Menü

Omega-3, amit tudni kell róla

Manapság trendin hangzik, hogy ilyen-olyan táplálék kiegészítőket fogyasztunk, összekötve vitaminokkal, de sokszor csak azért tesszük, mert a reklámok ezt sulykolják, nem azért, mert tudjuk, hogy szervezetüknek miért is van szüksége rá. Íme pár infó arról, hogy miért van szükségünk nekünk az omega-3-ra.

Szerencsehozó és kerülendő falatok szilveszterre és újévre

Az elmúló óesztendő, illetve az érkező újév fontos esemény, összekapcsolódnak, hatnak egymásra. Minden kultúrának megvannak a maga szerencsehozó ételei, lássuk mivel köszöntsük a 2024-es esztendőt!

Szilveszteri népszokások és babonák

A népi kalendárium szerint szilveszter és az új év első napja szorosan összefügg egymással, ezért a két nap hiedelmei és szokásai is hasonlóak. A szilveszter és újév napja a babonák és a hiedelmek igazi színes sokasága.

Szelén – mi ez és miért fontos a szervezetünknek?

Sokféle antioxidáns található a környezetünkben, amikre szüksége van a testünknek, figyelni kell, arra, hogy bejuttassuk szervezetünkbe, mivel nem tudjuk magunktól előállítani. Egy ilyen anyag a szelén is.

Finom ételek amelyek támogatják a vesét

Ínycsiklandó ételekkel is lehet támogatni a vese működését, sokat számít a magas antioxidáns-tartalom.

Kollagén italok – avagy a ráncok elleni csodaszer

A kollagén italokkal fiatalabb bőrt és ráncok nélküli életet ígérnek, azonban mi igaz ebből és hogyan működik valójában?

Szervezetünk feltöltése – Mit együnk, hogy C- és D vitamin raktáraink rendben legyenek

Testünknek szüksége van vitaminokra, melyeket tabletták és ivólevek révén pótolhatunk, de ha odafigyelünk, helyes étkezéssel bevihetjük szervezetünkbe. Íme, néhány tipp!

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.

Mit kerülj, ha hisztamin intoleranciában szenvedsz

Az emberek nagyjából 5-7%-a szenved hisztamin intoleranciában, számukra pedig nem csak szervezet által termelt hisztamin lehet veszélyes, hanem néhány ételt is kerülni kell.

Ezért együnk halat rendszeresen!

Nagyon sokszor hallottuk és talán vettük is tudomásul a fenti tanácsot, hiszen mindenki tudja, milyen egészséges a halfogyasztás, azonban mégsem kerül rendszeresen a tányérunkra, talán vannak, akiknek csak karácsonykor szerepel a menüjében, pedig hetente legalább három alkalommal lenne jó fogyasztani valamilyen halfélét.

A tavaszi fáradtság legbiztosabb ellenszerei

Március van, az idő néha már kezd a tavaszra hasonlítani, hosszabbak a nappalok, több a napfény, lassan zöldellik a környezetünk, mi pedig küzdünk a menetrendszerűen bekövetkező tavaszi fáradtság ellen. Hogy tudjuk ezt leghatékonyabban legyőzni?

Ételek, amelyek segítenek a koncentrálásban

Ahogy öregszünk, a testünk és ezáltal az agyunk is egyre idősebb lesz. A jó hír viszont, hogy beépíthetünk bizonyos ételeket az étrendünkbe, amelyek segíthetnek agyunk jobb egészségének megőrzésében.

Mit esznek azok, akik akár 100 évig is élnek?

Az egészséges étkezés a hosszú élet egyik titka, na de mit esznek azok az emberek, akik több, mint 100 évig is élnek?

Lazacos finomságok nyomában

A lazac iránti óriási kereslet következményeként napjainkban tömegesen szaporítják. Rózsaszínes-narancsos színű húsa szálkamentes és a tonhalhoz hasonlósan sok (az egészségre kedvező hatást gyakorló) omega-3 zsírsavat tartalmaz. Skócia és Írország folyóiban élő vadlazacokat tartják a legkiválóbb ízűnek.

Újévi hagyományok, babonák, népszokások

Hamarosan búcsúztatjuk a 2021-es esztendőt és beköszönt az új év. Mielőtt koccintunk az óévre és köszöntjük az új esztendőt, nézzünk néhány ehhez ez ünnepkörhöz tartozó népszokást, babonát és hiedelmet.

