Menü

A rostdús táplálkozás titkai

Nem kérdés, hogy a rostdús táplálkozás nagyon fontos. Sok életmódváltó viszont abba a hibába esik, hogy egyik napról a másikra kíván áttérni a másfajta táplálkozásra, ez pedig igencsak megviselheti a szervezetet. Ráadásul az sem mindegy, hogy milyen típusú rostot fogyasztunk.

A rostdús táplálkozás előnyei vitathatatlanok. Rengeteg betegség megelőzésében és gyógyításában van szerepük. Viszont tény, hogy aki korábban kevés rostot fogyasztott, és sok finomlisztes, cukros, egészségtelen ételt eszik, annak eleinte nehéz lehet feldolgoznia a rostos ételeket. Ez a helyzet pedig puffadást, bélgáz-képződést, megváltozott emésztést okozhat. A megoldás az, hogy fokozatosan kell áttérni a sok rostot tartalmazó élelmiszerekre.

Valamint arra is érdemes figyelni, hogy milyen típusú rostot tartalmazó étel kerül az étlapunkra. Nem mindegy ugyanis, hogy vízben oldódó, vagy vízben nem oldódó rostokat veszünk magunkhoz. Mindkettőnek más a szerepe, és mások az előnyei is. A vízben oldódó rostok előnye például, hogy segítenek a székrekedés megelőzésében, és táplálják a belekben lévő jótékony baktériumokat. Vízben oldódó rostot tartalmaz például a gyümölcsbél, a zab, a borsó, a szárazbab és a krumpli, vagy az útifűmaghéj. A vízben nem oldódó rostok „másképpen viselkednek”: gyakorlatilag változatlanul haladnak át az emésztőrendszeren, viszont jóllakottság-érzetet okoznak. Ezért a fogyókúrázók előszeretettel fogyasztanak ilyen típusú élelmiszereket. Ezen kívül segít a bélsár tisztításában is. A búzakorpa, a teljes őrlésű gabonák, a gyümölcshéj, és a magvak is ehhez a csoporthoz tartoznak.

A vízben oldódó rostok fogyasztása tehát előnyösebb. Ami viszont elengedhetetlen, hogy a rostdús táplálkozás mellett ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, sőt lehetőleg vizet fogyasszunk. Így tudják ugyanis kifejteni a jótékony hatásukat. 

Fotó:
pixabay.com

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Horvátok

A Magyarországon élő nemzetiségek közül a következő, amelynek konyhájával megismerkedhetünk, a horvátoké. A népszerű ételeket a legtöbben ismerik, de nem árt, ha ezeket otthon is el tudjuk készíteni.

Ha nyár, akkor leves

A kánikulában mi sem esik jobban, mint egy hűsítő, jéghideg ital, viszont enni is kell valamit. Miért is ne lehetne mindkettőt egyszerre?

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Görögök

A görögök nem nagy számban élnek itt, ők is nagyjából egyetlen településen és környékén. Noha ma már legtöbben magyarul is ugyanúgy, vagy jobban beszélnek, mint görögül, a konyhaművészetükben megőrizték az anyaország ízeit. Ebből következik egy kis válogatás.

Egészséges édesség

Ki ne álmodna egy olyan nassolnivalóról, amely egészséges, gyógyító hatása van, finom is és még édességnek is nevezheti? Az édességek igen csábítóak tudnak lenni, az emberek pedig olykor-olykor el is csábulnak, és a kosarukba teszik vásárlás közben a nyalánkságokat.

Ellenségünk a szénhidrát?

A zsír után most új ellenséget választott a fitneszipar. Igen, megint az ételek egyik fő összetevőjét, a szénhidrátot tesszük felelőssé minden egészségügyi problémáért. Lássuk csak, hogy is van ez!