Menü

Valóban nagyobb a babák súlya a terhességi vitaminoktól?

Nagyon sok helyen elhangzik, hogy az egyre nagyobb súllyal születő babák hátterében a terhességi vitaminok szedése áll. De vajon mi az igazság, ezek a vitaminok tényleg növelik a babák súlyát, vagy mindez csak közhiedelem?

Érdekes módon abszolút közkézen forog az az információ, hogy a terhességi vitaminok növelik a babák súlyát, de ezt a tényt csak az édesanyák kb. negyede véli igaznak. Háromnegyedük arról nyilatkozik, hogy a terhességi vitaminok szedése mellett is normál súllyal született a babájuk, vagy hogy már több terhességük volt, és egyiknél szedtek vitamint, a másiknál nem, de ez nem befolyásolta a baba súlyát.

Bár abban eltérnek a vélemények a szakemberek között, hogy a terhesség mely szakaszaiban ajánlják a vitaminok szedését, azt mindegyikük határozottan állította, hogy nem a terhesvitaminok miatt születnek nagyobb súlyú babák.

Mindez azért fontos a kismamáknak, mert a nagyobb súlyú csecsemők világra hozatala jóval nehezebb, mint a kisebb súlyú babáké.

A terhességi vitaminok maximum annyiban befolyásolhatják a magzat súlyát, hogy az édesanya étvágya megnövekedhet a vitaminok révén, így többet eszik, és a baba is jobban hízik. Más lehetséges összefüggést nem találtak, és a vitaminkészítmények étvágynövelő hatása sem válik be mindenkinél.

Az viszont tény, hogy elég aggasztó a helyzet az egészséges táplálkozás kapcsán: a magyar emberek nagy része még mindig nagyon egészségtelenül táplálkozik, és ez a tény sok kismamára is igaz – természetesen óriási tisztelet a kivételnek. A cukros, finomlisztes ételek hizlalnak, és ha a várandós anyuka ilyesmit fogyaszt, akkor azzal nem csak ő hízik jobban, hanem a magzat is. Egyre több a finomított, magas kalória- és szénhidráttartalmú étel, így nehéz megtalálni az egészséges alternatívákat. A testmozgás, sport nehezebb nagy hassal, és a fókusz is áthelyeződik a babavárásra, a felkészülésre. Ezen tények közrejátszanak abban, hogy a baba (és esetleg a mama) jobban hízik, a csecsemők pedig a korábbinál nagyobb súllyal születnek.

További tényező lehet, hogy ha a terhességi cukorbetegség esetén a kismama nem tartja be a diétát, akkor nagyobb súlyú lehet a baba, ugyanis a magzat szervezete ennek okán több inzulint termel a megemelkedett vércukorszinthez szokva, ez pedig a növekedést fokozza. Márpedig Magyarországon minden 10-11. nőt érint a terhességi diabétesz.

A vitamin megválasztása azonban nagyon fontos: nézzük meg azok összetételét, vitamintartalmát, és természetesen az ár-érték arányt is. Az sem mindegy, hogy szintetikus, vagy organikus vitamint fogyasztunk. És nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg kismamaként sem a változatos étrendről és az egészséges táplálkozásról, amelyekbe vitamindús élelmiszereket illesztünk. Ma már ódákat zengenek a szuperélelmiszerekről, ezeket mindenképpen érdemes beilleszteni a menübe. 

Fotó:
pixabay.com

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.