Menü

Tanfolyamok, amelyekkel lefoglalhatod magad

Hiába tűnik úgy, hogy rohan a világ és vele együtt mi is, mégis rengetegen élnek körülöttünk, a környezetünkben, akik olykor nem tudnak mit kezdeni a felhalmozódott szabadidejükkel. Számukra ajánlunk most néhány szórakoztató tanfolyamot.

Levesek – amelyek lehetnének népszerűbbek

Egyes kultúrákban levest enni sem szokás. A franciák például leginkább valami könnyű salátát esznek előétel gyanánt. Mi viszont élünk-halunk az ízletes levesekért, sőt, újabb és újabb variációkat találunk ki, amelyeket elkészíthetünk. Pedig vannak hagyományos levesek, melyek a megérdemeltnél kisebb figyelmet kapnak. Belőlük láthatunk egy rövidebb összeállítást.

Barangolás a sajtok világába 2. rész

Hallasz egy sajtnevet és nem tudod, hogy eszik-e vagy isszák? A folytatásban ismerd meg közelebbről a világ zseniális sajt-különlegességeit.

Barangolás a sajtok világába 1. rész

Általában ragaszkodunk a megszokott ételekhez, nem merünk változtatni, mert az túl kockázatos és komfort zónán kívüli. Remélem, hogy ez a kis cikksorozat segít jobban tájékozódni és késztet majd megannyi sajtkülönlegesség kipróbálására.

Egészséges vendégvárók

Hétvégenként vagy esténként gyakran szervezünk vendégségeket. Ilyenkor vagy hatalmas főzésekbe kezdünk, vagy legalábbis néhány süteményt az asztalra teszünk. Amikor pedig végképp nincs időnk, ötletünk vagy kedvünk, akkor kibontunk egy zacskó chipset, ami rendkívül rossz döntés. Hiszen egy kis erőbefektetéssel sokkal finomabb nassolni valókat varázsolhatunk vendégeink elé.

A saláta uncsi. Ja, nem!

Ha változatosan és laktatóan el tudsz készíteni egy salátát, már izgalmasabbá tetted a megszokott, napi étrended. Egy kis kreativitással különleges íz világú és változatos textúrájú salátákat állíthatsz össze. Néhány tipp ebben segíthet most!

…és nem lesz unalmas a cukkini!

A cukkini rendkívül népszerű zöldségünk, kalóriatartalma elenyésző, szénhidrát benne alig, zsír szinte nulla, diétázóknak valóságos főnyeremény. Miért ne használnánk, akár édes, akár sós ételekhez?

Gyümölcsök nyárson - a grillezés befejező ételei

A nyári - illetve az őszi hétvégék egyik népszerű baráti, családi programja a grillezés, ahol együtt élvezhetjük a szabadidőt és a finom falatokat. A bográcsban fövő pörkölt, vagy a tárcsán készülő húsok, zöldségek és a grillen piruló sajtok mellett desszerteket is készíthetünk az édesszájú vendégek örömére.

Könnyű nyári fogások

Hőség van a lakásunkban, mégis ennénk valamit? Könnyű, egyszerűen elkészíthető, kímélő ételeket keresünk? A következő receptek hűsítően hatnak a szervezetre és még egészségesek is!

5 reggeli azoknak, akik nem akarnak reggelizni

Egy kiadós, tápanyagban gazdag és egészséges, vitamindús reggelivel igazán jó lehet indítani a napot, együtt enni, reggel, családi körben. Megéri emiatt korábban felkelni

Milyen a jó mozzarella?

Amikor egy különleges ételt kívánunk nassolni valónak, vagy éppen az ebédet szeretnénk „feldobni” egy kicsit, akkor nyúlunk a mozzarella után. Viszont, nem biztos, hogy amit megvásárolunk a boltokban, hipermarketekben, vagy, amit mi ismerünk mozzarellának, azt Olaszországban is hasonlóképpen találnánk meg.

Grillszezon-nemcsak húsimádóknak!

Bár a kerti grillezés, tárcsán sütés összekapcsolódik nálunk a gondosan bepácolt húsokkal, szalonnasütéssel, ám nem feltétlen kell kizárólag húsos fogásokban gondolkodni, a vegetáriánusoknak is jutnak finom falatok egy kerti partin. Tűzzünk néhány vegetáriánus ételt a nyársra!

Szejtán, házilag!

