Menü

Keveset sétáltatják az udvaron tartott kutyákat

Szinte minden kutya rettenetes lázba jön, ha sétálni indulunk. Nem kell hozzá sok idő, és megismerik a séta szót, és ugrálnak a póráz láttán. Sokszor nem is kell kimondani, mire készülünk, hiszen megérzik. A mi ebjeink felismerik azokat a cipőket, amelyekben sétálni visszük őket, és már ezek láttán bepörögnek az örömtől. Pedig van kert, itt is tudnak rohangálni...

Sajnos nagyon sok a tévhit az állattartással kapcsolatosan, korábban mi is írtunk arról, hogy ezen a téren kis hazánk alulinformáltnak számít. Az egyik legfontosabb álhiedelem, hogy az udvaron tartott kutyáknak nincs szükségük a sétára. "Kirohangálják magukat az udvaron" - hallhatjuk a legismertebb, egyébként helytelen érvet. Eláruljuk, miért van szüksége minden kutyának a kimozdulásra!

Noha gyakran halljuk, hogy helytelen lakásban kutyát tartani, a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy nekik sokszor boldogabb és szabadabb életük van a kertes házas társaikhoz képest. Őket ugyanis "kötelező" levinni sétálni, hogy elvégezhessék a dolgukat és szaladgáljanak egy kicsit, másrészt aki kert nélkül is tart állatot, az gyakran elhivatottabb. Ezzel szemben a családi házas övezetekben rengeteg a szomorú kutyasors.

Életbe lépett ugyan az a jogszabály, hogy tilos láncon tartani a kutyákat, vagy csak szükséges esetben, ideiglenesen van erre lehetőség, a rendelkezéseket senki sem ellenőrzi és nem szankcionálja a gyakorlatban. Annak sem sokkal jobb, aki egy kis kennelben lakik - gyakran tartanak német juhászokat, labradorokat vagy más nagyméretű ebeket is 4-6 négyzetméteres területen, ahonnan nagyon ritkán, vagy esetleg soha nincsenek kiengedve.

De a leggyakoribb, hogy a kutyák az udvaron laknak, de onnan nincsenek kiengedve a már idézett mondattal indokolva. Tévhit pedig, hogy a kutyák rohangálnak annyit az udvaron, amennyi mozgásra szükségük van. A kert számukra ismert terep, ritka az olyan állat, amely motiváció nélkül fel és le rohangál benne, ha mozgásigénye van. Ellenben a sétánál nagy tér áll rendelkezésre, új szagok, új felfedeznivalók csábítják őket.

Elegendő, ha belegondolunk, hogyan érezzük magunkat, ha sosem mozdulunk ki a lakásból? Vajon futkosunk-e a kertben fel és le, ha igényeljük a mozgást? Vagy jobban érezzük-e magunkat egy-egy séta, kirándulás alkalmával, mintha csak otthon tartózkodhatnánk? Nos, a kutyák sincsenek ezzel másképp...

Legyünk felelős állattartók, és olyan módon tartsunk állatot, hogy az valóban jó legyen a számára is! Csak mi lehetünk okosak - a kutya nem tudja elmondani, hogy mire vágyik...

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.