Menü

Terápiás csendfürdő

  • Dátum: 2015.07.13., 13:24

Sok ember fél a magánytól, ezért kifejezetten kerülik az egyedüllétet, pedig a pszichológiai kutatások szerint a csend, és az önmagunkra fordított osztatlan figyelem sokféle pozitív hatással lehet életünkre.

Manapság azonban a világháló, a közösségi oldalak világában még a fizikailag egyedül töltött időben is másokhoz kapcsolódunk, és a minket érő sok-sok inger, információ hálójában képtelenek vagyunk figyelmünket kizárólag önmagunkra fordítani. 

Általában ha nem is tudatosan, de mindent megteszünk, hogy ne legyünk egyedül, és ha fizikailag mégis egyedül lennénk, akkor sem fordítunk osztatlan figyelmet önmagunkra. Pedig ha szerepet kaphatna életünkben a csend is, sokkal több mindent megtudhatnánk önmagunkról, a valódi vágyainkról, és céljainkról. De a szakemberek szerint nem csak önismereti szempontból lehet pozitív hatású az egyedüllét. Az egyedüllét fejleszti a memóriánkat, elősegíti az információk mélyebb, tartósabb rögzülését, de akár még empatikusabbakká is válhatunk azáltal, ha olykor-olykor lehalkítjuk a magunk körüli zajokat.

A mai világban azonban tudatosabban kell tennünk azért, hogy több időt tudjunk szakítani önmagunkra, és képesek legyünk magunk körül csendet varázsolni. Mindezt gátolhatják az okostelefonok, melyek folyamatosan megannyi információt, ingert közvetítenek felénk. Az ebédet követő fizikai aktivitás, egy-egy séta, relaxáció vagy akár a naplóírás azonban segíthet befelé irányítani figyelmünket.

A csend, az egyedüllét nemcsak lelki felfrissülést hozhat, hanem komoly szerepe lehet egészségünk megőrzésében, vagy akár betegségek legyőzésében is.

Fotó: 
Pixabay.com

Segítség, kiégtem!

Kimerültnek érzed magad? Eltűnt a lelkesedésed, az életkedved? A kiégettség, vagy tipikus tünetei lehetnek ezek. Vajon mi az oka és hogy lehet tenni ellene?

A humor a legfontosabb! (és ez nem vicc)

A humor és a nevetés az életünk fontos része, segít átvészelni a szürke hétköznapokat, gyógyír a problémákra, nagyon pozitívan hat a párkapcsolatra, összefügg az immunrendszerrel

Neked mi a hobbid?

Nemcsak stressz-szintünket csökkenti, de életünket is változatossá teszi egy értelmes hobbi, egy hasznos szabadidős tevékenység, egy szórakoztató időtöltés. Neked mi a szenvedélyed?

8 ok, hogy miért menj táncházba egy sima buli helyett

Szórakozni mindenki szeret. Ennek vannak közismert, szűk körben ismert, és egészen sajátos módjai is. Kevesen tudnak ellenállni egy jó lagzinak, ahol élő zene és hangulatos díszítés biztosítja a táncos jókedvet. És ezt a hangulatot sok más buli is igyekszik megtartani. De ha valami újra vágysz, akkor mindenképpen próbáld ki a táncházat! Íme, nyolc érv, hogy miért.

Okok arra, hogy az egyedüllét jót tesz neked

Sokak rettegnek az egyedül töltött idő gondolatától. Bár a tartós magányról már kiderült, hogy több betegség, így a demencia kockázatát is megnöveli, az időnkénti egyedüllét számos egészségügyi előnnyel jár.