Menü

Tippek gyerekek és tinédzserek alternatív gyógyításához

Amerikai statisztikák szerint a gyermekek közel 12%-a (9-ből körülbelül 1) használ valamiféle kiegészítő egészségügyi terméket vagy gyakorlatot, mint például kiropraktikát, mélylégzést vagy jógát. Ezeket a technikákat rendszerint egy gyakorlott szakember vagy tanító vezeti az egészségfejlesztés és jólét érdekében, de vannak olyan módszerek, melyeket a gyermekek önállóan is tudnak alkalmazni (vagy egy tanár, gondviselő segítségével), mint például a relaxációs technikák és a mélylégzés gyakorlása, amelyek főleg a fájdalomkezelés során hasznosak.

Míg a legtöbb módszer biztonságosnak mondható, ha megfelelően használják, bizonyos vonatkozásban már a tudomány is vizsgálja ezek megbízhatóságát.

Az akupunktúra a legtöbb gyermek esetében biztonságosnak tűnik, ha tapasztalt szakemberek végzik, de egy 2011-ben készített vizsgálat következtetésként levonta, hogy nem várt mellékhatások jelentkezhetnek, ha a módszert kevésbé gyakorlott szakember végzi. Ezért mindig körültekintően válasszunk!

Masszázsterápia: az egyik leggyakrabban alkalmazott kiegészítő terápia. Gyakran alkalmazzák daganatos gyermekeknél, viszont fontos tudni, hogy magát a tumort közvetlenül masszírozni nem szabad.

A relaxációs technikák biztonságosak egészséges emberek esetében, beleértve a gyermekeket is. Azonban néhány jelentés kimondta, hogy bizonyos technikák epilepsziás vagy egyes pszichiátriai betegségekkel küzdő páciensek esetében a tünetek romolhatnak, ideértve a traumát átélt vagy bántalmazott egyéneket is.

Súlyos mellékhatások jelentkezhetnek akkor, ha az újszülöttek vagy a gyermekek gerincoszlopát érintő alternatív beavatkozás történik, de ezek ritkának mondhatók. Soha ne hagyatkozzunk csak erre a megoldásra, főleg ha daganatos gyermekről van szó!

Számos folyamatban lévő tanulmány van, amely próbál fényt deríteni ezen technikák előnyeire és hátrányaira gyermekek esetében. Nagyon fontos, hogy a szülők beszéljenek a gyermekeik orvosaival bármilyen kiegészítő egészségügyi beavatkozással kapcsolatban, és a tinédzsereket is ösztönözni kell rá, hogy ugyanezt tegyék.

nccih.nih.gov

Anya, melegem van!

Beköszöntött az igazi kánikula. Nehéz sokszor elviselni a hőséget és a magas páratartalmat, de néhány tipp segítségével talán könnyebben átvészelhető ez az időszak!

Idősek étrendje

Dietetikusok egybehangzó véleménye szerint idősödő korban is figyelni kell az életmódra. Ebben a korban is számos élettani változás zajlik a szervezetben, a tápanyag- és vitamindús, helyesen összeállított étrend nagyon fontos.

A szénsavas üdítők hatása a szervezetre

A szénsavas üdítők káros hatásáról sok tévhit és valódi adat köztudott. De, vajon hogyan is hat a szervezetre?

Fenntartható egészség– életmódváltás tartósan

Az esetek nagy részében csak elkezdjük az életmódváltást, de valahogy mégsem sikerül fenntartani ezt az állapotot.

A szoláriumról

Vannak, akik esküsznek rá. Vannak, akik szerint az ördögtől való, és minél messzebb kerüljük el, annál jobbat teszünk vele a saját egészségünknek. De mi az igazság? Tényleg minden fekete vagy fehér?