Menü

A hagyományos kínai orvoslás alapjai I.- A Jin-jang elmélet

A jin-jang elve, abból az ősi kínai elképzelésből ered, hogy minden emberi, természeti és világegyetemi jelenség, két egymással ellentétes ősprincípiumból áll, a jinből és a jangból.

A jin és a jang fogalma a természet megfigyeléséből ered. A jin, eredetileg a hegy árnyékos oldalát, míg a jang a hegy napos oldalát jelentette. Az elmélet szerint, minden létezőnek két, egymással ellentétes (de nem szembenálló), ún. jin és jang oldala van. Jin és a jang egymást kölcsönösen kiegészítő fogalmak, mert önállóan nem létezik sem jin, sem jang. Ezek egymástól függnek, és csakis a másikhoz viszonyítva értelmezhetőek. Például az árnyék, a sötétség (jin oldal), nem létezhet fény, világosság (jang oldal) nélkül. Ellentétes jellegük révén, ezek az oldalak kölcsönösen ellenőrzik és gátolják egymást, egyik a másikba alakul. Normál esetben kiegyenlítik egymást, ami egy folyamatos, dinamikus egyensúlyi állapotot eredményez. Egy időben a jang kiterjed, növekszik, a jin szinte eltűnik. Ahogy a sötét éjszaka (jin) a pirkadattal átadja helyét a nappalnak, a fénynek (jang). Ha az egyik oldal eléri a szélső értékét, akkor a másik oldal irányába mutató ellenkező irányú átalakulás veszi kezdetét. Például, amikor a nappal, dél körül eléri a csúcspontját (nagy jang), akkor indul meg az ellenkező irányú változás. alkonyatig, azután pedig az ellenkezője történik, ezzel visszatér a kiindulási ponthoz és kezdődik egy újabb ciklus.

Jól szimbolizálja ezt, a jól ismert jin-jang szimbólum. A kör az egységet, teljességet jelképezi, a hullámvonallal történt elválasztás a dinamizmust, az egymásba alakulást szimbolizálja. A sötét fele a jin, de ebben is van egy fehér pont, mert semmi sem tisztán jin, vagy jang. Az éjszakai sötétségben is ott rejlik a hajnal, a fény. A színek jól megmutatják az leegyszerűsített jelentésüket is. A jin a sötétség, a hideg, a nő, minden, ami befogadó, visszahúzódó, finom, lágy, hideg. Míg a jang a dinamikus, kirobbanó energia, a fény, a meleg, a férfi. Valójában egyik sem létezhet a másik nélkül, nem választhatók szét és csak együtt, egymáshoz viszonyítva értelmezhetők. Például a Nap fényesebb (jang) a Holdnál (jin), de a Hold fényesebb (jang) a gyertya lángjánál (jin). A férfi jang, a nő jin. Azonban egy halott férfinál, egy élő nő mégis jangabb.

A kínai filozófia szerint, az ember egészsége is csak akkor lehet teljes, ha a jin és a jang energiák egyensúlya áll fenn, a szervezetben. A jin-jang egyensúlyt veszi alapul a makrobiotikus étkezés és a feng-shui rendszere is, de mi magunk is könnyen használhatjuk mindennapi életünkben. Törekedjünk az egyensúlyra, pl. öltözködésünkben a sötét, vagy visszafogott színeket dobjuk fel, színes kiegészítőkkel. Ha édes volt a reggelink, válasszunk a következő étkezésnél sós ételt, vagy kombináljuk egy étkezésen belülre, például gyümölccsel sült húsok, gyümölccsel gazdagított saláták formájában. Előbbinél a gyümölcs a jin energiát képviseli, az állati eredetű élelmiszereket (jang) mellett, míg a salátában már a jang felé tolja a zöldségsaláta karakterét, hiszen a jin és jang relatív fogalmak. Testünk egyébként jelzi is ezt, általában azt kívánjuk, amire szükségünk van.Nyáron, a nagy melegben jobban esnek a savanykásabb, könnyed, gyümölcsös ízek, mint a kifejezetten édes vanília, vagy fahéj.

A jin és jang téli étkezésünkben is egyértelműen megjelenik, melyről korábbi cikkünkben már részletesen volt szó.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.