Menü

Mennyi mindenre jó a C-vitamin!

Megtanultuk gyerekkorunkban, hogy tavasszal, ősszel és télen sok-sok zöldséget és gyümölcsöt együnk, mert abban sok a C-vitamin és így nem betegszünk meg. Később jöttek az étrendkiegészítők, a multivitaminok. Egyre jobban az életünk részévé vált a vitaminbevitel, akár mesterséges úton is.

Gyümölcs- és zöldséglevek házilag

Vajon miért vesz mindenki bolti gyümölcs- és zöldségleveket, ha egy turmix, vagy gyümölcscentrifuga segítségével házilag sokkal egészségesebben elkészíthető rövid idő alatt...? Jön a tavasz, érdemes a nemsoká termő friss hozzávalókból felturbózni az egészségünket!

Előzd meg a tavaszi megfázást!

Sokaknál pont a jó idő megjelenésével jelentkezik a nátha, és hiába a kellemesebb időjárás, mégis szenved a kellemetlen tünetektől. Mit tehetünk azért, hogy elkerüljenek bennünket a tavaszi megfázás kellemetlen következményei?

Mit tegyünk télen a tányérunkra?

A hideg évszakban nagyobb fejtörést okoz, hogy miként táplálkozzunk egészségesen, hiszen szűkösebb a szezonális zöldségek és gyümölcsök kínálata, a megbetegedések viszont gyakoribbak. Milyen ételek fogyasztása javasolt ebben az időszakban?

"Lélekben megerősített a sérülésem"

A világbajnoki bronzérmes cselgáncsozó, Karakas Hedvig a riói olimpia után ment kényszerpihenőre egy komoly térdműtét miatt. Hédi azonban a felépülés időszakában keményebben edz, mint valaha, hogy a 2017-es cselgáncs vb-n jó eredménnyel térhessen vissza a szőnyegre.

Dió, miért jó?

Karácsony környékén van a fő felhasználási szezonja ennek a finom termésnek, amelynek rendkívül jótékony hatásai vannak a szervezetünkre. Eláruljuk, miért érdemes diót fogyasztani – még akár hús helyett is!

Gyors gyümölcslexikon

Amikor diétára, esetleg fogyókúrára adjuk a fejünket, vagy csak szimplán egészségesebben szeretnénk étkezni, nem elég annyit tudnunk, hogy a gyümölcsök egészségesebbek, ezért majd elég lesz, ha több gyümölcsöt fogyasztunk.

Az új D-vitamin ajánlás

Az angol szakértői ajánlás szerint mindenkinek jót tesz, ha legalább a hidegebb hónapokban D-vitamint szed. Az új javaslat szerint az egy év feletti gyermekeknek és a felnőtteknek napi 10 mikrogramm D-vitamint kellene a szervezetükbe juttatniuk.

Cukor nélkül is finom a kakaó

A kakaópor egészséges, és tele van vitaminokkal! - olvashatjuk a csomagoláson, így olyan tévhitek ébrednek bennünk, hogy a gyerekeknek szánt kakaóporok valóban jó itókának számítanak a kicsiknek. Ezzel sajnos már igen korán rászoknak a cukorra és az édes ízekre.

Nem kielégítő a gyermekek étrendje

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a gyermekek helyes táplálkozásának fontosságát, hiszen ez rendkívüli hatással van a felnőttkori egészségre, életminőségre.

Miért együnk datolyát?

Nemcsak azért érdemes előnyben részesíteni ezt a gyümölcsöt, mert finom, hanem azért is, mert jelentős energiatartalommal bír, és sokféle vitamint tartalmaz.

Kockázatos gyerekvitaminok

Manapság rettentően aranyos gyerekvitaminokkal találkozhatunk. Sok szülő ad ilyesmit a gyermekének a téli immunerősítés reményében. De biztos, hogy a kedves formába öntött, gyerekeknek szánt készítmények egészségesek…?

Ha szelíd, akkor egészséges is

Hogy miről is van szó? Természetesen a gesztenyéről, amelyről gyakran megfeledkezünk, pedig nemcsak ízletes, hanem egészséges kiegészítője is lehet étrendünknek.

Szedjünk vitamint?

A különböző étrend-kiegészítők sok ember mindennapjainak részei. Mondják, nélkülözésükkel nem lehet egészséges életmódot folytatni. Igaz ez?

