Káros a léböjtkúra?
- Dátum: 2025.10.05., 17:52
- Udvari Fanni
- képek: pexels
- autofágia, diéta, egészség, emésztés, étrend, frissesség, gyümölcs, léböjt, regenerálódás, tisztítókúra, zöldség
Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
A narancs, a zeller, a cékla és az alma préselve frissítő ital, amelyet sokan a szervezet megtisztítására és a tápanyagbevitel fokozására használnak. Már néhány napos kúra is megfoszthat bennünket a fontos rostoktól, ami kedvezőtlen hatással lehet az egészségünkre.

Már háromnapos léböjt is érzékelhető változásokat okozhat. A léböjt rövid távon nem okoz maradandó károkat, de a gyors mikrobiom-változás további kutatásokat indokol.
Bár a gyümölcs- és zöldséglevek tartalmaznak vizet, nem lehet kizárólag rájukhagyni a test egész napos hidratálását. A leveknek nem ez a fő feladatuk, ők elsősorban a kalóriabevitelt biztosítják. Az ezen felül megivott víz elősegíti a káros anyagok vizelet vagy izzadás általi eltávolítását. A fogyasztások közt így mindenképp javasolt egy-két pohár vizet is inni, ugyanúgy, mintha közben szilárd ételeken élnél. Ráadásul a vízfogyasztás csökkenti az éhségérzetet, így a közérzetedet is javítani tudja.
A legnagyobb problémát a rosthiány jelenti. A rostok nemcsak a cukor káros hatásait ellensúlyozzák, hanem elősegítik az egészséges, gyulladásgátló baktériumok szaporodását is.
Ahogy egy egészséges, szilárd ételekre alapuló diéta esetében, úgy a léböjtnél is gondosan oda kell figyelni az élelmiszerek kiválasztására, összetételére. Például egyszerűnek tűnhet felhasználni az otthon épp elfekvőben lévő zöldségeket és gyümölcsöket, azonban ennél tudatosabban kell megtervezni a heti menüt, figyelve a bevitt vitaminok és tápanyagok változatosságára. Ha például minden nap csak kelkáposztalevet és narancslevet iszol, bár hozzájutsz a bennük rejlő vitaminokhoz, számos más tápanyagot hiányolni fog a tested. Rosszabb esetben nem kívánt mellékhatásokat tapasztalhatsz, például a répalé túlfogyasztása a benne található béta-karotin hatására a bőr elszíneződését eredményezheti. Ezért javasolt minél több és többféle zöldség, illetve gyümölcs használata.

A rostszegény étrend, párosulva a magas cukor- és szénhidrátbevitellel, kedvez a káros baktériumok elszaporodásának, miközben visszaszorítja a védő hatású mikrobákat.
A gyümölcsök és zöldségek az egészséges étrend elengedhetetlen részei, és való igaz, hogy sokaknak többet kellene fogyasztani belőlük. A frissen facsart italok hasznos kiegészítők lehetnek, de a kutatók figyelmeztetnek: a léböjt hosszútávú egészségi hatásait még alaposabban vizsgálni kell. Különösen fontos lehet a szájüregi folyamatok feltérképezése, hiszen az emésztés már ott megkezdődik.
Amikor a munkahelyen születik szerelmi kapcsolat
A legtöbben a munkahelyükön töltik napjuk nagy részét. Itt szocializálódnak, idegeskednek és oldanak meg problémákat olyan emberekkel, akiket nap mint nap látnak. Nem meglepő, hogy időnként a közös munka többé válik puszta alkalmi kapcsolódásnál. A határ a szakmaiság és a vonzalom között sokszor átjárható, ez bizonyos esetekben nagyon rosszul sül el, néha viszont egy életre szóló szerelem születik belőle.
A hála ereje, a mindennapok gyógyítója
Gondoltál már arra, hogy nem minden alapvető és hogy sokszor csak a negatív dolgokat veszed észre, pedig vannak jó dolgok is? Mennyire vagy a hálás azokért a dolgokért, amik történnek veled?
A csend, amely összeköt – Mindenszentek és Halottak napja
Ahogy az ősz lassan átszínezi a tájat, és a hűvös levegőben megjelenik a füst és a gyertyák illata, elérkezik az évnek az az időszaka, amikor megállunk egy pillanatra. November elején nem a rohanásé, nem a zajé a főszerep. A temetők fényei, a mécsesek pislákolása, a virágok halk üzenete mind-mind arról mesél, hogy az emlékezésben ott van az élet legmélyebb szeretete.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!