Menü

Fánkot sütött nagyanyánk

Ki ne ismerné a címben idézett versikét? Szerintem  mindenki kívülről fújja, ugye?

A farsangi időszak jellegzetes étele a fánk. Számtalan recept létezik, mi most a legismertebbeket osztjuk meg önökkel.

Hagyományos szalagos fánk

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dl tej, 2 evőkanál cukor, 2 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 4 evőkanál olaj, csipet só.
Elkészítés:
1. A tej felét a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és pár percig hagyjuk, hogy felfusson.
2. Egy mély edénybe öntjük a lisztet, a maradék tejet, sót és a tojások sárgáját is hozzátesszük, majd a felfutott élesztőt is.
3. Előkapjuk a robotgépet és a dagasztó karokkal addig dagasztjuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz és szépen elválik az edény falától, ekkor szépen belekanalazzuk az olajat és még egyszer átgyúrjuk.
4. Ezután kelesztő edénybe tesszük, vagy letakarva meleg helyen várjuk, amíg legalább a kétszeresére megdagad.
5. Miután megdagadt a tészta, újra alaposan átgyúrjuk, aztán kinyújtjuk és tetszés szerinti méretben kiszaggatjuk. (Ha van időnk, érdemes még egyszer kiszaggatva is keleszteni egy kicsit. De ha nincs, az sem baj.)
6. Forró olajban, vagy zsírban kisütjük, de kislángon süssük, nehogy nyers maradjon a közepe.
7. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.

Gyorsfánk egyszerűen

Hozzávalók:
30 dkg liszt, 2 kefir, 1 sütőpor, 2 tojás, csipet só, 1 evőkanál cukor.
Elkészítés:
1. A lisztet, a sütőporral, a kefirrel, a tojások sárgájával, sóval, cukorral összekeverem.
2. Hozzáadjuk óvatosan a felvert tojásfehérjét.
3. Kanállal szaggatjuk, forró zsírban/olajban, kis lángon sütjük ki.
4. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.

Béres Alexandra reformfánkja

Hozzávalók:
50 dkg reszelt sárgarépa, 1 zacskó szárított élesztő, 1 dl tej,  két tojás, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, vagy zabliszt, 2 evőkanál olívaolaj.
Elkészítés:
1. Keverjük el a tejben az élesztőt.
2. Verjük a tojásokat habosra, aztán adjuk hozzá a tejes élesztőhöz.
3. A liszthez öntsük hozzá a tojásos masszát, majd adjuk hozzá az olaja. Legvégén jöhet a sárgarépa.
4. Alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat, formázzunk belőlük fánkocskákat és cseppnyi olajon süssük meg őket.
5. Xilittel és cukormentes lekvárral tálaljuk.

Forrás: beresalexandra.hu
Fotó: sxc.hu

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.