hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb lakást?