Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája
- Dátum: 2025.06.04., 16:47
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- antibakteriális, C-vitamin, fogyókúra, foszfor, gyulladáscsökkentő, kalóriaszegény, retek, réz, vas
A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Ki ne ismerné a roppanós, piros külcsínű retket, amit még otthon is könnyen termeszthetünk?! Már márciusban szép piros kis gömböket szedhetünk a kertben, de később is vethető, így akár egész nyáron szüretelhetünk. A hónapos retek termesztése nem igényel nagy szaktudást, szereti a napfényt és a vizet, ennél több neki már nem is kell. Szerencsére már télen is elérhető nagyjából mindenki számára ez a remek kis növény, melynek fogyasztásával pótolhatjuk a kieső ásványi anyagokat, és sokféle vitamint is. Már az ókorban is felismerték jótékony hatását.

A retekben igen sok C-, B-, K-vitamin, mangán, magnézium, réz, cink, foszfor, kálium és vas található. Picike terméssel is vitaminbomba. A C-vitamin nem csak az immunrendszerünket löki jó irányba, hanem sejtjeink oxidatív stressz elleni küzdelmét is segíti. A foszfor erősíti a csontokat és fogakat és például szabályozza a vérnyomást.
A vas elengedhetetlen a vérben történő oxigénszállítás miatt, de említhetnénk a vérszegénységet, és az ezzel járó fáradtságot, ami a vas pótlásával javíthatunk. A réz kell az immunrendszerünknek és idegrendszerünknek, hogy megfelelően funkcionáljanak. A káliumra szükségünk van a folyadékháztartás helyes működéséhez, de hozzá tesz a vércukorszint és vérnyomás egyensúlyban tartásához, de az izomgörcsöket is könnyebben elkerülhetjük vele. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a retek tele van rostokkal, sőt, antibakteriális hatású is, ami az emésztést és a bélműködést is támogatja.
Utóbb említett tulajdonságának hála, véd a baktériumok és vírusfertőzések megtelepedése ellen is. Kalória pedig alig van benne, így fogyókúrázóknak kimondottan ajánlott a rendszeres fogyasztása. Magas kén tartalma támogatja a bőr megújulását, segít csökkenteni a bőr gyulladásos tüneteit. Tisztítja a vért, régebben alkalmazták sárgaság kezelésére is. A gyulladáscsökkentő hatása a húgyúti fertőzésekkor is remekül alkalmazható, a retek kisajtolt levét iszogatva tompíthatjuk a panaszokat.

A retek annyira univerzális zöldség, hogy nyersen, párolva, sütve, főzve is ehetjük. Főzve és párolva veszít erősségéből, lágyabb ízt kapunk. Azoknak, akik krónikus veseelégtelenségben szenvednek, mindenképpen dietetikussal kell egyeztetniük, hogy mennyi retek fogyasztása az, ami számukra megengedett. Akik gyomor problémákkal küzdenek, először csak óvatosan próbálgassák a retek eszegetést, mert nem minden esetben tűri jól a gyomor a csípős ételt. Onnan tudjuk, hogy friss árut veszünk, hogy a retek kívül fényes, belül pedig kemény, nincsenek apró lyukak rajta, azaz nem rágta meg például hangya.
A retek egy igazi vitaminbomba szervezetünk számára, amit az év nagyjából minden hónapjában meg tudunk vásárolni. Tavasszal és nyáron könnyen termeszthető kis kertben is.
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.