Menü

A rostdús táplálkozás titkai

Nem kérdés, hogy a rostdús táplálkozás nagyon fontos. Sok életmódváltó viszont abba a hibába esik, hogy egyik napról a másikra kíván áttérni a másfajta táplálkozásra, ez pedig igencsak megviselheti a szervezetet. Ráadásul az sem mindegy, hogy milyen típusú rostot fogyasztunk.

A rostdús táplálkozás előnyei vitathatatlanok. Rengeteg betegség megelőzésében és gyógyításában van szerepük. Viszont tény, hogy aki korábban kevés rostot fogyasztott, és sok finomlisztes, cukros, egészségtelen ételt eszik, annak eleinte nehéz lehet feldolgoznia a rostos ételeket. Ez a helyzet pedig puffadást, bélgáz-képződést, megváltozott emésztést okozhat. A megoldás az, hogy fokozatosan kell áttérni a sok rostot tartalmazó élelmiszerekre.

Valamint arra is érdemes figyelni, hogy milyen típusú rostot tartalmazó étel kerül az étlapunkra. Nem mindegy ugyanis, hogy vízben oldódó, vagy vízben nem oldódó rostokat veszünk magunkhoz. Mindkettőnek más a szerepe, és mások az előnyei is. A vízben oldódó rostok előnye például, hogy segítenek a székrekedés megelőzésében, és táplálják a belekben lévő jótékony baktériumokat. Vízben oldódó rostot tartalmaz például a gyümölcsbél, a zab, a borsó, a szárazbab és a krumpli, vagy az útifűmaghéj. A vízben nem oldódó rostok „másképpen viselkednek”: gyakorlatilag változatlanul haladnak át az emésztőrendszeren, viszont jóllakottság-érzetet okoznak. Ezért a fogyókúrázók előszeretettel fogyasztanak ilyen típusú élelmiszereket. Ezen kívül segít a bélsár tisztításában is. A búzakorpa, a teljes őrlésű gabonák, a gyümölcshéj, és a magvak is ehhez a csoporthoz tartoznak.

A vízben oldódó rostok fogyasztása tehát előnyösebb. Ami viszont elengedhetetlen, hogy a rostdús táplálkozás mellett ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, sőt lehetőleg vizet fogyasszunk. Így tudják ugyanis kifejteni a jótékony hatásukat. 

Fotó:
pixabay.com

A sütit vagy a brokkolit? Ez itt a kérdés

Minden diétázóval előfordul, hogy olykor elcsábul, nem tartja 100% az étrendjét, melléeszik. Emberek vagyunk, nem gépek és néha bizony hibázunk. Ahelyett, hogy sokkot kapva számolgatnánk mennyi kalóriával vétkeztünk, inkább gondoljuk végig, hogyan tervezhetjük újra a heti menüt.

Energiaital a gyerekek kezébe nem való?

A tinik nagy része gyakran iszik energiaitalt, és sajnos a termékek marketingkampánya is egyre jobban a fogyasztásukra buzdít. Azzal pedig, hogy milyen következményei lehetnek ennek hosszú távon csak kevesen foglalkoznak.

Szíverősítő ételeket a mindennapokba!

A szív- és érrendszeri megbetegedések már-már népbetegségnek számítanak Magyarországon, bármelyik társadalmi rétegről is legyen szó. Pedig az étkezés odafigyelésével, és néhány finomsággal könnyen csökkenthetjük a kockázatát.

Badacsonyi bortriatlon

Ha valaki eddig is fontolgatta, hogy részt vesz a bortriatlonon, de még nem tette, az sajnos idén már lemaradt róla. De reméljük, hogy egy élménybeszámoló meghozza a bátorságát, és jövőre az elsők közt csap le a lehetőségre, hogy részt vegyen.

Őrizd meg látásod mediterrán étrenddel

A legújabb kutatási eredmények szerint a mediterrán stílusú étrend követése jelentősen csökkenti a vakság egyik legfőbb okának kialakulási kockázatát.