Menü

Túlsúlyos gyerekek

Gyakran olvasni szomorú statisztikákról, mely szerint az elhízás mértéke Magyarországon a felnőtt lakosság körében 30 százalék, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több. Hazánk rendelkezik Európában a legrosszabb mutatókkal. Az előrejelzések szerint a következő években tovább romlik majd a helyzet.

Becslések szerint az elhízással és túlsúllyal összefüggő költségek elérhetik az összes egészségügyi közkiadás 15-18 százalékát, és legalább 1 százaléknyi GDP-kiesést okoznak. Hogyan? Többször is elolvastam a szomorú sorokat.

S ami még döbbenetesebb, hogy gyermekkorban az esetek kevés százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, sokkal inkább az életmód az, ami ezért az aggasztó állapotért felelős. Azok a gyerekek pedig akik már kicsi korban egészségtelen életmódot folytatnak, ötször nagyobb az esélyük arra, hogy felnőttkorukban is túlsúlyosak legyenek.

Szülőként vajon feltesszük magunknak a kérdést? Hol és mit eszik a gyermekünk? Mennyit mozog egy héten?

A gyerekkori és elhízás világszerte népbetegség.

Mit tehet a szülő?

Többek között helyes példával jár a megfelelő életmód terén, ami már gyerekkorban el kell, hogy kezdődjön.

Ha a szülő nem mutat példát, akkor hiába papol az anyuka vagy apuka arról, hogy mit kellene enni és mennyit kéne mozogni, ha közben ők maguk sem folytatnak ilyen életmódot és nem sportolnak, nem lesznek hitelesek és nem lesznek példamutatók sem.

Az elhízás már ott kezdődik, hogy eleve sokaknál nem megfelelően indul a nap, a kamaszfiam is hajlamos kihagyni a reggelit, éhgyomorra iskolába rohanni, s bár az energiaital nálunk tiltva van, középiskolai tanárként sok fiatal kezében látom, mikor belépnek az iskolába.

Az energiaital veszélyeiről már írtunk korábbi cikkeinkben.

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2018-10-11/energiaital-a-gyerekek-kezebe-nem-valo

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2018-03-26/energiaital-es-tarsai-

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2015-04-13/az-energiaitalozas-kockazatai

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2014-08-30/az-energiaitalok-veszelyei

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2014-12-10/egeszseg-kontra-energiaitalok-elesedik-a-harc

Ami a mozgást illeti, előszeretettel ülnek a tinik naphosszat a tévé, számítógép előtt, szívesen nyomkodják a telefont, tabletet és bizony sok szülő ráhagyja a gyerekre ezt a fajta viselkedést és életmódot ahelyett.

A gyerekkori elhízás egyik fő oka a kevés alvás is. Ügyeljünk arra, hogy gyermekünk eleget aludjon. A keveset alvók rosszabbul teljesítenek, magasabb a testzsírszázalékuk és könnyen válnak elhízottakká.

Magas vérnyomásos fiatalok? sajnos igen!

Szomorú tendencia, hogy a korábban az idősebbek betegségének tartott magasvérnyomás-betegség a kamaszoknál is egyre gyakoribb. Ennek legfőbb oka, hogy a statisztikák szerint a kamaszok ötöde elhízott vagy túlsúlyos.

Sajnos nem ritka a 14 éves, 100 kiló feletti kamasz. Nagyon fontos lenne már az első plusz kilók megjelenésekor foglalkozni a problémával. A hatékony fellépéshez pedig szükséges az egész család együttműködése és példamutatása.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Készítsünk „smoothie”-t otthon!

Gusztusosak és tény, hogy finomak a boltok polcain sorakozó gyümölcsitalok, de pillanatok alatt elkészíthetők otthon is házilag, s még olcsóbbak, frissebbek is.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!