Menü

Valaki „pacsirta”, valaki „bagoly”

Az alvási ritmusunk szoros összefüggésben áll személyiségünkkel, és pszichológiai jóllétünkkel. Mindenkinél más napszak jelenti a fizikai vagy szellemi aktivitás idejét, illetve más időben adják át magukat a pihenésnek, és az alvásnak.

A „bagoly” típusúak éjszaka élnek igazán, nappal használhatatlanok, a „pacsirták”pedig a reggeli órákban illetve nappal a legaktívabbak, az éjszakát az alvásnak szentelik.

Általában persze az emberek többsége alkalmazkodó, az adott élethelyzetnek megfelelően képesek alakítani napi ritmusukat. A szélsőségesen „pacsirtákra” illetve „baglyokra” azonban kifejezetten rossz hatással lehet, ha nem követhetik az általuk preferált napszaki ritmusukat. Az alváshiány, alvászavar tüneteit jelentkezhetnek náluk, vagyis fáradékonyság, figyelemzavar, illetve koncentrációs zavar.

Mindenki a maga napszaki ritmusa szerint tud jól működni, vagyis a pszichológiai jóllét is a szerint alakul, hogy a feltételek, élethelyzetek mennyire engedik érvényesülni ezeket a preferenciákat. Ám pszichológiai kutatások szerint a „bagoly” típusú emberek hajlamosabbak depresszióra illetve gyakrabban szenvednek szorongásos zavaroktól.

A jelenség hátterében társadalmi tényezőkön kívül, az alvászavar problémája is felmerül. Társadalmunk oktatási és munkarendszere nem kedvez az esti preferenciájú napszaki ritmusnak. Ez hosszú távon leromlott alvásminőséget eredményez, valamint különböző pszichológiai problémákat okoz.

Fotó:
pixabay.com

Kezdődik a tél

Mit tegyek az egészségemért most, hogy téliesre fordult az időjárás? Szinte minden télen feltesszük ezt a kérdést, hiszen nyáron sokkal könnyebb dolgunk van: nem kell rétegesen öltözködni, nincs influenza-járvány, és nem merülünk ki olyan hamar. De télen sem kell szenvedéssé válnia az egészségi állapotunk karbantartásának.

A hosszú élet esszenciája

Az, hogy mennyire becsüljük meg az időnket, milyen minőségű életet élünk csak és kizárólag rajtunk múlik. Viszont génjeink nagyban befolyásolják az időtartamot és a betegségek kockázati tényezőit. Hogyha odafigyelünk a testi-lelki harmóniánkra és munkálkodunk rajta, akkor akár még arra is lesz lehetőségünk, hogy a dédunokánkat a kezünkbe tartsuk. A következőkben megtudhatod milyen praktikákra érdemes odafigyelned ahhoz, hogy ez megvalósuljon.

21 nap. Megpróbálod?

Huszonegy nap. Ennyi kell hozzá. Tudtad? Ha valamit 21 napig elég kitartóan végzünk, akkor az elvileg szokássá válik. Mert megszokjuk, megszeretjük, természetessé válik és furcsa lenne, ha nem lenne, egy idő után hiányozna. Mit gondolsz erről, megpróbálod?

Hogyan éld túl a vizsgaidőszakot?

Magolás, éjszakázás és a véget nem érő tanulás. A vizsgaidőszak nehéz pillanati hamarosan elkezdődnek, ehhez hoztam néhány jól bevált, bizonyított és hasznos túlélő tippet.

Reklámok, és azok veszélyei – legyünk tudatosak!

A reklámok önmagukban nem veszélyesek. De ha általuk átalakítjuk a saját gondolkodásunkat, az már sokkal veszélyesebb. Nem azért, mert egyszer rossz döntést hozunk, hanem mert a cselekedeteink mechanizmusa a fejünkben megmarad, és mi sokszor fogjuk ugyanazt a hibát elkövetni. Legyünk tudatosak és kritikusak!