Olasz ízek – 3 recept egy tematikus estéhez
- Dátum: 2023.07.29., 17:47
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- bazsalikom, bolognai spagetti, bruschetta, dolce vita, olasz, panna cotta
Néha jól esik a megszokottól eltérni, kipróbálni valami mást, valami újat, ehhez pedig egy nagyon klassz alternatíva lehet egy tematikus este, például olasz ízvilággal fűszerezve. Segítek három recepttel, hogy könnyebben elmélyülhessünk a zamatok adta élményekben.
Ki ne hallotta volna még a kifejezést, a „dolce vita”-t?! Pontosan azt jelenti, hogy édes élet, de nem lehet ilyen egyszerűen behatárolni, hiszen mindenkiből mást hoz elő. A dolce vita alapja a szeretet, a tisztelet és a hála. Fontosak a családok, a hagyományok őrzése, és ez megmutatkozik az olasz konyha falai között is.

Én azt szeretem az olasz receptekben, hogy nem nehéz őket elkészíteni, mégis páratlan élményt nyújtanak az étkezés alatt. Nem mellesleg a legtöbb hozzávalót egy kisebb városban is be lehet szerezni, szóval bárkinek van esélye egy jó olasz ételt enni. Olaszország minden régiójának megvan a maga specialitása, de két dolog szinte minden ételükre igaz, mégpedig, hogy csak jó alapanyagokat használnak a főzéshez és egészségesebbek a fogások, mint mondjuk egy magyar konyhában.
Az olaszok szeretik az előételeket, a leveseket, a tésztás ételeket, melyben szentírásként tekintenek az al dante elkészítéshez, vagyis a tészták kemények, azaz nincsenek puhára főzve. A feltéteket nyugodtan variálhatjuk, de nem ronthatjuk el, ha használunk paradicsomot, olíva olajat, bazsalikomot, mozzarellát, vagy parmezánt.
Kezdjük egy jó kis előétellel, a bruschettaval.
Paradicsomot, fokhagymát, sót, borsot, egy kis balzsamecetet, frissen aprított bazsalikomot és egy kis olíva olajat összeforgatunk és állni hagyjuk, amíg serpenyőben kenyeret pirítunk hozzá. A friss bagettet 1,5 centi széles szeletekre szeljük és mindkét felét kevés olíva olajon megpirítjuk. A még meleg szeletekre kanalazzuk a fűszeres paradicsomot és már tálalhatjuk is.

Főételnek tálaljunk bolognai spagettit.
Hozzávalók: 50 dkg tészta, 40 dkg darált marhahús, 15 dkg paradicsompüré, 10 dkg szalonna, 5 dkg zeller, 2 evőkanál olaj, 2 db vöröshagyma, 2 db fokhagyma, 1 evőkanál cukor, 1 szál sárgarépa, 1 késhegynyi fahéj, bazsalikom, oregánó, só, bors.
A szalonnát lepirítjuk, amikor zsírjára sül, rádobjuk az apróra vágott hagymát és megdinszteljük. Ezután mehetnek rá az apróra vágott zöldségek, kicsit később a darált hús. Azonnal ráöntjük a paradicsompürét, alaposan összekeverjük, és a fűszerekkel ízesítjük. A fahéjjal és cukorral csínján bánjunk. Kis lángon főzzük legalább 1,5-2 órát, néha megkeverve és vízzel pótolva az elpárolgó folyadékot. A tésztát bőséges vízben megfőzzük, majd a szósszal összekeverve merjük a tányérra.
A desszertről se feledkezzünk meg, legyen ez egy észak-olasz panna cotta.

Hozzávalók: 1 dl (3,5%-os) tej, 6 dl habtejszín, 4 lapzselatin, 10 dkg kristálycukor, 1 rúd (bourbon) vanília.
A tejet és a tejszínt egy vastag falú edénybe öntöm, belekaparom a vaníliarúd magjait, majd e rudat is beledobom, ezt pedig elkezdem lassú tűzön főzni. Mikor felforrt, leveszem a tűzről, beleteszem a zselatin lapokat és a cukrot, majd folyamatos keveréssel lehűtöm. Amikor már csak langyos, formákba vagy poharakba öntöm és legalább 5 órára a hűtőbe teszem pihenni. Tálalás előtt a formából tányérra engedem és a kívánt gyümölcs, esetleg karamell öntettel leöntöm, vagy a pohár tetejét díszítem ugyanezekkel.
Az olasz konyha egy könnyen tanulható, finom receptekkel rendelkező lehetőség arra, hogy valami nem mindennapit együnk és megismerjük egy másik nemzet szokásait ezáltal.
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.
A citrom szerepe a modern súlykontrollban
A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.