Vegán életmód – egészség, vagy új üzleti lehetőség?

A legújabb táplálkozási irányzat a vegán életmód. Noha az eredete régre nyúlik vissza, nálunk csak újabban kezdett el elterjedni. Vajon tényleg egészséges? És hogyan próbálnak hasznot húzni belőle?

Létezik megelőzés

A megelőzés sokak szerint csak üres duma, és ők ennek megfelelően is viselkednek: nem tesznek semmit a különböző szezonális betegségek elkerülése érdekében. Pedig higgyék el, van mit tenni!

Óvatosan a vitaminhiánnyal!

A vitaminhiány komoly egészségügyi problémákat képes kiváltani, legtöbbször azonban enyhébb, de nem épp kellemes testi tünetek is megelőzik. Figyeljünk oda magunkra, és ismerjük fel a jeleket!

Az öregedésgátló vitamin

Ha azt mondjuk E-vitamin, a hozzáértők rögtön rávágják: öregedésgátlás. Rendben, de hogyan?

Nagyító alatt az antioxidánsok

Az antioxidáns fogalmát gyakran emlegetik az egészségmegőrzéssel kapcsolatban, de vajon milyen vegyületről is van szó, és miért is van szükségünk rá?

Kiváló kalciumforrás a szezámmag

A tejből a szervezetünk nehezen, vagy egyáltalán nem tudja kinyerni a kalciumot. Helyette fogyasszunk inkább szezámmagot az erős csontokért!

Miért szeretjük a brokkolit?

A brokkoli egyre elterjedtebb kedvenc hazánkban is, és nem véletlenül. Széles körűen felhasználható zöldség, amely a vitamindús táplálkozás része, ráadásul segít a rák megelőzésében.

Erősítse közvetlenül citrusfélékkel a körmeit!

A citrom, a narancs, lime, grapefruit és a mandarin belseje, héja kiváló körömerősítőként szolgálhat. Ehhez nem kell mást tenni, mint közvetlenül bedörzsölni vele a körmünket. Ráadásul még újrahasznosításnak is kiváló.

Tényleg a különböző magvak miatt leszünk pattanásosak?

Gyakori, hogy valaki azért száműzi az étrendjéből a különböző magvakat, mert úgy véli, ettől lesz pattanásos az arcbőre. Ez önmagában nem igaz, és rengeteg kiváló vitamintól és fehérjétől esünk el, ha nem fogyasztunk pl. mogyorót, mandulát, diót.

Érdemes figyelni az ételek és a vitaminok ORAC értékét

Az O.R.A.C. érték egy ’97-ben elfogadott szabványrendszer, ami azt jelzi, hogy az adott élelmiszer, vagy vitaminkészítmény milyen mértékű antioxidáns hatással rendelkezik. Ennek az értéknek is érdemes utánanézni, ha sejtmegújító hatású ételeket, vagy táplálékkiegészítőket keresünk.

Süssünk céklával egészséges és finom sütiket!

A cékla mint olyan eléggé megosztó „személyiségű” zöldség: általában vagy nagyon szeretik az emberek, vagy egyáltalán nem. Süteménybe keverve a megfelelő arányban azonban csakis az előnyeit élvezhetjük a jellegzetes ízhatás nélkül: puha, lágy, kissé krémes-szaftos állagú finomságot kaphatunk, amely ráadásul nagyon egészséges is.

Milyen zöldségeket együnk a szezon előtt?

Bár mindenhol azt olvashatjuk, mennyire fontos a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, arról kevesebb szó esik, hogy mikor milyen típusút válasszunk belőle. A szezonon kívüli zöldségek, gyümölcsök ugyanis akár érzékenyen is érinthetik a szervezetünket.

Mángold, a „zabálnivaló” zöldség

Még vagy már kevesen ismerik a mángoldot, pedig kiváló zöldség: komplex felhasználási módja révén többféle zöldség előnyeit egyesíti magában, vitaminforrásban sokakat leköröz, ráadásul még nagyon esztétikus is.

A böjt mindenkinek hasznos lehet

A húsmentes időszak nemcsak vallási alapon lehet hasznos: bárkinek a javára válhat, ha egy bizonyos időszakra lemond a húsételekről. Szebb bőr, erősebb immunrendszer és tisztább gondolkodás lehet a jutalma.

