Menü

Tippek gyerekek és tinédzserek alternatív gyógyításához

Amerikai statisztikák szerint a gyermekek közel 12%-a (9-ből körülbelül 1) használ valamiféle kiegészítő egészségügyi terméket vagy gyakorlatot, mint például kiropraktikát, mélylégzést vagy jógát. Ezeket a technikákat rendszerint egy gyakorlott szakember vagy tanító vezeti az egészségfejlesztés és jólét érdekében, de vannak olyan módszerek, melyeket a gyermekek önállóan is tudnak alkalmazni (vagy egy tanár, gondviselő segítségével), mint például a relaxációs technikák és a mélylégzés gyakorlása, amelyek főleg a fájdalomkezelés során hasznosak.

Míg a legtöbb módszer biztonságosnak mondható, ha megfelelően használják, bizonyos vonatkozásban már a tudomány is vizsgálja ezek megbízhatóságát.

Az akupunktúra a legtöbb gyermek esetében biztonságosnak tűnik, ha tapasztalt szakemberek végzik, de egy 2011-ben készített vizsgálat következtetésként levonta, hogy nem várt mellékhatások jelentkezhetnek, ha a módszert kevésbé gyakorlott szakember végzi. Ezért mindig körültekintően válasszunk!

Masszázsterápia: az egyik leggyakrabban alkalmazott kiegészítő terápia. Gyakran alkalmazzák daganatos gyermekeknél, viszont fontos tudni, hogy magát a tumort közvetlenül masszírozni nem szabad.

A relaxációs technikák biztonságosak egészséges emberek esetében, beleértve a gyermekeket is. Azonban néhány jelentés kimondta, hogy bizonyos technikák epilepsziás vagy egyes pszichiátriai betegségekkel küzdő páciensek esetében a tünetek romolhatnak, ideértve a traumát átélt vagy bántalmazott egyéneket is.

Súlyos mellékhatások jelentkezhetnek akkor, ha az újszülöttek vagy a gyermekek gerincoszlopát érintő alternatív beavatkozás történik, de ezek ritkának mondhatók. Soha ne hagyatkozzunk csak erre a megoldásra, főleg ha daganatos gyermekről van szó!

Számos folyamatban lévő tanulmány van, amely próbál fényt deríteni ezen technikák előnyeire és hátrányaira gyermekek esetében. Nagyon fontos, hogy a szülők beszéljenek a gyermekeik orvosaival bármilyen kiegészítő egészségügyi beavatkozással kapcsolatban, és a tinédzsereket is ösztönözni kell rá, hogy ugyanezt tegyék.

nccih.nih.gov

A tél rubinvörös csodája - Ezért együnk gránátalmát!

Sokan szeretik ezt a fanyar-édes gyümölcsöt, lássuk egészségünkre gyakorolt hatását!

Takarékra! – A legjobb applikációk a spórolás elősegítésére

Telefonálunk, netezünk, fényképezünk, dokumentumot hozunk létre… lassan már nincs olyan, amit az okostelefonunkkal ne tudnánk megoldani! Néhány applikációval pedig már költségvetést is tervezhetünk.

2-es típusú cukorbeteg? Figyel a vércukrára? Vigyázzon a szívére is!

Nem csak a diagnózis felállítása jelent kihívást – a cukorbetegség számos más egészségügyi kockázatot is eredményezhet. A hozzá társuló egyéb betegségek és állapotok már kevésbé ismertek, melyek közül a legfontosabb a szív- és érrendszeri megbetegedések magasabb kockázata.

Önismereti kaland külföldön, avagy mi is az Európai Önkéntes Szolgálat?

Előzőleg a külföldre kivándorolt vagy onnan már éppen hazatért magyarokról szóló dokumentumfilm-sorozatról írtam. Ennek kapcsán és folytatásként most saját tapasztalataimat osztom meg, hiszen 10 hónap kinn tartózkodás után hazatértem. Ismerd meg, hogy mi az EVS!

Édességvágyunk rejtett okai- talán ez egy betegség jele?

A cukoréhség és a leküzdhetetlen édességvágy mögött nem biztos, hogy a saját gyenge ellenállási képességünk az ok. Ha gyakran érzünk szinte leküzdhetetlen vágyat a magas cukortartalmú élelmiszerek iránt, könnyen lehet, hogy rejtett probléma áll a háttérben.