Konyhai hulladékok, amiket felhasználhatsz
- Dátum: 2025.04.20., 14:01
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- hagyma, kávézacc, morzsa, teafilter, tojáshéj, vegeta, veteményes, zöldség
Azok, akik főznek, tudják, hogy mennyi hulladék keletkezik e tevékenység közben. Nem kell mindennek a kukában landolnia, sok mindent felhasználhatunk.
Még a rohanó világban is érdemes meg-megállni, hogy ne a készen vehető élelmiszereket, vagy a menzák, éttermek által kínált ételeket fogyasszuk, hiszen nincs is jobb a „házi kosztnál”. Aki egy kicsit is jártas a konyhában, szóval például képes feltörni két-három tojást és rántották csinálni belőle, az tudja, hogy ezzel máris hulladékot termelt, hiszen a tojás héja a kezében marad. Rengeteg ilyen hulladék keletkezik a konyhai tevékenykedés során, amiket érdemes nem a kukába dobni, hanem gyűjtögetni és felhasználni. Ez a formája nem csak a környezetünknek tesz jót, hanem a például a konyhakertünknek, vagy ételeinknek is.
Személy szerint nagyon szeretek főzni, pedig sajnos nem sok időm jut három gyerek és a munka mellett erre. Két kis magaságyásban kertészkedünk, sajnos a környezetünk nem enged többet, ellenben ahhoz, hogy ezek jó minőségű terményeket adjanak, a konyhából és ki kell juttatnunk az odavalót. Amikor zöldséget főzünk, vagy sütünk, a lehámozott hájat mindig összegyűjtjük. Kétféleképpen használom fel.
Az egyik, hogy egy lendületes mozdulattal a komposztra dobom, ezzel hozzájárulva a jobba talajminőség eléréséhez, mivel a komposzt a magaságyásokba kerül. A másik lehetőség, hogy a mivel alapos megmosom a zöldségeket, a sárgarépa és a fehérrépa héját, illetve a zöldjüket kiszárítom, hozzácsapok egy kis maradék paprikát, akár paradicsomot, hagymát, zellert. Amikor már minden roppanóan száraz, összedarálom és lezacskózom, ami később házi vegetaként üzemel a fűszeres polcon. A tojás héja is mehet a komposztra, de kisebb darabokra tördelve a veteményesben a tövek közé szórva nem engedi közel a csigákat, beépülve pedig emeli a föld ásványi anyag tartalmát. Az alma hájából ecetet lehet készíteni, ami egészéges és hasznos.
A kávézacc nálunk takarítószer és növény táplálálék is, mivel szuper zsíroldó és súrolószer, a fölbe szórva pedig tápanyag. Akár kozmetikumok alapanyagaként, például testradírnak használva is kiváló. A teafilter is mehet a földbe, egyes levelek képesek megküzdeni a gombásodással, ami támadja a növényeket. Ugyanilyen hatása van a fokhagyma és a sima hagymák leveleinek. Sokan nem szeretik az újhagyma és a póréhagyma zöld leveleit, én ezeket mindig felaprítom és zacskókban lefagyasztom, nagyon jó ízt kölcsönöznek például egy kis pörkölt alapjába szórva. Végül pedig ne feledkezzünk meg a száraz kenyérről. Érmes feldarabolni és egy tálcán, vagy tepsin szétteregetve tovább szárítani, majd mikor elértük a teljes szárazságot, akkor szépen ledarálni. Ennél jobb panírmorzsát sehol sem fogunk kapni.
A konyhai hulladékokra szemétként tekintenek sokan, pedig pompás kis segítők lehetnek a kertészkedésben, a szépségápolásban, vagy a főzésnél. Mindig nézzünk utána, hogy mit mire tudunk használni, ezzel pedig környezettudatosabban élhetünk.
Strandetikett: néhány szabály, hogy ne legyünk a part réme

A strand a kikapcsolódás, a feltöltődés és a közösségi élmények helye. Azonban ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát, nem árt betartani néhány alapvető illemszabályt. Ezek nem szigorú törvények, inkább olyan apró figyelmességek, amelyek megteremtik a békés és vidám hangulatot.
Meditációs asztal – A belső béke szent tere otthonodban

A meditációs asztal egy kisméretű, gyakran alacsony bútordarab, amelyet kifejezetten a nyugodt, elmélyült gyakorláshoz terveztek. Általában fából, bambuszból vagy más természetes anyagból készül, hogy harmonizáljon a csendes, spirituális környezettel.
Kelj fel úgy, mintha szeretted volna – és élvezd a reggelt!

A legtöbb embernek a reggel nem a kedvenc napszaka. Sokan küzdenek az ébresztő csörgése, a fáradt szemek és a rohanás ellen. Pedig a reggel sokkal többet tartogat, mint elsőre hinnénk: egy tiszta lapot, friss energiát és apró örömöket, amelyekkel az egész nap hangulatát meghatározhatjuk.
Sztárok iránti rajongás – lelkesedés vagy megszállottság?

Poszterek a falon, újságkivágások a tolltartóban, karikatúraszerű arcok és monogramok a füzet szélére firkálva. Sokunk tinédzser éveit végigkísérte egy kedvenc színész, egy énekes, egy sportoló vagy egy másik ikon iránti lelkesedés. Évek múltán is elmosolyodunk, ha meglátjuk vagy meghalljuk a régi bálványunkat. Bár az imádat leggyakrabban a kamaszkorhoz kötődik, felnőttként is lehet favoritunk, akire felnézünk az eredményei vagy a személyisége miatt.
Ne fizessünk többet a kelleténél: szállásfoglalási tippek kezdőknek és profiknak

A nyaralás vagy üzleti út egyik legnagyobb költsége gyakran a szállás. Ha nem figyelünk, könnyen túlfizethetünk, vagy olyan helyen kötünk ki, ami messze nem felel meg az elvárásainknak. Néhány egyszerű, de hatékony trükkel azonban jelentős összegeket spórolhatunk, miközben a minőségből sem kell engednünk.