Menü

Rostban gazdag ételek

A növényi rostok a szervezet számára nem hasznosítható anyagok közé tartoznak, fogyasztásuk mégis elengedhetetlen azok számára, akik egészségesen szeretnének étkezni. Mutatok pár ötletet, ha nem tudod, hogyan fedezd a napi rostbeviteledet.

Stresszes kaják

A stressz evés hamar plusz kilókhoz vezet, hiszen mindig is a kontrollálatlan étkezés volt az elhízás legfőbb oka, a stressz evés azonban ennél jóval összetettebb probléma. Vajon hogyan kezelhető?

Mit tegyél, ha nem tudod begombolni a nadrágod?

Aki szenvedett már gyomorpanaszoktól, voltak emésztési gondjai, annak mindenféleképpen érdemes ezután tudatosan felépíteni a napi étrendjét. Cikkünkből kiderül, mit tehetünk a laposabb has érdekében, és most kivételesen nem a fogyás a téma!

Öt dolog, amiért érdemes epret fogyasztani a szezonban

Az eper már gyerekkorunkban mesebeli finomságként van számon tartva. Tortákban, süteményekben, gyümölcssalátákban gyakran találkozunk vele, de sokan az édessége vagy romlandósága miatt nem fogyasztják. Pedig több haszna van, mint gondolnánk.

Egyszerű megoldások magas vérnyomásra

A hipertónia a fejlett országokban, már mondhatjuk, népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százaléka szenved tartósan magas vérnyomástól. Évente csaknem 5000 magyar ember halála írható e betegség számlájára. Mik lehetnek a kiváltó okok, s milyen megoldást kínálunk? Cikkünkből kiderül.

Tavaszi méregtelenítés

A hosszú tél után bevett szokás, hogy a természet megújulásával mi is megújuljunk kicsit, amit a szervezet méregtelenítésével érhetünk el. Nézzük is meg, hogyan!

Burgonya vs. édesburgonya- Melyiket ehetem?

Szereted a krumplit, de nem akarsz hízni, ezért inkább az édesburgonyát választod? Lássuk, mennyiben különböznek egymástól!

Lencse, a hüvelyesek királynője

Az újév hagyományos étele a lencse. Az átlag magyar azonban év közben alig-alig fogyaszt lencsét. De így van ez a többi hüvelyessel is. Egyes táplálkozási irányzatok tiltják, mások ajánlják. Lássuk, mi szól mellette és ellene, mire érdemes figyelnünk a készítésekor, valamint hogyan dobhatjuk fel ezeket a klasszikus ételeket!

A rostok, avagy tápcsatornánk házmesterei

Az élelmiszereken feltüntetett tápértéktáblázatok egyik mellékesnek tűnő eleme az élelmi rost. Sokat tudunk már a cukorról, a zsírokról és fehérjékről, de vajon miért lényeges számunkra a rostfogyasztás?

Dió, miért jó?

Karácsony környékén van a fő felhasználási szezonja ennek a finom termésnek, amelynek rendkívül jótékony hatásai vannak a szervezetünkre. Eláruljuk, miért érdemes diót fogyasztani – még akár hús helyett is!

Eljött a csípős ételek ideje

A téli időszak másfajta étkezést kíván. Ha energikusak szeretnénk maradni, akkor tartalmasabb, és másfajta ízvilágú ételeket érdemes fogyasztani. A hidegben ajánlott lehet a fűszeres, valamint rostdús ennivalókat tenni a tányérunkra.

Vacsorázz kenyér nélkül

Közismert tény, hogy az elhízások komoly mértékéért a finomlisztes és cukros ételek felelősek. Máris sokat teszünk az egészségünkért, ha mindössze a kenyeret kiiktatjuk az esti étkezésekből. Ez a tény azonban a legtöbbek komfortzónáján kívül esik - hogyan valósítsuk meg?

Nyáron is reggelizz!

A nyári időszakban könnyen felborulhat a felnőttek és a gyerekek egyébként megszokott életritmusa, emiatt pedig elmaradhat a nap legfontosabb étkezése, a reggeli. Pedig kár kihagyni az életünkből, hiszen egészséges, és az egész napunkra hatással van az elfogyasztása.

A frontok az étvágyunkra is hatással vannak

Nem érted, hogy miként változik az étvágyad, miért vágysz egyik nap több ételre, máskor pedig kevesebbre? Nos, mindehhez még a fronthatásoknak is köze lehet! Természetesen sok más tényező is közrejátszik, amivel érdemes foglalkozni.

Még a tésztát is ehetjük egészségesen

A tésztát mindenki az egészségtelen ételek közé sorolja, pedig nem feltétlenül van így. Csak tudni kell, hogy hogyan együk...

