Menü

Ezt edd nyáron nasinak

Sokan figyelnek arra, hogy a nyárra kialakított „beach body” szépen megmaradjon, hiszen szeretnek jól mutatni a parton a fürdőruhában, de ehhez az is kell, hogy odafigyeljünk arra, hogy egy esti kertiparty alkalmával megfelelő nasit eszegessünk.

A nyári melegben sokszor nem kívánjuk a nehéz főttételeket, ezért bizony többször is kinyílik a hűtőszekrény ajtaja pár falatért. A falatozás nem túl egészséges, hiszen nem jut elég tápanyaghoz a szervezetünk, emellett, ha nem figyelünk oda eléggé, akkor a fránya kilók is alattomosan felkúsznak. Van itt azért jó hír is, mivel van megoldás arra, hogy a nassolást egészségesen vigyük véghez.

A nyári szezon azért is klassz az egészség szempontjából, mert rengeteg friss idényzöldséget és gyümölcsöt vásárolhatunk, amelyek felhasználásával kiváló finomságokat készíthetünk gyorsan és egyszerűen. Ezek azért is hasznosak nekünk, mert a bennük található folyadék remekül segíti a meleg napokban a folyadékpótlást is. Azok se csüggedjenek, akik nem rajonganak a zöldségért, mert hűsítőként a fagyasztóban is készíthetünk csemegét, de nézzük is, hogy mik a lehetőségek.

Mindannyian ismerjük a mártogatósokat, amikhez remekül passzolnak bizonyos roppanós zöldségek. Ehhez szükségünk lesz egy pohár joghurtra, vagy tejfölre, némi fűszerre, amik lehetnek zöldfűszerek vagy például olasz keverék. Tökéletesen passzol hozzá a friss kígyóuborka, a zsenge sárgarépa, a zellerszár, vagy egy kis karalábé hosszanti irányba felvágva. Készíthetünk egészséges chipseket is céklából, krumpliból, káposztából, de jöhetnek a gyümölcsök is, például, sőt banán is.

Előbbieket vékonyra gyalulva tepsibe dobáljuk, kis fűszert és egy csepp olívaolajt rájuk permetezve 200 fokon roppanósra sütjük. A gyümölcsökkel is ez a helyzet, mármint a vékonyságukat illeti, egy picike fahéjjal pedig megbolondíthatjuk. A banánnal személy szerint kicsit többet ügyködöm, mert egy tálban összetöröm villával, fahéjjal és zabpehellyel keverem, sütőpapírra kanalazom kis körökbe, majd betolom a sütőbe, 160 fokon sütöm addig, amíg olyan állagot nem ér el, hogy törhető legyen.

Van, amikor hidegebbre vágyunk, ehhez pedig egy kis joghurtra és egy gyümölcsre van szükségünk. Az összetevőket borítsuk egy turmixba, daráljuk olyan állagúra, amit szeretünk egy fagyiban, majd öntsük fagyálló dobozba és mehet is a mélyhűtőbe. Ha van otthon pár kifli, szeljük fel, dobjuk platnira, locsoljuk meg olívaolajjal és csináljunk belőle bruschetta falatkákat. Egyszerű és nagyszerű, ehhez itt találsz receptet:

https://www.hajraegeszseg.hu/cikk/2023-07-29/olasz-izek-3-recept-egy-tematikus-estehez

Nyáron sem kell lemondani a nassolásról, csupán oda kell figyelnünk, hogy mit eszünk, legyen az a Balatonparti nyaraláson, vagy este egy film közben. Használjuk ki, hogy rengetegféle gyümölcs és zöldség vesz körbe minket és rágcsáljunk kedvünkre belőlük.

Az ünnepi asztal csapdái

Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.

A citrom szerepe a modern súlykontrollban

A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.