Menü

Spirituális sorozat: a Transzcendentális Meditáció

A tudatossággal foglalkozó sorozat keretében ezúttal a Transzcendentális Meditációt (hivatalos rövidítéssel a TM-et) próbáltam ki. Vagyis csak majdnem… Mint kiderült, ez nem egy olyan módszer, amit csak úgy ki lehet próbálni. Meg kell tanulni, ami bizony nem olcsó mulatság. De hírességek állítják világszerte, hogy megéri.

Az útkeresgélés során kapóra jött a lehetőség, amit az interneten olvastam: ingyenes Transzcendentális Meditáción lehet részt venni, csak annyit kell tenni, hogy előre jelentkezni kell egy online felületen. Kaptam az alkalmon és már be is csekkoltam, innentől pedig elkezdtek szállingózni a leveleket a netes postafiókomba a TM-ről. Bevallom, nem olvastam el mindet, mert elég hosszúak voltak, de az azért látszott belőlük, hogy ez egy világviszonylatban ismert meditációs módszer.

Az úgynevezett Transzcendentális Meditációs Központ helyszíne egy vidékvárosi lakóház volt. Amikor beléptem a kijelölt szobába, már sejtettem, hogy ez más lesz, mint amire számítok. Székeket helyeztek el szorosan egymás mellett, és aki jógaszőnyeget hozott magával, annak csalódnia kellett, mert nem volt rá szükség. Már hamar kiderült, hogy nem fogunk meditálni, hisz ez egy olyan módszer, amit el kell sajátítani, nem lehet átadni öt perc alatt, hanem egyéni tanulásra van szükség. Ezért volt, aki felállt, és hazament, mert úgy érezte, hogy egy marketing előadásra jött, ahol megint csak el akarnak adni valamit drága pénzért.

Gondoltam rá én is, hogy drága az időm, és sok a dolgom, így én is hazamegyek, de úgy döntöttem, ha már eljöttem, megvárom a „végkifejletet”. Különösen stresszes napok álltak mögöttem és előttem, így arra szavaztam, hogy egy órát kiszállhatok a mókuskerékből akkor is, ha „nem veszek semmit”.

Végülis megérte maradnom, még akkor is, ha nem meditáltam transzcendentálisan. Az előadás önmagában is érdekes volt akkor is, ha most nem fizetek be a tanfolyamra. Ami ha már itt tartunk, elég drága, de állítólag kiválóan működik a testi-lelki fejlődésben, gyógyulásban, a stressz elengedésében, segít az életvezetésben. A képzés egy hétig tart kb. napi két órán át, egyéni és csoportos találkozókkal. Itt mindenki kap egy testre szabott mantrát, ennek a segítségével tud majd ebbe a transzcendentális állapotba kerülni, ahol naponta kétszer kb. 20 percet ajánlott tölteni. Ez egy „üres” állapot, amelyet teljes ellazulásban és nyugalomban tölt az ember, a pulzusa pedig lelassul.

Egy úgynevezett negyedik tudatállapotnak mutatják be a transzcendentális tudatot, amely különbözik a mélyalvástól, az álmodástól, de az ébren töltött időtől is. Ennek ellenére egy éber állapot, a test mégis teljesen ellazul, ahogy az idegrendszer is, és ezzel oldódik a stressz. A tanítók-használók állítják, hogy a TM közelebb visz önnön valónkhoz, segít az önismeretben.

Nagyon sokan számolnak be arról, hogy a módszer révén megtalálták a saját útjukat, vagy elkezdtek egészségesebben táplálkozni, mert másfajta ételeket kívánt már a szervezetük. Könnyen túl tudtak lépni olyan stresszhelyzeteken, mint hogy ellopták az autójukat, képessé váltak a helyükön kezelni a dolgokat.

Mindezeket olyan hírességek is elismerik, mint Katy Perry, Oprah Winfrey, Clint Eastwood. David Lynch rendező például azért hozott létre egy alapítványt, hogy az amerikai diákok megtanulhassák ezt a módszert.

Hogy azért ne maradjunk teljesen meditáció nélkül, kérésünkre egy öt perces, úgynevezett nem vezetett meditációt próbáltunk ki az előadáson. Mindez semmi különöset nem jelent: be kellett csukni a szemünket, és egyszerűen csak lenni. Volt, akinek sikerült elmélyülnie, mások inkább csak nevetgéltek. Nekem olyan volt ez az 5 perc, mint valami különleges, tudatos és kellemes álom, ahol maguktól jöttek a képek. Általában „társasági” álmaim vannak, ha éjszaka álmodom, mindig jelen van velem valaki, és úgy élem át az eseményeket. Itt nem ez történt, bárkit próbáltam behívni a képbe szinte tudatalatt, mindig egyedül voltam, de egyáltalán nem volt kellemetlen ez az egyedüllét, akkor sem, ha épp a folyón zuhantam lefelé, akkor sem, amikor a csillagokat néztem a magas fűben.

Az biztos, hogy érdekes élmény volt, és akármennyire is nyitott vagyok, egyedül, otthon nem nagyon tudtam elérni ilyesmi állapotot, nem tudom, hogy a hely szelleme, vagy az előadó varázsa másított a dolgokon.

Ennek ellenére a TM állítólag nem ilyen: inkább kiüresíti a gondolatokat. Részemről el sem tudom képzelni, milyen lehet akár csak 20 percig valóban semmire sem gondolni úgy, hogy közben nem alszom. El tudom képzelni, hogy a sok rohanás, aggódás közepette nagyon sokat segíthet napi negyven perc szünet a testnek és léleknek, és közelebb visz ahhoz, akik akkor vagyunk, ha nem rakódik ránk a sok külső-belső nehézség és feszültség. Érdemes lehet kipróbálni ezt a módszert, amely a tévhittel ellentétben igazából vallásfüggetlen. 

Fotó:
pixabay.com

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.