Menü

Valaki „pacsirta”, valaki „bagoly”

Az alvási ritmusunk szoros összefüggésben áll személyiségünkkel, és pszichológiai jóllétünkkel. Mindenkinél más napszak jelenti a fizikai vagy szellemi aktivitás idejét, illetve más időben adják át magukat a pihenésnek, és az alvásnak.

A „bagoly” típusúak éjszaka élnek igazán, nappal használhatatlanok, a „pacsirták”pedig a reggeli órákban illetve nappal a legaktívabbak, az éjszakát az alvásnak szentelik.

Általában persze az emberek többsége alkalmazkodó, az adott élethelyzetnek megfelelően képesek alakítani napi ritmusukat. A szélsőségesen „pacsirtákra” illetve „baglyokra” azonban kifejezetten rossz hatással lehet, ha nem követhetik az általuk preferált napszaki ritmusukat. Az alváshiány, alvászavar tüneteit jelentkezhetnek náluk, vagyis fáradékonyság, figyelemzavar, illetve koncentrációs zavar.

Mindenki a maga napszaki ritmusa szerint tud jól működni, vagyis a pszichológiai jóllét is a szerint alakul, hogy a feltételek, élethelyzetek mennyire engedik érvényesülni ezeket a preferenciákat. Ám pszichológiai kutatások szerint a „bagoly” típusú emberek hajlamosabbak depresszióra illetve gyakrabban szenvednek szorongásos zavaroktól.

A jelenség hátterében társadalmi tényezőkön kívül, az alvászavar problémája is felmerül. Társadalmunk oktatási és munkarendszere nem kedvez az esti preferenciájú napszaki ritmusnak. Ez hosszú távon leromlott alvásminőséget eredményez, valamint különböző pszichológiai problémákat okoz.

Fotó:
pixabay.com

5 tipp, hogy mit kezdj a szabadidőddel

Az élet folyamatos tanulás. Tanulás akkor, ha egy képzést szeretnénk elvégezni, és tanulás akkor is, ha önmagunkkal kapcsolatos feladataink vannak. Ugyanígy néhányunknak tanácsra lehet szüksége, ha arról van szó, mit kezdjen a temérdek szabadidejével. Nem mindenkinek a rohanó életmód a legnagyobb ellensége.

A szelfi diszmorfia önbizalom romboló hatása

Sokak szerint a szelfizés a mai, önimádó, egocentrikus generáció hóbortja. Viszont egy önarcképfotó sokkal többet elárul rólunk, mint gondolnánk. Az okostelefonokon található képszerkesztő alkalmazások segítségével bárki modellt varázsolhat magából. A baj akkor jön el, amikor belenézünk a tükörbe és látottakkal nem vagyunk megelégedve.

Magányosan vagy állattal lakásban?

Talán emberek tízezrei viaskodnak a kérdéssel, hogy maradjanak-e egyedül egy tiszta lakásban, vagy inkább fogadjanak maguk mellé egy társat, aki után viszont bizony gyakran kell takarítani, és a higiéniára is ügyelni kell. Hogyan döntsünk?

Ne legyen stresszes kinyitni a ruhásszekrényt!

Gyakran érzed reggel, amikor kinyitod a szekrényt, hogy nincs mit felvenned? Mit gondolsz, miért van ez? Irtsd ki a stresszt a ruhásszekrényedből! Segítünk!

A komolyzene egészségre gyakorolt hatásai

Kutatások sora igazolta, hogy a klasszikus zene emberi szervezetre gyakorolt hatása sokkal pozitívabb, mint bármilyen más stílusú zenéé. Valószínűleg már mindannyian megtapasztaltuk, amikor stresszes nap után betettük kedvenc zenénket, egyből el is tudtunk vonatkoztatni az átélt fáradalmaktól.