Menü

Olasz ízek – 3 recept egy tematikus estéhez

Néha jól esik a megszokottól eltérni, kipróbálni valami mást, valami újat, ehhez pedig egy nagyon klassz alternatíva lehet egy tematikus este, például olasz ízvilággal fűszerezve. Segítek három recepttel, hogy könnyebben elmélyülhessünk a zamatok adta élményekben.

Ki ne hallotta volna még a kifejezést, a „dolce vita”-t?! Pontosan azt jelenti, hogy édes élet, de nem lehet ilyen egyszerűen behatárolni, hiszen mindenkiből mást hoz elő. A dolce vita alapja a szeretet, a tisztelet és a hála. Fontosak a családok, a hagyományok őrzése, és ez megmutatkozik az olasz konyha falai között is.

Én azt szeretem az olasz receptekben, hogy nem nehéz őket elkészíteni, mégis páratlan élményt nyújtanak az étkezés alatt. Nem mellesleg a legtöbb hozzávalót egy kisebb városban is be lehet szerezni, szóval bárkinek van esélye egy jó olasz ételt enni. Olaszország minden régiójának megvan a maga specialitása, de két dolog szinte minden ételükre igaz, mégpedig, hogy csak jó alapanyagokat használnak a főzéshez és egészségesebbek a fogások, mint mondjuk egy magyar konyhában.

Az olaszok szeretik az előételeket, a leveseket, a tésztás ételeket, melyben szentírásként tekintenek az al dante elkészítéshez, vagyis a tészták kemények, azaz nincsenek puhára főzve. A feltéteket nyugodtan variálhatjuk, de nem ronthatjuk el, ha használunk paradicsomot, olíva olajat, bazsalikomot, mozzarellát, vagy parmezánt.

Kezdjük egy jó kis előétellel, a bruschettaval.

Paradicsomot, fokhagymát, sót, borsot, egy kis balzsamecetet, frissen aprított bazsalikomot és egy kis olíva olajat összeforgatunk és állni hagyjuk, amíg serpenyőben kenyeret pirítunk hozzá. A friss bagettet 1,5 centi széles szeletekre szeljük és mindkét felét kevés olíva olajon megpirítjuk. A még meleg szeletekre kanalazzuk a fűszeres paradicsomot és már tálalhatjuk is.

Főételnek tálaljunk bolognai spagettit.

Hozzávalók: 50 dkg tészta, 40 dkg darált marhahús, 15 dkg paradicsompüré, 10 dkg szalonna, 5 dkg zeller, 2 evőkanál olaj, 2 db vöröshagyma, 2 db fokhagyma, 1 evőkanál cukor, 1 szál sárgarépa, 1 késhegynyi fahéj, bazsalikom, oregánó, só, bors.

A szalonnát lepirítjuk, amikor zsírjára sül, rádobjuk az apróra vágott hagymát és megdinszteljük. Ezután mehetnek rá az apróra vágott zöldségek, kicsit később a darált hús. Azonnal ráöntjük a paradicsompürét, alaposan összekeverjük, és a fűszerekkel ízesítjük. A fahéjjal és cukorral csínján bánjunk. Kis lángon főzzük legalább 1,5-2 órát, néha megkeverve és vízzel pótolva az elpárolgó folyadékot. A tésztát bőséges vízben megfőzzük, majd a szósszal összekeverve merjük a tányérra.

A desszertről se feledkezzünk meg, legyen ez egy észak-olasz panna cotta.

Hozzávalók: 1 dl (3,5%-os) tej, 6 dl habtejszín, 4 lapzselatin, 10 dkg kristálycukor, 1 rúd (bourbon) vanília.

A tejet és a tejszínt egy vastag falú edénybe öntöm, belekaparom a vaníliarúd magjait, majd e rudat is beledobom, ezt pedig elkezdem lassú tűzön főzni. Mikor felforrt, leveszem a tűzről, beleteszem a zselatin lapokat és a cukrot, majd folyamatos keveréssel lehűtöm. Amikor már csak langyos, formákba vagy poharakba öntöm és legalább 5 órára a hűtőbe teszem pihenni. Tálalás előtt a formából tányérra engedem és a kívánt gyümölcs, esetleg karamell öntettel leöntöm, vagy a pohár tetejét díszítem ugyanezekkel.

Az olasz konyha egy könnyen tanulható, finom receptekkel rendelkező lehetőség arra, hogy valami nem mindennapit együnk és megismerjük egy másik nemzet szokásait ezáltal.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.