Menü

Az erős paprika jótékony hatásai

Nemrégiben fényt derítettek arra, hogy az erős paprikát fogyasztók körében a daganatos betegségek okozta halálozási arány a férfiak és nők körében is jóval alacsonyabb, mint azon országokban, ahol kisebb a fogyasztása, ismertette a World Health Organization (WHO). A paprikának azonban emellett számos más jótékony hatása is van…

A tudósok arra is rájöttek, ha valaki a kapszaicint tartalmazó erős paprikát is fogyaszt valamilyen formában reggelire vagy ebédre, akkor az illető aznap kevesebbet eszik étkezések közben, étkezés után. A kísérletekben részt vevő emberek, akik reggelihez erős paprikát fogyasztották, kevesebbet ettek, mint más napokon. Akik például ebédkor előételnek erős paprikával fűszerezett ételt fogyasztottak, az ebédből már kevesebbet fogyasztottak, s utána is kevesebbet ettek. A paprika tehát étvágycsökkentő, ráadásul növeli az elégetett kalóriák számát, ennek oka a kapszaicin tartalom, mely olyan termogén szer, ami növeli az anyagcserét, fokozza a kalória és zsírégetést. Nem véletlenül tartalmaz számos modern zsírégető kapszaicint.

Óriási meglepetésre az erős paprikáról a közhiedelemmel ellentétben az is kiderült, hogy a gyomorfekélytől szenvedőkre is jótékony hatással van, ha csípős ételeket fogyasztanak. A paprika kapszaicin tartalma növeli a vérellátást a gyomor nyálkahártyájában, így természetes úton segít és regenerálja azt. A vérkeringést mindenhol, belső szervektől a bőr felszínéig, az egész testben fokozza. A Duke Egyetem tanulmánya szerint a kapszaicin a belek gyulladásos betegségeinek gyógymódját jelentheti. A chili pedig megvédi a gyomrot az aszpirin hatásaitól. Antibakteriális tulajdonságai miatt a kapszaicin hatásos arcüreggyulladás esetén, emellett nátha esetén enyhíti az orrdugulást és hasznos lehet allergiaproblémák enyhítésében is.

A szív és érrendszeri problémák enyhítésében is nagy szerepe van, csökkenti a koleszterin-, és triglicerid- szinteket, valamint képes feloldani a fibrint, amely a vérrögök kialakulásáért felelős. A szervezetben kialakuló tumorok sokszor fibrin védőbevonattal alakulnak ki, így ennek feloldása a tumorokat kiszolgáltatott állapotba hozza. Az olyan étkezési kultúrákban ahol gyakrabban fogyasztanak csípős paprikát, sokkal alacsonyabb a szívroham és az agyvérzés előfordulási aránya.

Tehát nagy előnyben van, aki szereti a csípős paprikát, mert nemcsak az ételeket varázsolja ízletesebbé számára, hanem fogyasztásával az egyik leghatékonyabb rákölő is a szervezetébe jut, s mindeközben még fogyaszt is!

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!