Menü

Az energiaitalozás kockázatai

Adagolta már túl a koffeint? Lehet, nem is vette észre, mégis veszélyben volt. Nem, nem a kávéról van szó.

Az energiaitalok több szempontból is károsak az egészségre, ám a legnagyobb veszélyt magas koffeintartalmuk jelenti. Sajnos a fogyasztásai szokások rendkívül eltorzultak a különböző energiaitalokkal kapcsolatban, nagyon sokan úgy isszák ezeket a termékeket, mint a vizet, vagy az üdítőt, ami kiemelten egészségtelen. Még azoknak is, akiknek egyébként semmilyen (érzékelhető) problémájuk nincsen.

A legtöbb energiaital olyan magas koffeintartalommal rendelkezik, hogy naponta nem szabadna két és fél deciliternél többet inni belőle, és azt sem sport, illetve alkohol kíséretében. Frissítőként való használata könnyen koffeintúladagoláshoz vezethet, amely a makkegészségesekre is komoly veszélyt jelent.

A legújabb kutatások szerint még a fiatal és egészséges szervezet is könnyen bajba kerülhet a túlzott energiaital fogyasztásnál, szívritmuszavar, infarktus állhat elő, s ezeknek végzetes következménye lehet. A szívbetegekről nem is beszélve.

Egy átlagos energiaitalban kétszer annyi koffein van, mint egy csésze kávéban (valamelyikben persze még ennél is több). Ezen kívül tartalmaznak egy sor olyan dolgot (stimulánst), amelyek növelik a koffein hatását, ráadásul tele vannak cukorral is.

Az energiaital fogyasztása nem ajánlott szívbetegeknek, magas vérnyomásban szenvedőknek és szívritmuszavarral rendelkezőknek, ugyanakkor a rendszeres használat nemcsak nekik, hanem a makkegészségeseknek sem tesz jót.

Fotó:
pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!