Menü

Az energiaitalozás kockázatai

Adagolta már túl a koffeint? Lehet, nem is vette észre, mégis veszélyben volt. Nem, nem a kávéról van szó.

Az energiaitalok több szempontból is károsak az egészségre, ám a legnagyobb veszélyt magas koffeintartalmuk jelenti. Sajnos a fogyasztásai szokások rendkívül eltorzultak a különböző energiaitalokkal kapcsolatban, nagyon sokan úgy isszák ezeket a termékeket, mint a vizet, vagy az üdítőt, ami kiemelten egészségtelen. Még azoknak is, akiknek egyébként semmilyen (érzékelhető) problémájuk nincsen.

A legtöbb energiaital olyan magas koffeintartalommal rendelkezik, hogy naponta nem szabadna két és fél deciliternél többet inni belőle, és azt sem sport, illetve alkohol kíséretében. Frissítőként való használata könnyen koffeintúladagoláshoz vezethet, amely a makkegészségesekre is komoly veszélyt jelent.

A legújabb kutatások szerint még a fiatal és egészséges szervezet is könnyen bajba kerülhet a túlzott energiaital fogyasztásnál, szívritmuszavar, infarktus állhat elő, s ezeknek végzetes következménye lehet. A szívbetegekről nem is beszélve.

Egy átlagos energiaitalban kétszer annyi koffein van, mint egy csésze kávéban (valamelyikben persze még ennél is több). Ezen kívül tartalmaznak egy sor olyan dolgot (stimulánst), amelyek növelik a koffein hatását, ráadásul tele vannak cukorral is.

Az energiaital fogyasztása nem ajánlott szívbetegeknek, magas vérnyomásban szenvedőknek és szívritmuszavarral rendelkezőknek, ugyanakkor a rendszeres használat nemcsak nekik, hanem a makkegészségeseknek sem tesz jót.

Fotó:
pixabay.com

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.