A legveszélyesebb időszak

Tél vége van, így ebben az időszakban még inkább oda kell figyelnünk egészségünkre, szervezetünk ugyanis ilyenkor a legvédtelenebb.

Miért lehet káros a gyümölcslé?

Hát azért, amiért általában a többi dolog: mert túlzásba visszük. Ha túl sok préselt/turmixolt gyümölcslevet fogyasztunk, annak többféle káros hatása is lehet.

Házi kedvenceinknek is fontos az immunerősítés

Sokat olvasni télvíz idején az immunerősítés fontosságáról, arról azonban kevés szó esik, hogy nemcsak a gyerekeknek és a felnőtteknek hasznosak a vitaminok, hanem a háziállataiknak is. A hideg időjárás bizony az ő szervezetüket is megviseli, akkor is, ha házon kívül, és akkor is, ha lakáson belül laknak.

A rostok fontossága

Az emberek többsége nem fogyaszt elegendő rostot naponta, pedig a megfelelő bevitel több szempontból is előnyös.

Élő, vagy „halott” élelmiszereket eszünk? Nem mindegy!

Antal Vali híres életmód-tanácsadó tanulságos előadásán ismertette: nem mindegy, hogy az élelmiszer, amit fogyasztunk, élő, vagy halott-e. Pontosabban, természetes, vagy mesterséges. A kérdés nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. A két csoportot összehasonlító kutatás megdöbbentő eredményekkel zárult.

Beszédes lehet körmeink állapota

Az esztétikus kinézet szempontjából körmünk ápoltsága sem elhanyagolható, ráadásul körmeink állapota tükrözi szervezetünk egészségét is.

Valóban nagyobb a babák súlya a terhességi vitaminoktól?

Nagyon sok helyen elhangzik, hogy az egyre nagyobb súllyal születő babák hátterében a terhességi vitaminok szedése áll. De vajon mi az igazság, ezek a vitaminok tényleg növelik a babák súlyát, vagy mindez csak közhiedelem?

Vitaminpótlás hatékonyabban

A vitaminpótlás fontosságát, betegségek megelőzésében játszott kiemelkedő szerepét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ám a megfelelő vitaminbevitelnek két nagy akadálya is lehet.

Prosztata-gondok: gyógyszer helyett tökmagolajat! - kenyérrecettel

Elég csak leülni egy tévés reklámblokk elé, és általában legalább kétféle prosztatagyógyszer reklámjával találkozhatunk. Ennek ellenére sokan számolnak be arról, hogy a komolyabb prosztataproblémákon nem segítenek ezek a készítmények sem. Az orvosok többsége ennek ellenére tiltakozik az ellen, hogy a tökmag megoldást jelenthet a prosztata-problémákra. Akkor hol van az igazság?

Mit tehetünk ősszel az egészségünkért?

A válasz egyszerű: nagyon is sokat. Az őszi hónapok mind a szabadidőben, mind a táplálkozás terén remek lehetőséget biztosítanak a hideg évszak előtti feltöltődésre.

Nehéz ősz elé nézünk

Az idei esős, olykor hűvösebb nyár nemcsak sokak üdülését rontotta el, nehezítette meg, hanem egészségügyi szempontból is negatív volt.

Óvatosan a természetes vitaminokkal is

Nem mind arany, ami fénylik! Sajnos ez a természetes vitaminokra is igaz. Kevesen tudnak róla, hogy a természetes alapanyagú vitaminok, étrend-kiegészítők néha nagyon messze állnak a valódi természetességtől.

A lédús őszibarack

Az őszibarack egészséges, lédús, finom, ráadásul szinte bárhol elérhető gyümölcs. Érdekessége, hogy Ázsiából származik és a magyar elnevezése helytelen.

Itt a dinnyeszezon, használjuk ki!

Ki az, aki a görögdinnyéről ne a nyárra asszociálna? Azonnal eszünkbe jut, ahogy ülünk a teraszon és a hűvös gyümölcsöt falatozzunk, miközben süt a nap, és dinnyelé csorog végig a kezünkön.

A mellőzött gomba

A gombák rendkívül értékes táplálékot jelenthetnek, ennek ellenére az átlag viszonylag ritkán fogyaszt gombás ételeket.

