Menü

Valaki „pacsirta”, valaki „bagoly”

Az alvási ritmusunk szoros összefüggésben áll személyiségünkkel, és pszichológiai jóllétünkkel. Mindenkinél más napszak jelenti a fizikai vagy szellemi aktivitás idejét, illetve más időben adják át magukat a pihenésnek, és az alvásnak.

A „bagoly” típusúak éjszaka élnek igazán, nappal használhatatlanok, a „pacsirták”pedig a reggeli órákban illetve nappal a legaktívabbak, az éjszakát az alvásnak szentelik.

Általában persze az emberek többsége alkalmazkodó, az adott élethelyzetnek megfelelően képesek alakítani napi ritmusukat. A szélsőségesen „pacsirtákra” illetve „baglyokra” azonban kifejezetten rossz hatással lehet, ha nem követhetik az általuk preferált napszaki ritmusukat. Az alváshiány, alvászavar tüneteit jelentkezhetnek náluk, vagyis fáradékonyság, figyelemzavar, illetve koncentrációs zavar.

Mindenki a maga napszaki ritmusa szerint tud jól működni, vagyis a pszichológiai jóllét is a szerint alakul, hogy a feltételek, élethelyzetek mennyire engedik érvényesülni ezeket a preferenciákat. Ám pszichológiai kutatások szerint a „bagoly” típusú emberek hajlamosabbak depresszióra illetve gyakrabban szenvednek szorongásos zavaroktól.

A jelenség hátterében társadalmi tényezőkön kívül, az alvászavar problémája is felmerül. Társadalmunk oktatási és munkarendszere nem kedvez az esti preferenciájú napszaki ritmusnak. Ez hosszú távon leromlott alvásminőséget eredményez, valamint különböző pszichológiai problémákat okoz.

Fotó:
pixabay.com

Stressz-evés

Az evés az egyik legnépszerűbb unaloműző és stresszcsökkentő tevékenység, főként a fiatalabbak körében. Ám ez egyáltalán nem olyan jó, mint gondolnánk.

Egészséged megőrzése tanévkezdés után

Szeptember elsejével elindul egy új tanév. Mindegy, hogy iskolába jársz, esetleg egyetemre, vagy óvodáskorú kisgyereked van, a szeptember mindenképpen fontos pont lesz az életedben. Ami pedig biztos, hogy sosem lehetsz rá elég felkészült.

Tanévkezdés bentlakóként: mit vigyen a gyerek a kollégiumba?

Hiába a pontos és rendezett pakolás, néhány dolog bizony otthon felejtődhet.

Minden, ami műszempilla 2.rész

Nagyon sok mindenen múlik az, hogy a műszempilla olyan hatást keltsen, mintha az a sajátunk volna. Na de mire is kell pontosan figyelni, illetve mit is kell tudni a mű pillákról? Erről kérdeztem Miklán Lilla kozmetikust.

A lustaság valóban fél egészség?

Szokás mondani: a lustaság fél egészség. De valóban az? Járjunk utána!