És a karácsony nem marad rajtad….

„Akik egész évben szorgalmasan esznek, azokon a karácsony meg sem fog látszani” - tartja a vicces mondás, na de komolyan. Mit tehetünk akkor, ha tényleg nem szeretnénk az unalomig hallgatott januári fogyókúrákat vadászni a női magazinokból?

8 tipp, hogy egészségesebben étkezz

A következő nyolc tanács segít abban, hogy az egészséges étkezés alapjait megtanuld, és a későbbi döntéseid során is inkább az egészséges megoldás dőljön a mérleg.

Mediterrán étrend a fogyásért

Sokféle diéta létezik, ám az egyik legközkedveltebb a fogyni vágyók közt a mediterrán étrend. Nézzük, miért ez a legjobb választás.

Mi a baj a feldolgozott húsokkal?

A feldolgozott hústermékek és bizonyos betegségek közötti összefüggéseket vizsgálva arra vagyunk kíváncsiak, valóban betegségeket okozhatnak a különféle feldolgozott ételek, húskészítmények.

Látásjavító zöldség, gyümölcs és hal

A szem egészségének megőrzéséért sokat tehetünk szemtornával, szemcseppekkel, de helyes táplálkozással is. Rengeteg olyan vitamin, ásványi anyag és más összetevő létezik, melyek megfelelő bevitele a szem karbantartásában is segíthet!

Mi az a peszkateriánus étrend?

Már nem lepődünk meg új divatdiéták hallatán, sem furcsának tűnő étrendeken, szokatlan ételeken, most a peszkateriánus étrendről lesz szó.

A legjobb természetes vérhígítók

A vérhígítókat számos betegség kezelésére használják, mivel megakadályozzák a vérrögök képződését, amelyek szívrohamot vagy stroke-ot is okozhatnak. Vannak természetes anyagok, amelyek szintén ilyen tulajdonsággal rendelkeznek.

Csonterősítő szuperételek

A csontok folyamatosan megújuló szövetek, ám 30 év felett hanyatlásnak indulnak, fokozatosan csökken a tömegük. Jó hír ugyanakkor, hogy ez a természetes folyamat megfelelő táplálkozással jelentősen lassítható. Ehhez annyit kell tennünk, hogy étrendünket csonterősítő „szuperételekkel” egészítjük ki.

Ételek sütőtárcsán elkészítve

A korlátozások feloldása lassan lehetővé teszi, hogy otthon is akár kerti partit rendezzünk. A jó idő közeledtével akár hétvégén elő is kaphatjuk a rég elfeledett sütőtárcsát, ami már annyi sok pillanatnak lehetett szem- és fültanúja. Készítsünk hát valami finomat a tárcsán!

Ínycsiklandozó lazacos fogások

Lazacot ritkán eszünk, pedig ez a rózsaszínű húsú, gazdag ízű hal számtalan módon elkészíthető. Jól illik hozzá a spenót, a sóska, tésztával, tejszínnel, zöld fűszerekkel is harmonizál.

A higanymérgezésről

A higany széles körben használt, rendkívül veszélyes nehézfém, mellyel főként a fogászati tömésekben, a hőmérőkben, és egyes halakban találkozhatunk – különösen a cápákban, a királymakrélában, a kardhalban és a tonhalban.

Miért jó a halfogyasztás?

Mi, magyarok nem vagyunk nagy halfogyasztó hatalmak, de azért néha a mi asztalunkon is előfordulnak folyami halak, vagy egy jó kis halászlé. Sajnos ennél ritkábban eszünk tengeri halakat, rákokat vagy kagylókat.

Etessük okosra a gyereket!

Minden falat étel, melyet beviszünk szervezetünkbe, hozzáad vagy elvesz testünk működéséből. Ha olyat szeretnénk enni, amely az agy működését segíti, a szellemileg támogat, akkor a következőkből pakoljunk a kosarunkba a boltokban, illetve a tányérunkra otthon.

A hisztamin intolerancia tünetei

Paradicsom, sajt, vagy egy szál kolbász. Meglepően sok dolog kerül tiltólistára a hisztaminérzékenyek számára. De mi is az a hisztamin?

