Ismert és elismert: Csipkebogyó tea
- Dátum: 2013.03.04., 22:39
- ásványi anyagok, csipkebogyó, főzés, gyógymód, immunerősítő, influenza, láz, lekvár, megbetegedés, méz, tea, vitaminok
A csipkebogyó tea magas C-vitamin tartalma és immunerősítő hatása szélesebb körben ismert, de kiváló magnéziumforrásként izomgörcsök enyhítésére is kiválóan szolgál.
A csipkebogyó egyik legrégebbi és legismertebb gyógynövényünk. Nagyon gazdag a különféle vitaminokban és ásványi anyagokban. Leginkább C-vitamin tartalma miatt fontos, de mellette A-, B1-, B2- és E-vitamint is tartalmaz.
A csipkebogyók teája a C-vitamin-tartalom miatt immunerősítő és roboráló hatású, influenzajárványok esetén megelőzésre, valamint náthás és lázas megbetegedések, legyengült állapotok kiegészítő kezelésére való. Emellett magnézium forrás, és gátolja a meszesedést. A magnézium segít az esetenként előforduló izomgörcsök megszüntetésében is. Ha a csipkebogyó teát mézzel keverjük, fokozzuk megelőző, gyógyító hatását.
Nagyon fontos tudni: csipkebogyót út menti vadrózsa bokorról soha nem szabad gyűjteni, mert az a gépkocsi forgalomtól szennyezett.
Kapcsolódó cikkeink:
Fogyasszunk zöld teát!
Nem a csomagolás minősíti a teát
A teák gyógyító ereje
Fotó: sxc.hu
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.