Az energiaitalozás kockázatai
- Dátum: 2015.04.13., 08:56
- alkohol, Energiaital, koffein, koffeintúladagolás, sport, szív, szívinfarktus, üdítő
Adagolta már túl a koffeint? Lehet, nem is vette észre, mégis veszélyben volt. Nem, nem a kávéról van szó.
Az energiaitalok több szempontból is károsak az egészségre, ám a legnagyobb veszélyt magas koffeintartalmuk jelenti. Sajnos a fogyasztásai szokások rendkívül eltorzultak a különböző energiaitalokkal kapcsolatban, nagyon sokan úgy isszák ezeket a termékeket, mint a vizet, vagy az üdítőt, ami kiemelten egészségtelen. Még azoknak is, akiknek egyébként semmilyen (érzékelhető) problémájuk nincsen.
A legtöbb energiaital olyan magas koffeintartalommal rendelkezik, hogy naponta nem szabadna két és fél deciliternél többet inni belőle, és azt sem sport, illetve alkohol kíséretében. Frissítőként való használata könnyen koffeintúladagoláshoz vezethet, amely a makkegészségesekre is komoly veszélyt jelent.

A legújabb kutatások szerint még a fiatal és egészséges szervezet is könnyen bajba kerülhet a túlzott energiaital fogyasztásnál, szívritmuszavar, infarktus állhat elő, s ezeknek végzetes következménye lehet. A szívbetegekről nem is beszélve.
Egy átlagos energiaitalban kétszer annyi koffein van, mint egy csésze kávéban (valamelyikben persze még ennél is több). Ezen kívül tartalmaznak egy sor olyan dolgot (stimulánst), amelyek növelik a koffein hatását, ráadásul tele vannak cukorral is.
Az energiaital fogyasztása nem ajánlott szívbetegeknek, magas vérnyomásban szenvedőknek és szívritmuszavarral rendelkezőknek, ugyanakkor a rendszeres használat nemcsak nekik, hanem a makkegészségeseknek sem tesz jót.
Fotó:
pixabay.com
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.
A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?
A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.