Fűszerek, amelyekkel felturbózhatod a halat

Az ételek fűszerezése egyéni ízlés dolga. Függhet családi szokásoktól, hangulattól vagy éppen betegségektől. Jó azonban, ha szem előtt tartunk néhány szempontot: milyen fűszert mivel érdemes társítani.

Mindennapi konyhai trükkök

Olykor nem minden úgy sikerül elsőre a konyhában, ahogy terveztük. Olykor elkél egy kis segítség. Vagy turpisság, kis trükkök, apró megoldások, gyors ötletek.

B 12 vitaminban gazdag ételek

B12-vitamin krónikus hiánya pedig irreverzibilis folyamatokat eredményezhet a szervezetben, az agyban és idegekben. Bármilyen diétát vagy étrendet is folytatsz, mindig győződj meg róla, hogy a megfelelő mennyiségű vitamint vittél be a szervezetedbe.

Milyen fehérjét egyek, ha nem eszem húst?

Szerencsére nem vagyunk egyformák. Van, aki húst hússal eszik, s fogja a fejét a vegetáriánusok, esetleg vegánok elvein. A növényi étrend követői pedig zöldséget, gyümölcsöket, gabonákat, magvakat esznek. Az azonban biztosan közös bennük, hogy fehérjére mindenkinek szüksége van.

A lazac élettani hatásai

A lazac finom ízének, gazdag omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően népszerű étel az egészségtudatos életet élők körében, ám ezek a megállapítások kizárólag a vadlazacra vonatkoznak. A lazac rózsaszín színét adó astaxantin elnevezésű festékanyag jelentősen csökkenti a vérben található gyulladást jelző fehérje szintjét. Rendszeres fogyasztása ennek megfelelően pozitív hatással van a géneket hordozó DNS-re.

Értékes ételek, amiket nem eszünk

Mindenkinek megvannak a kedvelt, bevált, gyakran elkészített vagy étteremben rendelt ételei, s természetesen azok is, amelyeket kevésbé szeret. Számos olyan tápanyagról lemondunk azonban, ami fontos lenne, hogy alkalmanként a tányérunkra kerüljön.

Lennél vegán?

Mi a különbség a vegán és vegetáriánus étrend között? Kipróbálnád a vegán életmódot, vagy túl szélsőségesnek találod? A növényi alapú étrendnek kétségtelenül számos előnye is van, érdemes tenni egy próbát és megfigyelni mi történik, azonban a megfelelő körültekintés és a tudatos tápanyag összeállítás ennél az irányzatnál is nagyon fontos.

A gyönyörű bőr titka

Mindenki vágyik tiszta, szép és rugalmas bőrre. Ebben segítenek az újabbnál újabb bőrápoló készítmények és kozmetikai kezelések. Ami viszont ennél is jobban számít, az az egészséges életmód, mely az öregedés leghatékonyabb ellenszere.

Egészséges reggeli receptek ünnepekre 2. rész

A reggeli étkezés elengedhetetlen ünnepek, hétvégék ideje alatt is, hiszen ilyenkor tudjuk újratölteni az energiaraktárunkat, lendületbe hozni magunkat. Ha nem akarsz túl sok időt bíbelődni a konyhába, akkor mutatok pár egyszerű, gyors ötletet, amelyeket nem csak hétköznap érdemes elkészíteni.

Ezt (ne) együk újévkor!

A modern kor már nem bővelkedik annyira a hagyományokban, azonban az új esztendőbe való belépés legjobb előkészítésében rengeteg népszokás és népi újévi étel áll rendelkezésünkre.

Diétás menü karácsonyra

Azt mondják, az a normális, ha az ünnepek után három kilóval többet nyomsz. Ennyit szed fel az ember a végeláthatatlan vendégeskedés, süteménysütés és háromfogásos vacsorák során. De nem kell, hogy ez feltétlen így legyen. Főzhetünk diétásabban is. Íme, néhány tipp a karcsúbb kivitelű karácsonyért.

Karácsonykor villámvacsora? Nem gond

Előfordul, hogy úgy alakul a program, hogy nincs időnk szentestére háromfogásos vacsorát készíteni, ilyenkor a gyorsaság és a praktikusság számít. Ha csak két óránk van a család elé tenni valami finomat és táplálót, akkor hasznos lehet ez a cikk.

A saláta uncsi. Ja, nem!

