Menü

Egyszerű tippek lakberendezéshez

Szeretnéd, ha otthonosabb lenne a házad, lakásod? Íme néhány egyszerű, könnyen megvalósítható ötlet, hogyan varázsolj a lakókörnyezetedbe kellemes hangulatot!

Sokan sorra elkövetjük ugyanazokat a lakberendezési bakikat, majd álmodozva csodáljuk a lakberendezési magazinok katalóguslakásait. Pedig ott sem minden drága, elég csupán néhány okos ötlet. Ha betartunk néhány alapvető szabályt és praktikát, máris megváltozik körülöttünk a tér!

Tárolj!

A legtöbb lakás rákfenéje, hogy minden elől van. Fontos tehát, hogy kellő tárolóhellyel rendelkezz. A tévhittel ellentétben ez még kis lakásokban is megoldható néhány okos ötlettel:
- Szerelj fel zsebes tárolókat a szekrény- és beltéri ajtókra!
- Kosárkákkal, dobozokkal "etesd meg", aminek nem kell feltétlenül elől lennie.
- Használd ki a teret a mennyezetig! A legtöbb lakásban a felső tér kihasználatlan, pedig még az alacsony belmagasságú épületekben is akad hely sok polcnak, vagy szekrénynek.
- Ne tárold az étkezőasztalon, konyhapulton, komódon és éjjeliszekrényen, íróasztalon azt, amit nem muszáj! Lehetőség szerint rejtsd el valamelyik szekrénybe, spájzba, és máris megszűnik a káosz érzete.
- Polcokon csak dísztárgyakat és könyveket helyezz el, vagy esetleg tárolókat, de a többi holmit zárt helyre pakold el. Válassz olyan bútorokat, amiben több a tároló, például fiókos dohányzóasztalt.

Függönyt, de milyet?

Függönnyel és függöny nélkül teljesen más a lakás hangulata. Csak olyan helyiségbe ne tegyél fel "ablaktextilt", amely valamilyen csodás panorámával rendelkezik, bár sokszor egy szegőfüggöny ott is feldobja a hangulatot, kivéve a minimál stílus esetében. Máshol viszont érdemes legalább egy dekorfüggönyt felhelyezni, pl. a konyhában. Arra azért vigyázzunk, hogy a fényt ne fogja fel túlságosan. A régi, besárgult függönyöket érdemes lecserélni, kis leleményességgel olcsón is beszerezhetünk helyette másikat, például turkálókból, vagy olcsó háztartási üzletekből. Varrni tudók természetesen előnyben, de a kész függönyök általában olcsóbbak, mint a méretre készített társaik. A sötétítő, vagy dekorfüggöny mintája és színei pedig mindenképpen harmonizáljanak a fal és a lakberendezés színeivel, sőt a stílusra sem árt ügyelni.

Képek szépen

A fotók, grafikák jobban mutatnak, ha rámázott keretben kerülnek fel a falra. Ha fényképeket szeretnénk kitenni, azt is érdemes keretbe tenni, most már lehet kapni olyan képkereteket, amikbe egyszerre akár tucatnyi fotót is elhelyezhetünk. Szintén ötletes, ha madzagot feszítünk ki, és erre fa csipesszel, színes gémkapoccsak, vagy dekortapasszal tűzzük fel a képeket.

Szeretjük a növényeket

A szobanövények minden lakást otthonossá tesznek! Megéri hát foglalkozni velük. A sötét lakásban élők se keseredjenek el, léteznek olyan növények is, amelyek alig, vagy egyáltalán nem igényelnek természetes fényt. Válasszunk nekik színes, a lakás színeihez illeszkedő kaspókat a ronda virágcserepek helyett! Természetesen magunk is festhetünk ilyesmit, de az egyszínű elegánsabb. A virágtartó polcok már kimentek a divatból, inkább a földön, az ablakpárkányon, vagy polcokon helyezzünk el szobanövényeket.

Talpalávaló

A szőgenyek otthonossá tesznek minden helyiséget. Akkor is érdemes beszerezni egy-két dekorszőnyeget, ha a kő- vagy fapadlót kultiváljuk.

A lakberendező megéri?

Sokszor egy profi lakberendezőnek olyan ötletei, meglátásai lehetnek, amiket nem is gondolnánk. Nem véletlen, hogy ez egy szakma... Amire csak akkor ébredünk rá, amikor először kapunk tőle tippeket. Néha például olyanokat, amivel rengetet spórolunk, így máris megéri felfogadni! Sok szakember azért nem dolgozik drágán, mert az általa szerződtetett szakemberektől, cégektől kap százalékot. Érdemes lehet felkeresni őket, ha komolyabb átalakítás előtt állunk!

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?