Menü

Korhoz köthető ortopéd betegségek I.

  • Dátum: 2013.05.21., 21:17

A csecsemőtől a fiatal felnőtt korig minden korosztálynak megvan a maga orthopédiai „felkiáltó jele”. Az az életkori érési sajátosság, amelyre oda kell figyelni. Csecsemőkorban a csípő és lábtartásra, kisgyermekkorban a lábproblémákra, serdülőkorban pedig a gerincre kell fokozottan figyelnie a gyermekorvosnak és a szülőnek egyaránt.

Ha a gyermek időben kerül az orthopédiai szakrendelésre, a kialakulóban levő betegségek sok esetben 100 százalékban gyógyíthatóak.  A szűrővizsgálatok adatai szerint Magyarországon ugyanakkor a serdülőkorú gyerekek 50%-ánál fedeznek fel valamilyen tartási rendellenességet. Vagyis a 12 -18 éves korosztály fele kisebb vagy súlyosabb, folyamatos kezelést igénylő tartáshibával rendelkezik. Dr. Lengyel Zsuzsanna, a Róbert Károly Klinika gyermek orthopéd főorvosa szerint ez olyan nagy szám, hogy nem elég a miértekre választ keresnünk.

-A csecsemőkori csípő és lábtartás árulkodik - körülbelül a babák 5%-nál – rendellenességről – kezdi az elemzést Lengyel doktornő. Előfordulhat, hogy eltérés mutatkozik a talp tengelyében – befelé fordult lábfej, amikor kifliformát vesz fel a baba lábfeje, vagy netán egészen befelé kunkorodik. Előfordul ferde nyaktartás vagy igen ritkán a gerinc ferdesége. Befelé forduló lábfej esetén sokszor egyszerű mozgatással, masszázzsal kezelhető a baba. Ha nagyobb az eltérés, akkor egy speciális kiscipővel 6-8 hetes korra tökéletesre formálódik a lábfej tartása. A rövid két hónapos kezelés elejét veszi egy sor mozgásszervi problémának.

Ha izomtónussal vagy szimmetriával kapcsolatos az eltérés, azt gyógytornával lehet korrigálni. Kisgyermekkorban (3-5 év) lábproblémák jelentkezhetnek, a tavaszi D vitamin hiányos állapot okozhat gondokat. Kisiskolás korban (6-11 év) a növekedéssel ízületi gondok léphetnek fel, fájhat a térd, a sarok. Serdülőkorban pedig a gerinc, a tartás problémái jelentkezhetnek, amelyek, ha nem figyelünk oda, végigkísérhetik az életünket illetve a gyerek életét.

Csípő érzékeny x kromoszóma

Az orthopédiával foglalkozó könyvek egyik fontos tényként kezelt mondata, hogy a tavasszal született gyerekeknél gyakoribbak a csípőfejletlenségek. A nemek szerinti statisztikák pedig a lányok oldalára billentik a mérleget, vagyis náluk gyakoribb ez a méhen belüli fejlődés lemaradás. Egyelőre csak feltételezés, hogy mindez az x kromoszómával függ össze – egészíti ki a megállapítást Lengyel doktornő - a jelenség pontos okát még nem találták meg, ezért fontos, hogy korán észrevegye az orvos. Fontos az is, hogy farfekvéses babáknál szintén gyakoribb a csípő fejletlensége.

A születés után egy ideig még annyira terelgethető egy csecsemő csontozata, hogy ha külső eszközzel – úgynevezett terpeszpelenkával, súlyosabb esetben „Pavlik kengyellel” egy természetes, magzati pózban tartjuk a babát néhány hétiig, tökéletesen rendbe jöhet a csípőízület. Ez az újszülöttnek semmilyen gondot nem okoz, hiszen pont úgy helyezkednek a lábacskái, mint az anyaméhben. Képzeljük el, hogy az egyik nyitott tenyerünkbe, belehelyezzük a másik öklünket és arra rázárjuk az ujjainkat – magyarázza -, így fogja az úgynevezett vápa a baba combcsontját.

Abban az esetben, ha ez a vápa nem zár, hanem benne szinte csúszkál a combcsont, esetleg teljesen egyenesen nyitott marad, akkor fenn áll a veszélye annak, hogy amikor a baba a 8-10. hónap körül a lábára áll, a combcsont kicsúszik és kialakul a csípőficam. Ekkorra azonban már csak a műtét segít. Szerencsére ilyen típusú csípő operációkra ma már tényleg ritkán kerül sor. De ehhez az kell, hogy születés után közvetlen, 6 hetesen és később 4 hónaposan elvégezzük a javasolt, ha kell ultrahanggal kiegészített csípőszűrést. Nálunk – ellentétben más országokkal például Angliával – kötelezően nézik a baba csípőjét.  Hiszen vannak olyan csípő rendellenességek, amelyek nem adnak olyan egyértelmű jelet, mint az említett nyitott vápa.

Az orthopédus azonban azonnal észreveszi azokat az izom kötöttségeket, amelyek visszahatnak a csípőre így a későbbi mozgásra, járásra.

Fotó:
sxc.hu

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.

Szebb bőr, kevesebb pattanás!

Van pár fontos vitamin, ami segít eltüntetni a makacs pattanásokat és belsőleg is támogatják a bőr egyensúlyát, illetve néhány tanács, amit érdemes megfogadni és máris jelentős javulás érhető el az arcbőr problémáinak terén. Nézzük!

Mi az a balneoterápia, és mire használják?

A furcsa hangzású kifejezésnek az első asszociációnkkal ellentétben semmi köze a bálnákhoz, vagy krémekhez, noha mindkettő kétségkívül kapcsolatos a vízzel. A balneoterápia azon fizioterápiás módszerek összefoglaló neve, melyek a gyógyvizek gyógyító hatását használják fel a kezelések során, kombinálva más módszerekkel, mint például az iszapterápia. Ezen terület leginkább az alternatív gyógyászat egy részét képezi, és rengeteg pozitív hatása van, viszont tudományosan kevésbé elfogadott terület. Az alábbi cikkben ezen módszert ismerhetjük meg részletesebben.

Milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

A piócás kezelés köztudottan egy ősi természetes gyógymód, több ezer éve használják a gyógyításban. Hatékonyságát eredmények bizonyítják. Vajon milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?