Menü

A gerincnek legjobb a változatosság

Éppen ezért nehéz olyan foglalkozást mondani a mai világban, ami hosszútávon ne eredményezne degeneratív változásokat fő tartó oszlopunkban, a gerincünkben.

Károsnak tekinthető az álló munka, de az ülő munka még rosszabb, hiszen amikor ülünk abszolút nem természetes pozícióba kényszerítjük gerincünket, ez a testhelyzet hosszútávon fájdalmas panaszokhoz vezet.

Mozgással persze sokat tehetünk annak érdekében, hogy kompenzáljuk gerincünket érő káros hatásokat, de ez nem elég. Nem elég, mert míg időnk nagy részében dolgozunk, addig a mozgásra a legtöbb embernek jóval kevesebb ideje jut. Éppen ezért a rendszeres sportolás mellett, a mindennapokban is érdemes külön figyelmet szentelnünk annak, hogy helyes testtartással védjük gerincünk egészségét.

Olyan egyszerű hétköznapi tevékenységekkel is károsíthatjuk gerincünket, mint a rossz testartással végzett hajmosás, mosogatás, telefonálás, nehéz tárgyak felemelése, borotválkozás és így tovább. Amikor például kádba hajolással mossuk meg a hajunkat, vagy csap fölé hajolva fogatmosunk, porckorogjainkat terheljük. A megfelelő párna (lapos) használata is fontos, hiszen ha erre nem figyelünk az alvás gerincünknek egyáltalán nem lesz pihentető.

Olyan apróságokra is érdemes figyelni, hogy amikor mondjuk számítógépen dolgozunk, vagy mosogatunk, a telefont ne a vállunkhoz szorítva használjuk, hanem inkább kihangosítva. Ez a pozíció ugyanis nagyon rosszat tesz a nyaki csigolyáknak. A különböző tárgyak (főleg ha nehezek) felemelése is sarkallatos pontja lehet a különböző gerincbántalmak megelőzésének. Legtöbben automatikusan úgy veszünk fel tárgyakat, hogy csak derekunkat hajlítjuk, pedig ha legugolnánk, és combizmok segítségével végeznénk el ezt a mozdulatot, megóvnánk gerincünket a felesleges terheléstől.

Apró odafigyelésekkel sokat tehetünk gerincünk védelme érdekében, illetve sportolás mellett a helyes testtartást kifejezetten elősegítő tornával (például: gerinctréning) élen járhatunk a megelőzésben.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?