Menü

Olasz ízek – 3 recept egy tematikus estéhez

Néha jól esik a megszokottól eltérni, kipróbálni valami mást, valami újat, ehhez pedig egy nagyon klassz alternatíva lehet egy tematikus este, például olasz ízvilággal fűszerezve. Segítek három recepttel, hogy könnyebben elmélyülhessünk a zamatok adta élményekben.

Ki ne hallotta volna még a kifejezést, a „dolce vita”-t?! Pontosan azt jelenti, hogy édes élet, de nem lehet ilyen egyszerűen behatárolni, hiszen mindenkiből mást hoz elő. A dolce vita alapja a szeretet, a tisztelet és a hála. Fontosak a családok, a hagyományok őrzése, és ez megmutatkozik az olasz konyha falai között is.

Én azt szeretem az olasz receptekben, hogy nem nehéz őket elkészíteni, mégis páratlan élményt nyújtanak az étkezés alatt. Nem mellesleg a legtöbb hozzávalót egy kisebb városban is be lehet szerezni, szóval bárkinek van esélye egy jó olasz ételt enni. Olaszország minden régiójának megvan a maga specialitása, de két dolog szinte minden ételükre igaz, mégpedig, hogy csak jó alapanyagokat használnak a főzéshez és egészségesebbek a fogások, mint mondjuk egy magyar konyhában.

Az olaszok szeretik az előételeket, a leveseket, a tésztás ételeket, melyben szentírásként tekintenek az al dante elkészítéshez, vagyis a tészták kemények, azaz nincsenek puhára főzve. A feltéteket nyugodtan variálhatjuk, de nem ronthatjuk el, ha használunk paradicsomot, olíva olajat, bazsalikomot, mozzarellát, vagy parmezánt.

Kezdjük egy jó kis előétellel, a bruschettaval.

Paradicsomot, fokhagymát, sót, borsot, egy kis balzsamecetet, frissen aprított bazsalikomot és egy kis olíva olajat összeforgatunk és állni hagyjuk, amíg serpenyőben kenyeret pirítunk hozzá. A friss bagettet 1,5 centi széles szeletekre szeljük és mindkét felét kevés olíva olajon megpirítjuk. A még meleg szeletekre kanalazzuk a fűszeres paradicsomot és már tálalhatjuk is.

Főételnek tálaljunk bolognai spagettit.

Hozzávalók: 50 dkg tészta, 40 dkg darált marhahús, 15 dkg paradicsompüré, 10 dkg szalonna, 5 dkg zeller, 2 evőkanál olaj, 2 db vöröshagyma, 2 db fokhagyma, 1 evőkanál cukor, 1 szál sárgarépa, 1 késhegynyi fahéj, bazsalikom, oregánó, só, bors.

A szalonnát lepirítjuk, amikor zsírjára sül, rádobjuk az apróra vágott hagymát és megdinszteljük. Ezután mehetnek rá az apróra vágott zöldségek, kicsit később a darált hús. Azonnal ráöntjük a paradicsompürét, alaposan összekeverjük, és a fűszerekkel ízesítjük. A fahéjjal és cukorral csínján bánjunk. Kis lángon főzzük legalább 1,5-2 órát, néha megkeverve és vízzel pótolva az elpárolgó folyadékot. A tésztát bőséges vízben megfőzzük, majd a szósszal összekeverve merjük a tányérra.

A desszertről se feledkezzünk meg, legyen ez egy észak-olasz panna cotta.

Hozzávalók: 1 dl (3,5%-os) tej, 6 dl habtejszín, 4 lapzselatin, 10 dkg kristálycukor, 1 rúd (bourbon) vanília.

A tejet és a tejszínt egy vastag falú edénybe öntöm, belekaparom a vaníliarúd magjait, majd e rudat is beledobom, ezt pedig elkezdem lassú tűzön főzni. Mikor felforrt, leveszem a tűzről, beleteszem a zselatin lapokat és a cukrot, majd folyamatos keveréssel lehűtöm. Amikor már csak langyos, formákba vagy poharakba öntöm és legalább 5 órára a hűtőbe teszem pihenni. Tálalás előtt a formából tányérra engedem és a kívánt gyümölcs, esetleg karamell öntettel leöntöm, vagy a pohár tetejét díszítem ugyanezekkel.

Az olasz konyha egy könnyen tanulható, finom receptekkel rendelkező lehetőség arra, hogy valami nem mindennapit együnk és megismerjük egy másik nemzet szokásait ezáltal.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!