Vöröslencse, a keleties kedvencünk

Sokan csak újév első napján fogyasztanak lencsét a gyarapodás babonája miatt, pedig érdemes rendszeresen alapanyagként használnunk a főzésnél. A hagyományos lencsével bajlódni nincs ideje mindenkinek, hiszen már előző nap be kell áztatni ahhoz, hogy puhára tudjuk főzni, néhányan pedig a semleges barnás-szürkés színe miatt nem szimpatizálnak vele.

Béta-karotin – a nyári vitamin

Ha most elkezdünk gondoskodni a megfelelő mennyiségű béta-karotin beviteléről, akkor még megszerezhetjük a bőrünk számára kedvező belső védelmet a káros UV-sugárzással szemben. A napozás kedvelőinek, és a fehér bőrűeknek is egyaránt kedvez a béta-karotin, mivel csökkenti a leégés veszélyét, segíti az egyenletes barnulást, és fokozza a bőr védekező képességét szabadgyök-károsító hatása révén.

Gondoljunk rá: B12-vitamin-hiány

Depresszió, fáradtság, végtagzsibbadás, izomfájdalom, zavartság- ezen panaszok esetén joggal gyanakodhatunk B12-vitamin hiányára!

Hajhullás szülés után

A terhesség hatására a kismama szervezetében jelentős hormonális változások zajlanak, ennek hatása még a haj állapotán is tükröződik. A várandósági „megszépülést” azonban szinte menetrendszerűen követi a szülés utáni hajhullás.

Tavaszi fáradtság helyett tavaszi zsongás

A tavasz az újjászületés erejét hozza el életünkbe, növekvő életkedvet és vitalitást csempészve hétköznapjainkba. De a lendület és az energia átvétele nem mindig zökkenőmentes a téli hónapok után.

Különbség vitamin és vitamin között

A megelőzés, és a gyógyítás témáinál is egyre jobban hangsúlyozzák a szakemberek a megfelelő vitaminok, étrend-kiegészítők fogyasztását. Erre reagálásképpen persze hatalmas nagy kínálat jelent meg a piacon mindenféle vitamin tekintetében. Ugyanakkor hatalmas eltérés lehet a termékek között, például a hasznos összetevők mennyiségében.

Sport és étkezés: a nyerő páros

Napjaink szerencsére egyre egészségtudatosabb világában sokan eljutunk oda, hogy odafigyelünk a mozgásra és a táplálkozásra. A kettő összekapcsolása azonban még csak keveseknek megy.

Szükségünk van rá – D-vitamin

Talán ma még kevésbé népszerű, mint néhány másik társa, a D-vitamin nagyon fontos szervezetünk immunrendszerének védekezőképességét tekintve és számos más fontos hatása is jól ismert.

Kicsi, zöld, jó – a kivi

A kivi az egyik legfelkapottabb gyümölcs ebben a január végi-február eleji időszakban. Népszerűvé válásának oka nem véletlen, a sok vitamin mellett különböző betegségek megelőzésében is segíthet.

Ártani nem árt, de nem is használ?

Közelmúltban elvégzett orvosi tanulmányok eredményei szerint az emberek jelentős része alaposan túlbecsüli az étrend kiegészítők, és vitaminok hatékonyságát.

Héja alatt van a vitamin

Annak ellenére, hogy napjainkban gyakran jelenik meg negatív kontextusban, az egyik legfontosabb növény és tápanyag a Földön. Több mint két magyarországi területen termesztik, és milliókat lát el.

Jó bélflóra, rostok és mozgás

Sok kellemetlenséget megspórolhatunk magunknak, ha időben, még az igazán hideg elkezdjük immunrendszerünk megfelelő, és felépített erősítését.

A vitamin a jobb látáshoz, szebb bőrhöz

Ki ne emlékezne gyermekkorából, hogy a szülők a sárgarépa fogyasztására buzdították, mondván: jobban fog látni, s fütyülni. A sárgarépa az A vitamin provitaminját azaz karotint tartalmaz.

Tavaszi fáradtság

Örülünk, ha reggel napsütésre ébredünk, de néhány óra elteltével, már legszívesebben újra aludnánk.. Ez biztos jele, a tavaszi fáradtságnak.

Szója- Egy kis zöld történelem

A szója gyakran emlegetett növény manapság, főként pejoratív értelemben a génmódosítással kapcsolatban kerül szóba. Pedig a növény nem egy 21. századi találmány, valójában Kínában őshonos, ahol közel ötezer éve fogyasztják.