Menü

Meditáljunk együtt! 1.

  • Dátum: 2013.03.28., 09:46

Aki olvasta már a méltán híres Ízek, imák, szerelmek című könyvet, vagy látta a belőle készült filmet érezheti úgy, hogy a meditáció spirituális élménye nem csak kiváltságosoknak és a témában jártas emberek számára fenntartott lehetőség. Ha kellően nyitottak vagyunk, mi is a hétköznapjaink részévé tehetjük.

Igen ám, de hogyan? Hangozhat a kérdés joggal, hiszen mi van akkor, amikor valaki anélkül szeretne  meditációhoz „nyúlni”, hogy jártas lenne benne. Hajlamosak vagyunk nagyon bonyolult és elvont tevékenységként gondolni rá, pedig bárki bármikor, és szinte bárhogyan nekiláthat. Senki nem fogja azt mondani, hogy te rosszul meditálsz, nincsen örökérvényű szabály, melyet, ha betartasz mindenképpen hatalmas spirituális élményben lesz részed.

Meditálni nagyon sokféle szándékkal és céllal lehet például, azért végezhetjük, mert szeretnénk ellazulni, pihenni, de önbizalmat is erősíthetünk vele. A lehetőségek végtelenek, ha hozzákezdünk nem biztos, hogy mindjárt képesek leszünk a várt hatást elérni, de ez nem baj, hiszen gyakorlat teszi a mestert.
Segítségül összeszedtünk néhány meditációs „képet” olvasóink számára Louise L. Hay könyvei alapján, aki a „New Age” korszak ismert képviselője. Ezúttal egy olyan meditációs gyakorlatot írunk le, ami erősítheti önmagunk szeretetét, ezáltal önbizalmunkat is, és emlékeztet arra a kisgyerekre, aki bennük él, végig kísér minket életünk során, mégis sokszor elfeledkezünk róla, és elnyomjuk őt.

Ha megfelelően elhelyezkedtél (kényelmesen, nyugodt helyen), és megfelelően ellazítottad magad, képzeld el magadat gyerekként. Gondold végig hány éves önmagadat idézted fel, hogy néztél ki akkoriban, mit csináltál. Ha meg van ez a kép, képzeletedben lépj a gyerek mellé, kérj tőle bocsánatot, vigasztald meg minden rossz élmény miatt, és ígérd meg neki, hogy rád ezután mindig számíthat majd, nem hagyod többé magára. Ha fél majd, te megvigasztalod, ha haragszik, te azt is elfogadod és megérted őt. Mond meg neki, hogy előtted többé nem kell szerepet játszania, nem kell csöndben maradnia, kinyilváníthatja minden érzését. Amikor ezt megbeszélted vele, fogd meg a kezét, képzeletben vezesd őt egy olyan helyre, ahol mindketten jól érzitek magatokat. Képzeld el, hogy nagyon boldogok vagytok és egészségesek, a körülöttetek lévő emberek, barátok, rokonok, munkatársak is vidámak, és szeretettel viszonyulnak hozzátok.

Ez a meditációs gyakorlat segíthet felvenni a kapcsolatot önmagunkkal, lehetővé téve, hogy kicsit befelé forduljunk. Használd nyugodtan a képzelőerődet, hogy színessé és magadévá tedd a meditációs képet, amit mi röviden leírtunk. Ha elsőre nem is sikerül teljesen ellazulnod, és átélned az „élményt”, nem baj. Ha régóta nem tettük már, nehéz csak önmagunkra figyelni, nehéz felidéznünk gyermeki önmagunkat.

Fotó:
sxc.hu

Az álomfejtésről

Mindenki álmodik. Az álmok rejtélye a mai napig foglalkoztatja a tudósokat, de arra nincs végleges válasz, hogy miért álmodnak az emberek.

Népi emlékezet őrzi a teknőkaparó emlékét, de ki volt ő?

Az ország délkeleti szegletében a Tisza és Maros mentén egy igazán különleges ember alakját őrzi a népi emlékezet. Táltosként tartják számon, hihetetlen történetei és jövőbe látó jóslatai okán. Nem tudják pontosan hol született, és mikor, hol élt és hol halt meg, még az sem maradt fent, hogy mi volt a teljes neve. A történetek és a figurája szájról szájra terjedt. De ki volt ő és milyen jóslatok fűződnek a nevéhez?

Kínai horoszkóp 2023: a remény esztendeje lesz a Nyúl éve

A kínai asztrológia a kínai kultúrából eredő sok ezer éves ezoterikus hagyomány, mely a természet rendjét, körforgását vizsgálja.

Mi az az orvosi asztrológia

Az orvosi asztrológia, más néven asztromedicina egy nagyon régre visszanyúló tudomány, melyet a mai napig bizonyos gyógymódokban alkalmaznak.

Hipnózis elméletben és gyakorlatban

Hipnózis! Ennek a szónak a hallatán mindenkinek eszébe jut valamilyen gondolat, kép, film, helyszín. Ez pedig sokszor valamilyen távoli, bizonytalanságot sugalló érzést kelt. Esetleg eszünkbe jut Sigmund Freud, vagy az, hogy valaki meglenget egy órát, egy ember pedig fekszik a kanapén. A valóság azonban ennél sokkal sokszínűbb és érdekesebb is.