Ha változatosan és laktatóan el tudsz készíteni egy salátát, már izgalmasabbá tetted a megszokott, napi étrended. Egy kis kreativitással különleges íz világú és változatos textúrájú salátákat állíthatsz össze. Néhány tipp ebben segíthet most!

Segíthetsz rajtuk!

A szegénységben élő családokon, gyerekeken idén is segíthetünk, ha tartós élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodási szereket, valamint jó állapotú könyveket és játékokat, édességeket vagy ruhákat ajándékozunk. Csatlakozzunk a gyűjtőakciókhoz idén is!

A foci a konyhában kezdődik?

A mai sztárfocisták étrendje szigorú elvekre épül. A sporttáplálkozás fejlődött, a klubok már nemcsak dietetikusokat, hanem “teljesítményséfeket” alkalmaznak, akiknek az a feladatuk, hogy győztes formát és magas teljesítményt segítő fogásokat készítsenek a csapatoknak, s egyre nagyobb figyelmet kapnak a mérkőzések utáni gyulladáscsökkentő ételek is.

Horgászat és az egészség viszonya

Sokszor szeretnénk kiszakadni a mindennapi rutinból és a körfogásból. A munka helyett a természet lágy ölén pihenni, ahol csak a madarak csiripelnek, és távol vagyunk a város zajától. Erre kiváló alkalom a horgászat. De milyen hatással is van az emberre?

Strandkaják – hogyan illesszük diétába?

Hiába az egyre inkább egészséges életmódra való törekvés, még mindig hódítanak a strandkaják, melyek nem épp egészséges mivoltukról híresek.

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Horvátok

A Magyarországon élő nemzetiségek közül a következő, amelynek konyhájával megismerkedhetünk, a horvátoké. A népszerű ételeket a legtöbben ismerik, de nem árt, ha ezeket otthon is el tudjuk készíteni.

Fehérjeturmixok

A fehérjeturmixok kedvelt italai azoknak, akik testtömeget szeretnének növelni. Az izom gyarapításán kívül néhányan a tökéletes, vékony testalkatuk elérése érdekében is fogyasztják őket. Mi ennek az oka? Valóban hasznos ez hosszú távon?

Mi is az a surimi?

Gyakran kérdezzük a családtagjainktól, hogy mit is főzzünk, mit készítsünk ebédre? Erre a válasz szinte minden esetben az, hogy nem tudom. Ilyenkor pedig beindulnak a fogaskerekek a fejünkben, hogy mi is legyen az ebéd. Most nézzük meg, hogy mi is az a surimi, illetve hogyan lehet elkészíteni.

Ez zsír!

A zsír a barátunk. Hallani gyakran. Mondjuk én azért ezt így soha nem jelenteném ki, de tény, hogy bizonyos zsírsavak nagyon jótékony hatásúak számunkra, míg más zsírok igencsak kerülendők! Most akkor, hogy is van ez?

Tíz gyors tipp, amellyel máris életmódot váltottál

Nagyon gyakran a pénz és az idő a legelső két kifogás, ha életmódváltásról beszélünk. Engedd meg, hogy megpróbáljalak meggyőzni az ellenkezőjéről, ígérem mindössze tíz változtatás és máris rengeteget tettél az egészségesebb élethez vezető úton, sem drága nem lesz, sem időigényes. Ne lapozz tovább, olvasd el a tíz tanácsom.

Most mit is akartam csinálni? Avagy: agytápláló ételek

Első körben talán furcsán hangzik, hogy az étkezésünkkel tehetünk a feledékenységünk ellen, pedig valóban megállapítható, hogy egyes tápanyagok hatására javul az agyi vérkeringés, a memória, a koncentrálóképességünk. A memória is befolyásolható az életmódunkkal, az elfogyasztott élelmiszereinkkel.

Tegyünk a csontritkulás ellen!

Azt hitted, hogy csak az öreg néniket érinti? 40 éves kortól, mindenkinek érdemes figyelnie, erre is.

Diéták útvesztőjében

Aki mostanában készül étrendje megreformálására, - ugyan sokkal több diétás termék, készétel, liszt és élelmiszer áll rendelkezésre, mint évekkel ezelőtt - bizony ember legyen a talpán, ha kiigazodik a számtalan diéta és javasolt irányzat, mindenmentes étrend között. Írásunkban ezúttal ezeket foglaltuk össze.

Gyerekkonyha – avagy céklapürét csak esőkabátban!

