Menü

Magyarországra látogat a szeretet-szakértő

A huszadik század egyik legnagyobb felfedezése volt a párkapcsolatok pszichológiájában az úgynevezett szeretetnyelvek publikálása. Gary Chapman az öt szeretetnyelvről szóló könyvével világhírűvé vált - nem véletlenül, hisz embernek tömegeinek segített. A legenda most Magyarországra látogat - 4 nagyvárosban hallgathatja meg az előadását a hazai közönség.

Egy kiváló és különleges programot ajánlunk ezzel a magyar érdeklődők figyelmébe, hiszen ritka lehetőségre kerül sor: Budapesten, Szegeden, Debrecenben és Pécsen láthatják és hallhatják az amerikai írót, aki éppen a mai napon töltötte be a 79. életévét.


Gary Chapman, a szeretetnyelvek megalkotója 79. éves
(Kép forrása: http://familyframeworks.us)

Az Egymásra hangolva című könyvét majdnem 40 (!) nyelvre fordították le, és a párterápiában, pszichoterápiában fontos alapfogalommá minősültek a szeretetnyelvek. De nem csak a párkapcsolatokban és a házasságokban, hanem a gyerekeknél, kamaszoknál, sőt önmagunknál is fontos életminőségbeli változást eredményez, ha felfedezzük és működtetjük a szeretetnyelveket a maguk minőségében.

A sikert talán az eredményezte, hogy viszonylag egyszerű és közérthető módon foglalta össze Gary Chapman az emberi kapcsolatok egy nagyon fontos elemét, amelyen rengeteg minden áll vagy bukik: konkrétan, hogy hogyan érezzük magunkat szeretve - milyen módon lehet kimutatni és befogadni a szeretetet? Ha például különbözik a szeretetnyelvünk egy kapcsolatban, és ennek nem vagyunk tudatában, akkor lehet, hogy hiába minden igyekezet a magunk és a másik részéről, nem érezzük magunkat szeretetben, mindössze azért, mert olyan, mintha más nyelvet beszélnénk. Márpedig melyik nyelv lehet fontosabb, mint a szereteté...?


Gary Chapman az Oprah Show meghívottjaként
(Kép forrása: Huffington Post)

Gary Chapman amellett, hogy írói tevékenysége mellett párkapcsolati és házassági tanácsadó, valamint műsorvezető, negyvenhat éve baptista lelkész is Észak-Karolinában. Feleségével 45 éve házasok. Nemrégiben még a világhírű Oprah Show is meghívta őt, hogy a szeretetnyelvekről beszélgessen Oprah Winfrey-vel.

A hazai előadásokról a http://szeretetnyelvek.hu/esemenyek/ linken értesülhet, valamint ugyanitt vásárolhat jegyet igen kedvezményes áron. Gary Chapman a könyveit hazánkban forgalmazó Harmat Kiadó meghívására látogat el hozzánk - köszönjük nekik!

Agatha Christie - Az Alibi

Az angol címmel megjelent Ordeal By Innocence Agatha Christie azonos című regényének legújabb minisorozatos feldolgozása. Az alkotás magyarul Az Alibi címet kapta, és alapvető témája az ártatlanság pszichológiája, valamint az ehhez való emberi viszony. Mindezt pedig már egy sokszor látott gazdag brit családon keresztül mutatja be a sorozat, jó néhány helyen modernizálva a történetet.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Eposzi bolygó foglalás – Dűne: Második rész

A Dűne: Második része máris az idei mozifilmek egyik legnagyobb, és legkomplexebb alkotása lett. Denis Villeneuve kultfilmet és eposzi nagyságú alkotást készített óriási uralkodó házakkal, galaktikus császárral, és egy kisebb sztárparádéval is. Frank Herbert regényéből nem könnyű jó sztorit csinálni, viszont a Dűne 2 olyan összetett nagyjátékfilm lett valamivel több, mint 2,5 órában amit mindenképp látni kell.

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.

Mi az a Rebecca szindróma?

A pszichológiában hívják így azt a jelenséget, amikor a partnerünk vagy házastársunk exével szemben féltékenységet érzünk, ez a Rebecca-szindróma.