Egészséges kenyér és lepény joghurttal

Mi az isteni finom, sokáig puha kenyér titka? A natúr joghurt! Próbálja ki receptünket, amellyel egészséges, mégis a lehető legfinomabb kenyérrel örvendeztetheti meg a családot, vagy önmagát! Apró módosítással lepényként is elkészíthető.

Zab: nem ördögtől való

A zabról nem is oly rég a legtöbb embernek a takarmány jutott először eszébe, mára ez megváltozott, de még mindig sokan vannak olyanok, akik nem tudják elképzelni, hogy zabot egyenek. Pedig...

ZABálnivaló egészséges pogácsa

Egészséges, magas rosttartalmú pogácsa kizárólag zabból? Bizony, ilyen is van! Még a nassolást sem kell kizárnunk az életünkből, ha diétásan, és tudatosan szeretnénk táplálkozni. Recept a cikkben!

Pénzfüggő az egészséges táplálkozás?

Gyakran halljuk azt a kifogást, hogy valaki azért nem él egészséges életmódot, mert az drága. Utánajártunk, hogy vajon igaz-e ez az állítás. Vizsgáljuk meg anyagi oldalról: mennyire kell kinyitnunk a pénztárcánkat az egészségünk érdekében?

Gyümölcsturmix az erős immunrendszerért

Ha erősíteni szeretné az immunrendszerét, vagy betegség esetén növelni szeretné a rost- és folyadékbevitelét, akkor igyon gyümölcsturmixot! Mert gyógyulni nem csak teával lehet…

Óvatosan a vitaminhiánnyal!

A vitaminhiány komoly egészségügyi problémákat képes kiváltani, legtöbbször azonban enyhébb, de nem épp kellemes testi tünetek is megelőzik. Figyeljünk oda magunkra, és ismerjük fel a jeleket!

Figyeljük a testünket, hogy mi a jó nekünk

Néha hiába a sok jótanács, hogy mit együnk, és hogyan mozogjunk, ha mi a saját testünkön teljesen mást tapasztalunk. Nagyon fontos, hogy megfigyeljük saját magunkat, hogy mi a jó nekünk.

Része-e a rizs az egészséges életmódnak?

A minap nagy port kavart a szakértők körében az egyik hazai „fittness guru” utalása a közösségi oldalon, miszerint a rizs is szerepel azon ételek között, amelyek az elhízásért, valamint a vércukor-problémákért, fokozott étvágyért felelősek. A rizs az a köret és alapanyag, amit egyszerre magasztalnak és üldöznek az egészséges életmód követői.

A rostdús táplálkozás titkai

Nem kérdés, hogy a rostdús táplálkozás nagyon fontos. Sok életmódváltó viszont abba a hibába esik, hogy egyik napról a másikra kíván áttérni a másfajta táplálkozásra, ez pedig igencsak megviselheti a szervezetet. Ráadásul az sem mindegy, hogy milyen típusú rostot fogyasztunk.

A rostok fontossága

Az emberek többsége nem fogyaszt elegendő rostot naponta, pedig a megfelelő bevitel több szempontból is előnyös.

A nagy köret-körkép: hogy ne csak a sültkrumpli jusson eszébe…

Jó magyar szokás szerint krumplit eszünk krumplival, és a változatosság kedvéért néha beiktatunk egy kis fehérrizst. Pedig a hazai konyhában igen népszerű krumplipürének a legmagasabb a glikémiás indexe, azaz a vércukor-emelő hatása az összes köret közül. Nézzük át, hogy mit lehet még enni a „klasszikusokon” kívül!

A fehérjemérgezés létező jelenség?

Sokat vitatott kérdés, hogy a fehérjemérgezés létező fogalom, avagy sem, elegendő fehérjét fogyasztunk-e, vagy épp ellenkezőleg.

Tarhonya helyett egyen bulgurt!

Nyáron szeretünk könnyen elkészíthető egytálételeket, vagy gyors tésztákat készíteni, hogy minél több időt a szabadban tölthessünk. Ilyen egyszerű étel a tarhonya, csak sajnos a többi finomliszttel készült tésztához hasonlóan nem egészséges.

Vöröslencse, a keleties kedvencünk

Sokan csak újév első napján fogyasztanak lencsét a gyarapodás babonája miatt, pedig érdemes rendszeresen alapanyagként használnunk a főzésnél. A hagyományos lencsével bajlódni nincs ideje mindenkinek, hiszen már előző nap be kell áztatni ahhoz, hogy puhára tudjuk főzni, néhányan pedig a semleges barnás-szürkés színe miatt nem szimpatizálnak vele.

A rost a barátod

A rostok fontos elemei táplálkozásunknak, sokan mégsem fogyasztanak eleget belőle. Lássuk, hogyan tehetjük rostdúsabbá étrendünket!