A kisgyerekek esetében különösen fontos, hogy mindig finoman, frissen, egészségesen főzzünk, vásároljunk bababarát és egészséges alapanyagokat. Az étrendjük legyen változatos és tápanyagokban gazdag! De mi a teendő, ha a gyermekeink válogatósak lesznek?

Halfogyasztás régen és ma

Karácsonykor hagyományosan a vacsoraasztalon helyet kap a hal is. Fogyasztása nagyon egészséges, mégis nagyon keveset eszünk belőle. Klasszikus halászlé, rántott hal, vagy inkább lazac kapormártásban, tonhalsaláta előételként, rozmaringos pangasius, tejszínes halragu - ha ilyen széles a lehetőségek tárháza, miért nem eszünk év közben is?

Barátunk, az omega-3 zsírsav

Az omega-3 zsírsav is egyike azoknak a fogalmaknak, amik az egészségtudatos fogyasztók fejében keringenek, mint egészséges tápanyag. Cikkünkben áttekintjük, mi is ez az anyag, hogyan szolgálja egészségünket, és miként juthatunk hozzá.

Helytelen szokások, amelyeket egészségesnek hiszünk

Mindannyiunknak vannak olyan szokásai, amikről tudjuk vagy sejtjük, hogy egészségtelenek, mégis szinte nap, mint nap megtesszük őket. Vajon tudunk ezeken változtatni? S miért olyan nehéz új pozitív szokásokat kialakítani, vagy a károsakat elhagyni?

Hogyan vásároljuk és tároljuk az élelmiszereinket?

A minőségi élelmiszerek kiválasztása a vásárlásnál kezdődik, de oda kell figyelni a megvásárolt termékek megfelelő tárolásra, a hűtő tisztán tartására. Az alapvető élelmiszer-biztonsági szabályok betartásával elkerülhetőek az élelmiszerek okozta megbetegedések.

Egyél halat karácsony után is!

A magyarok nagyrésze kizárólag karácsonykor fogyaszt halat. Hiába nagyon egészséges ez az étek, hazánk jelentősen elmarad a világ többi pontjához képest, már ami az éves halfogyasztást illeti. Pontosan egyharmad annyi halétel kerül az asztalunkra, mint a Föld más tájain.

Az új D-vitamin ajánlás

Az angol szakértői ajánlás szerint mindenkinek jót tesz, ha legalább a hidegebb hónapokban D-vitamint szed. Az új javaslat szerint az egy év feletti gyermekeknek és a felnőtteknek napi 10 mikrogramm D-vitamint kellene a szervezetükbe juttatniuk.

Halat az asztalra!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a halak, halas ételek fontosságát, főképp azért nem, mert hazánkban e téren komoly lemaradásban vagyunk.

Juthat-e elegendő fehérjéhez a vegetáriánus?

Hús, vagy sem? – ez itt a kérdés. A vegetáriánusok határozottan állítják, hogy az étkezésük egészséges, a húsmentes táplálkozást nem pártolók viszont meg vannak róla győződve, hogy nem lehet elegendő fehérjét bevinni a vega táplálkozás során.

Még mindig nem eszünk elég halat

Magyarországon az átlagos évi halfogyasztás messze az európai átlag alatt van. Öt kiló halat sem eszünk személyenként egy esztendő alatt, aminek okait régóta igyekeznek megfejteni.

Botrányok a Balaton vize körül

Az utóbbi időben sok ijesztő híresztelést hallhattunk a Balaton vizéről. Fertőzött, szennyezett? Vajon mi az igazság, és mit mondanak a helyiek?

Lelki felfrissülés a keszthelyi Pálmaházban

Kevesen tudják, hogy a keszthelyi Festetics-kastély csodálatos növényeket rejteget a kertjében, pontosabban a Pálmaházban. Ha szeretnénk egy kicsit kikapcsolódni, távol kerülni a világ zajától, akkor érdemes ide ellátogatni. Nyugodt környezetben különleges növényekkel randevúzhatunk.

Szívvédő táplálékaink

Szívünk védelme ma az egyik legfontosabb tevékenység, amelyet az egészséges életmód, táplálkozás keretein belül tehetünk magunkért. Lássuk mivel és hogyan!

Oldj stresszt egyszerűen!

Mint oly sok minden mást, a stressz bizonyos formáit is meg lehet előzni, vagy megszüntetni némi egyszerű életmódváltással.