Menü

Valaki „pacsirta”, valaki „bagoly”

Az alvási ritmusunk szoros összefüggésben áll személyiségünkkel, és pszichológiai jóllétünkkel. Mindenkinél más napszak jelenti a fizikai vagy szellemi aktivitás idejét, illetve más időben adják át magukat a pihenésnek, és az alvásnak.

A „bagoly” típusúak éjszaka élnek igazán, nappal használhatatlanok, a „pacsirták”pedig a reggeli órákban illetve nappal a legaktívabbak, az éjszakát az alvásnak szentelik.

Általában persze az emberek többsége alkalmazkodó, az adott élethelyzetnek megfelelően képesek alakítani napi ritmusukat. A szélsőségesen „pacsirtákra” illetve „baglyokra” azonban kifejezetten rossz hatással lehet, ha nem követhetik az általuk preferált napszaki ritmusukat. Az alváshiány, alvászavar tüneteit jelentkezhetnek náluk, vagyis fáradékonyság, figyelemzavar, illetve koncentrációs zavar.

Mindenki a maga napszaki ritmusa szerint tud jól működni, vagyis a pszichológiai jóllét is a szerint alakul, hogy a feltételek, élethelyzetek mennyire engedik érvényesülni ezeket a preferenciákat. Ám pszichológiai kutatások szerint a „bagoly” típusú emberek hajlamosabbak depresszióra illetve gyakrabban szenvednek szorongásos zavaroktól.

A jelenség hátterében társadalmi tényezőkön kívül, az alvászavar problémája is felmerül. Társadalmunk oktatási és munkarendszere nem kedvez az esti preferenciájú napszaki ritmusnak. Ez hosszú távon leromlott alvásminőséget eredményez, valamint különböző pszichológiai problémákat okoz.

Fotó:
pixabay.com

Életmódtippek naggggyon lustáknak!

Életmódot szeretnél váltani, mégsem nem vágtál bele eddig. Persze tudom én, ma nincs időd. Elhiszem. Ezért adok villámgyors tippeket. Ezekhez tényleg nem szükséges túl nagy idő-és energiaráfordítás! Bebizonyítom!

Idősek étrendje

Dietetikusok egybehangzó véleménye szerint idősödő korban is figyelni kell az életmódra. Ebben a korban is számos élettani változás zajlik a szervezetben, a tápanyag- és vitamindús, helyesen összeállított étrend nagyon fontos.

Fenntartható egészség– életmódváltás tartósan

Az esetek nagy részében csak elkezdjük az életmódváltást, de valahogy mégsem sikerül fenntartani ezt az állapotot.

Lukács Miki: „48 nm-en éltünk két kutyával és két macskával”

Lukács Miki és Peller Anna felelős gazdiként tudják, hogy nem csak saját és gyermekük egészségére kell odafigyelniük, kedvenceiket is számos betegség fenyegeti. Az egyik legalattomosabb ezek közül a szívférgesség, amelyet egyetlen szúnyogcsípéssel elkaphat a kutya, és akár az életébe is kerülhet.

"Hangry"

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy amikor éhes vagy, kicsit ingerlékenyebbé válsz, mint egyébként. Angolul már külön szó is van a jelenségre: "hangry." Azaz, az "angry" (dühös) és a "hungry" (éhes) szavak összevonása. Találó, nem?