Ha nem vágyunk éppen a húsra, jó alternatíva lehet a fehérjepótlásra a búzahús. Amellett, hogy olcsóbb, mint a hús, ráadásul gyorsan készen van és már önmagában is lehet ízesíteni. Egy finom körettel, isteni vacsora lesz belőle! Hóvége közeledtével különösen ajánlott!

Lepd meg a párod férfi tortával!

Hamarosan születésnapja lesz a kedvesednek, de nem édesszájú? Meleg van ezért, szeretnél sütés nélkül egy csodás tortát varázsolni? Vagy csak úgy meglepnéd a párodat, hogy tudja, mennyire szereted? A férfi torta épp erre jó!

Segítség, gyerek a konyhában! Receptek szülőknek!

Aki háztartást vezető anyuka, az tudja milyen, mikor csemeté(i)nk a konyhában is állandóan láb alatt vannak. Mindenképp hasznos dolog őket is bevonni a főzésbe, sütésbe! Ezzel nemcsak lefoglaljuk őket, de számos dolgot megtaníthatunk nekik, fejlesztve kézügyességüket!

A nassolás és ami a háttérben van...

Megőrülünk egy szelet csokiért, sós mogyoróért vagy akár a kettőért egymás után? Vajon miért nassolunk? Valóban éhesek vagyunk, vagy valami egészen másról van szó? Mi lehet az oka a főétkezések közötti evéseknek és hogyan tudjuk kezelni, hogy felesleges kalóriákat fogyasszunk?

Itt a melegszendvics-szezon!

Mikor máskor együnk melegszendvicset, mint az őszi és téli hónapokban, amikor szervezetünk még inkább vágyik a meleg ételekre? Készítsük el változatos formában, sőt lehetőség szerint egészségesen! Íme a szerkesztőség kedvencei.

Főételek a megfelelő vitaminfogyasztáshoz

Az őszi és téli vitaminfogyasztásról szóló cikksorozatunk első részében arról volt szó, hogy milyen leveseket érdemes fogyasztani annak érdekében, hogy meglegyen a napi szükséges 400 grammos zöldségfogyasztásunk. Most a második részben pedig a főételekről lesz szó. Szuper receptötletek a cikkben!

Itt az őszi grillpartik ideje

Nem csak nyáron lehet kellemes összejöveteleket rendezni a grillsütő mellett! A roston sült ételek megfelelő elkészítés mellett mindig egészségesek, és a hűvösődő időben kifejezetten jól esnek a tűzről frissen levett falatok.

Rövid lejáratú tejtermék - igen vagy nem?

Legtöbbször azért akciós egy termék, mert rövid lejáratú. Leggyakrabban a tejtermékek esnek ebben a kategóriába. Néhányan már kidobják a hűtőjükből az élelmiszereket, ha már lejártak, pedig pár napot rá lehet számolni a feltüntetett lejárati időpontra. Vagy mégsem? Hogy is van ez?

Sajtkészítés otthon - a paneer készítése

Bizonyos kézműves termékeket otthon is egyszerűen elkészíthetünk. Íme egy nagyszerű sajtrecept, mely alig igényel több munkaidőt, mint a tej felforralása!

Cottage pie vagy pásztorpite? - Készítsd el!

Biztosan sokan hallottak már a cottage pie elnevezésű angol ételről, néhányan talán kóstolták is vagy próbálkoztak az elkészítésével. Sokan esetleg keverik az úgynevezett pásztorpitével vagy Shepherd’s pie-jal. Íme egy kitűnő családi recept, érdemes kipróbálni!

Házi sajtok reneszánsza

Újra elterjedni látszanak a kézműves, házi készítésű élelmiszerek. Azok után nem is csoda, hogy egyre nagyobb a szakadék a bolti és a saját készítésű termékek között. Most már ott tartunk, hogy néha a nagy áruházláncok is helyet adnak az őstermelőknek, készítőknek. Miért térünk vissza a hagyományoshoz?

Tiramin – eszik vagy isszák? Jó vagy rossz?

A tiramin egy amin, melyet egy aminosavból, a tirozinból lehet előállítani. Igen, ez meglehetősen elegánsan, tudományosan hangzik, de a nyugati világra jellemző kategorizálással kérdezhetnénk: mire vagy miért jó vagy rossz ez nekünk?

Reggeli receptötlet: fűszervajas bagett

Forró, ropogós, ízletes... Szeretnéd, hogy így kezdődjön a reggel? Próbáld ki a végtelenül egyszerű fűszervajas bagettet! Ha már nincs ötleted, hogy mit tegyél az asztalra, az időd pedig kevés, akkor ezt a receptet egyenesen neked találták ki!

