Menü

Tippek gyerekek és tinédzserek alternatív gyógyításához

Amerikai statisztikák szerint a gyermekek közel 12%-a (9-ből körülbelül 1) használ valamiféle kiegészítő egészségügyi terméket vagy gyakorlatot, mint például kiropraktikát, mélylégzést vagy jógát. Ezeket a technikákat rendszerint egy gyakorlott szakember vagy tanító vezeti az egészségfejlesztés és jólét érdekében, de vannak olyan módszerek, melyeket a gyermekek önállóan is tudnak alkalmazni (vagy egy tanár, gondviselő segítségével), mint például a relaxációs technikák és a mélylégzés gyakorlása, amelyek főleg a fájdalomkezelés során hasznosak.

Míg a legtöbb módszer biztonságosnak mondható, ha megfelelően használják, bizonyos vonatkozásban már a tudomány is vizsgálja ezek megbízhatóságát.

Az akupunktúra a legtöbb gyermek esetében biztonságosnak tűnik, ha tapasztalt szakemberek végzik, de egy 2011-ben készített vizsgálat következtetésként levonta, hogy nem várt mellékhatások jelentkezhetnek, ha a módszert kevésbé gyakorlott szakember végzi. Ezért mindig körültekintően válasszunk!

Masszázsterápia: az egyik leggyakrabban alkalmazott kiegészítő terápia. Gyakran alkalmazzák daganatos gyermekeknél, viszont fontos tudni, hogy magát a tumort közvetlenül masszírozni nem szabad.

A relaxációs technikák biztonságosak egészséges emberek esetében, beleértve a gyermekeket is. Azonban néhány jelentés kimondta, hogy bizonyos technikák epilepsziás vagy egyes pszichiátriai betegségekkel küzdő páciensek esetében a tünetek romolhatnak, ideértve a traumát átélt vagy bántalmazott egyéneket is.

Súlyos mellékhatások jelentkezhetnek akkor, ha az újszülöttek vagy a gyermekek gerincoszlopát érintő alternatív beavatkozás történik, de ezek ritkának mondhatók. Soha ne hagyatkozzunk csak erre a megoldásra, főleg ha daganatos gyermekről van szó!

Számos folyamatban lévő tanulmány van, amely próbál fényt deríteni ezen technikák előnyeire és hátrányaira gyermekek esetében. Nagyon fontos, hogy a szülők beszéljenek a gyermekeik orvosaival bármilyen kiegészítő egészségügyi beavatkozással kapcsolatban, és a tinédzsereket is ösztönözni kell rá, hogy ugyanezt tegyék.

nccih.nih.gov

A vérszegénység és fajtái

Mindenki ismer valakit, aki szenvedett már vérszegénységben. Arról viszont kevés fogalmunk van, hogy milyen fajtái lehetnek ennek az állapotnak, és ezt hogyan érdemes kezelni. Ha pedig az orvosra sem hallgatunk, vagy épp el sem megyünk hozzá, nagyon rosszat tehetünk vele a saját egészségünknek. Oszlassuk el a tévhiteket és kezdjünk eltörődni a saját egészségünkkel!

A hangészlelés és az alvás 'parazitája': a túlhallás

Sajnos a mindennapi köztudatban nem nagyon van benne az érzékeny hallás más néven túlhallás elváltozása/adottsága/betegsége. A helyzeten változtatni lehetne, de sajnos még maga a szakma se teljesen nyitott erre. Mi megtesszük a magunkét: jöjjön hát a túlhallás bemutatása a teljesség igénye nélkül.

Ahogy én azt elképzelem

Talán mindenki arról álmodik, hogy könnyen induljon a nap, jókedvűen kezdődjön a reggel, vidám hangulatban teljen a munka, stressz mentesen végezzük el a teendőinket, kiegyensúlyozottak legyenek a gyerekeink, harmonikus az otthon töltött idő. Vajon tényleg a stresszes rohanás a normális, vagy lehet másként is indítani a napot?

5 jó tanács az irodai ülőmunka egészségkárosító hatása ellen

Bár az állómunkánál kényelmesebbnek tűnhet, a folyamatos ülőmunka közel sem veszélytelenebb az egészségünkre nézve.

Legyél trendi

Legyél trendi! Ez ilyen egyszerű. Csak néhány női magazin kell hozzá.