Menü

Szemünkre mehet a sok munka

  • Dátum: 2014.09.30., 18:26

A látás az egyik legveszélyeztetettebb terület, ha arról van szó, hogy a túl sok munka az egészségünk rovására megy. Sokan ülnek napi nyolc-tíz órát a monitor előtt, ami bizony káros lehet. A bajt ugyanakkor meg lehet előzni.

A túl sok munkára sokszor nincs orvosság, hiszen van olyan, hogy az ember nem teheti meg, hogy ne végezze el az adott feladatot. Ugyanakkor számos olyan eset is van, amikor képtelenek vagyunk saját magunkat leszabályozni, pedig megtehetnénk. Ez egyébként elég gyakori.

Így, vagy úgy, tudatos hozzáállással sokat tehetünk egészségünkért, akkor is, ha a kelleténél többet dolgozunk.

A számítógépekkel dolgozók legkényesebb pontja a gerinc mellett a szem. Ha sok a munka, egyáltalán nem mindegy milyen monitort használunk, hogyan ülünk és mennyit pihenünk.

A modern eszközök képernyői ugyan sokkal jobbak, mint a régi számítógép-monitorok, ezzel együtt komoly terhelést jelentenek a szemnek. A szem izmai sokkal nagyobb hatásnak vannak kitéve, mint normál esetben, hiszen szinte állandóan fókuszálnunk kell. Ehhez hozzájön az is, hogy monitor előtt kevesebbet pislogunk. Szemünk elfárad, ami szemszárazsághoz, égő érzéshez, könnyezéshez, homályos látáshoz vezethet. Hosszú távon ezekből komoly problémáink lehetnek.

Érdemes beállítani a kellő távolságot, ez körülbelül 50-70 centiméter a monitortól, amely egy kicsi lehet lejjebb, mint a szemünk. Ha tehetjük, ne olvassunk papírról is egyszerre, mert az még több fókuszálási munkát jelent szemünknek. A fényerőt és a kontrasztot érdemes szakemberrel beállíttatni, ahogyan a betűméretet is, ezekben egyébként szemész is tud segíteni.

Apropó szemész, évi egyszeri ellenőrzés mindenképpen javasolt. Ahogyan az is, hogy azoknak akik sokat ülnek a gép előtt, lehetőleg óránként/kétóránként tartsanak egy kis pihenőt.

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.