Egészséges ebédek fűszerolajjal és zöldséggel

Örök kérdés, hogy mit főzzünk ebédre, ami egészséges, de nem szokványos. A fűszerolajban sült zöldség kiváló választás lehet, ráadásul könnyedén elkészíthető.

Frissítő táplálkozás

Mit együnk, ha az ünnepek után szeretnénk könnyedebbek lenni? Íme néhány ötlet a cikkünkben. A jó hír az, hogy ezeket az ételeket nem csak megenni és megemészteni, hanem elkészíteni is nagyon egyszerű.

Élmény a piacon vásárolni

Miért jobb a piacon vásárolni? Mert helyi termelőktől jóval egészségesebb ételekhez juthatunk hozzá, és kis ügyességgel olcsóbban is kaphatjuk a sok finomságot.

Fűszervaj pillanatok alatt házilag

A bolti fűszervajakban, sajt- és vajkrémekben rengeteg adalékanyag található. Készítsünk inkább házilag fűszervajat, ami mennyeien finom, és csak néhány percet vesz igénybe!

Wok zöldségek vacsorára

A legtöbb diéta állítja, hogy a vacsora a fogyókúrák legkardinálisabb pontja. Lefekvés előtt már bizonyosan nem dolgozzuk le semmilyen tevékenységgel az elfogyasztott kalóriákat. Nem egyszerű olyan alternatívákat találni, amik gyorsan elkészíthetőek és ízletesek is. A wok zöldséges vacsora szerencsére ilyen.

Az ország legvarázslatosabb piaca

Egyre felkapottabbak újra az olyan piacok, ahol házi készítésű, bio, vagy kézműves dolgok kaphatóak. Ezzel gyakorlatilag visszatérünk a régi hagyományokhoz, amikor természetes volt, hogy a piacon vásárolnak az emberek, valamint hogy a piacokon nem nagykerből hozott termékekhez juthatunk, hanem mindenki a saját portékáját árulja. Az ország legkedveltebb biopiaca a Balaton-Felvidéken található.

Szendvicskrém gyógynövényekből

Alig-alig ismerjük a hazai gyógynövényeket, és a legtöbbről azt hisszük: csak gaz, pedig értékes, sokféle módon hasznosítható és egészséges növények hevernek a lábunk alatt. Tudta például, hogy gyógynövényekből kiváló szendvicskrém készíthető, mindössze pár perc alatt?

Pörc Delikát– a gasztronómiai boldogságforrás

„Malackodjunk egy kicsit!” A balatonkenesei Pörc elnevezésű delikátba érdemes ellátogatni. Sőt, ajánlott itt bevásárolni, mindjárt leírjuk, hogy mit. Ha felejthetetlen klasszikus, balatoni élményt keres, akkor reggelizzen a Pörcben! „Aki nem boldog, utánunk az lesz” – olvashatjuk a delikát facebook oldalán. Nem csalás, nem ámítás – teszteltük és igaz!

Végre itt a grillszezon!

Nyár, kert, terasz, finom hozzávalók, és már indulhat is a grillezés! Aki szereti a grillezett ételek pikáns ízét, az alig várja, hogy kegyes legyen az időjárás, és izzítani lehessen a tüzet a sütéshez. Legjobban azért szeretjük, mert egyszerre jelent közösségi élményt, és finom ételeket. Alábbiakban olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amikkel a grillezés egészségessé és különlegessé válik.

Lehet egészséges a penész?

Igen, a penész lehet egészséges, ugyanis a nemespenész rengeteg B-vitamint tartalmaz. Érdemes tehát nemespenészes ételeket, italokat fogyasztani, ugyanakkor oda kell figyelni: a penész klasszikus formájában jelentősen egészségkárosító hatású.

Kockázatos fehérje?

Egy amerikai kutatás szerint a mai táplálkozási trendek némelyike káros lehet egy bizonyos életkorban.

Inkább házi sajtot!

A sajt ősi táplálék, amely változatosabbá teszi étkezésünket és bizonyos fajtái nagyon egészségesek. De az olcsó, adalékanyagokkal, tartósítószerekkel, ízfokozókkal és egyebekkel telenyomott sajtok csak küllemükben hasonlítanak a valódi, ízletes táplálékhoz. Keressük ezért inkább a valódi, házi sajtokat.