Menü

Átadták a Visszafogadó Munkahely Díjat a Dél-Dunántúlon

Van olyan munkahely, amelyik visszavárja a kisgyerekes anyákat a GYED- és GYES után, ráadásul igyekszik teljesen családbarát környezetet biztosítani munkavállalói számára. Ilyen munkáltatókat helyezett fókuszba a Visszafogadó Munkahely Díj, amelyet a Jól-Lét Közhasznú Alapítvány, az ország első anyabarát munkaközvetítő és tanácsadó műhelye hirdetett meg.

A pályázatot nemcsak országos, hanem regionális szinten is kihirdették, hogy a munkavállalók láthassák, melyek azok a helyi cégek, szervezetek, amelyek valóban családbarát módon működnek. A díj már csak azért is hiteles, mert nem maga a munkáltató pályázhatott, hanem a munkavállalók jelölhették munkahelyüket, amennyiben úgy érezték, hogy az támogatja a munka és magánélet egyensúlyát, valamint valóban visszavárja a nőket (és akár a férfiakat!) a GYES, GYED lejárta után.

Dél-Dunántúlon a pécsi Buw Hungary Kft. nyerte a díjat, amelyet 2015. április 10-én adott át számára a döntéshozó Pécsimami Közhasznú Egyesület a Jól-Lét Alapítvánnyal karöltve. A díjátadóval egybekötött rendezvény célja az volt, hogy megismertesse a nőket ért diszkriminációs eseteket, és ezzel ellentétben pozitív példával, jó gyakorlatokkal és elméleti háttérrel szolgáljon.

A Buw munkahelyi gyakorlatai valóban példamutatóak, így jól megérdemelten nyerték el a díjat. A munkavállalóik 50%-a részmunkaidőben dolgozik (noha a részmunkaidős állások a régióban mindössze a pozíciók 12,3%-át teszik ki). A munkavállalóik 20%-a kisgyerekes, és minden esetben visszavárják a GYED-en, GYES-en lévőket. Amennyiben hosszabb ideig vannak távol, úgy újra el kell végezniük a kezdő képzést, mert a cég élete hónapról hónapra annyit változik. Onnantól viszont tárt karokkal fogadják a munkavállalót a korábbi munkahelyén, ahol igyekeznek átvenni a német anyacég családbarát munkahelyi gyakorlatait. Ilyen például a kedvezményes gyermekfelügyeleti lehetőség a nyári szünetben, amikor 10%-os térítés ellenében akár 6 héten át oldja meg a Buw a gyermekfelügyeletet. De van olyan munkavállaló, aki beviszi a gyermekét dolgozni, amennyiben ezt össze tudja egyeztetni a munkával. Továbbá közös rendezvényeket szerveznek az egész családnak, hogy a munkavállaló családja megismerhesse a kollégákat és a munkakörnyezetet, pl. közös céges bulik, üdülések. A Buw iskolakezdési támogatási juttatást biztosít az alkalmazottainak, de a családon túli érzékenyítésre is hangsúlyt fektet. Többek között a pécsi Dóri Háznak szerveztek adománygyűjtő akciót, akik súlyosan beteg gyermekeknek biztosítanak otthoni környezetet az utolsó időszakban. Ebből is látszik, hogy a társadalmi felelősségvállalás mind mikro, mind makrokörnyezetben megjelenik a Buw számára.

Gellén Nóra, a Pécsimami elnöke kiemelte, hogy nem csak a díjazottnak jár az elismerés, hanem minden munkáltatónak, akit a munkavállalói jelöltek a díjra, hiszen ez azt jelenti: személyes tapasztalatuk van arról, hogy munkahelyük családbarát. Kövessék még sokan a példájukat! 

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.