Menü

Súlygyarapodás a terhesség alatt

Az orvosok szerint a terhesség alatt az ideális súlygyarapodás 10-14 kiló körüli összesen, de vajon ebből mennyi a baba súlya, mennyi a terhesség „járulékos költségei”, és mennyi kilót hízunk ténylegesen.

Egy egészséges újszülött 3- 3,5 kilót nyom, tehát a terhesség végére a magzat 3-4 kiló súlygyarapodást jelent önmagában. Ám plusz súlyt jelent a méh, méhlepény, és a magzatvíz is.

A mell nagyságát érintő változások is tükröződnek a súlygyarapodásban, ez mellenként negyed kilót is jelenthet. Kevesen tudják csak, hogy míg átlagosan egy ember szervezete körülbelül 5 liter vért keringet, addig a kismamák esetében a terhesség előrehaladtával ez elérheti a 6- 6,5 litert is, ami szintén plusz kilókban is jelentkezik.

Továbbá az élettani vízfelhalmozódásról sem szabad megfeledkezni, a kismama szervezetében a vízmegkötés folyamata is erőteljesebb. Átlagosan ezek a plusz élettani sajátosságok és a magzat súlya 10 kiló extra „rakományt” jelent, ami tulajdonképpen a szülést követően el is tűnik.

Ugyanakkor a szervezet bizonyos mértékben zsírtartalékot is felhalmoz, ezzel készülve például a szoptatásra.

A második harmadban heti 300- 500 gramm hízás figyelhető meg, míg a harmadik harmadra a baba is rohamos növekedésnek indul, ezért ilyenkor már a heti fél kilós súlygyarapodás sem ritka, főleg az utolsó időszakban.

Az ideális súlygyarapodás persze nehezen meghatározható, hiszen a kismama alkatától is függ, hogy hogyan alakul ez a folyamat. Aki elve súlyproblémákkal küzd, annak fokozottabban ügyelni kell a terhesség alatti hízásra, annak ellenére, hogy a súlygyarapodás ilyenkor elkerülhetetlen.

Általában azért az a legjobb, ha az első trimeszterben nem nagyon változik a kismama súlya, hiszen ekkor még a baba elhanyagolható plusz terhet jelent, vagyis a hízás még nem magyarázható természetes folyamat részeként.

Fotó:
pixabay.com

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.