Menü

Az elhízás nem csak életmódfüggő?

Látszólag egyszerű: azok, akik sokat esznek, elhíznak. Ezzel szemben a valóság sokkal bonyolultabb, hiszen sok nagyevő mégsem hízik el. Akkor mi is történik? Nézzük a géneket! Az elhízás okai nyilvánvalóan genetikailag meghatározottak, hiszen az anyagcsere-folyamatokat irányító tényezők gének működéséhez kötöttek.

Van olyan, hogy kövér gén?

Tudományos szaklapban jelent meg a nagy érdeklődést kiváltó felfedezés: egereknél megtalálták a testtömeg szabályozását irányító gént, amelyet az angol obese (kövér) szóból, ob génnek neveztek el. A gén a leptinnek nevezett fehérje szintézisét kódolja a zsírszövet, a méhlepény és a gyomor sejtjeiben. Ezt a fehérjét öröklöttek kövér egereknek (amelyeknek nincs ob génjük) adva fogyást, a testzsír felhasználását, kevesebb táplálékfelvételt, alacsonyabb vércukor és inzulinszintet figyeltek meg.

Normál állatoknál, melyeknek van ob génjük és így leptinjük is, a készítmény számottevő változást nem okozott. A leptin jelentősen befolyásolja az anyagcserét, az étvágyat, a belső elválasztású mirigyek működését, szabályozza a zsírraktárakat, az energia-egyensúlyt és hatását valószínűleg a központi idegrendszeren keresztül fejti ki. A leptin a zsírszövet hírnökeként tudósítja az agyat a táplálék felvételének szükségességéről: ha sok van belőle, csökken az étvágy, ha kevés, megjelenik az éhségérzet.

Nem ilyen egyszerű…

További vizsgálatok kimutatták, hogy egereknél még legalább két gén vesz részt a testtömeg szabályozásában. Embernél az elhízás számos más – egyes kutatók szerint legalább 30 – gén működésének (vagy nem működésének) következménye, amelyhez még a környezeti befolyások is társulnak.

A környezet szerepe

A gének hatásának kifejeződését befolyásolja maga a táplálék is. Az egészen fiatal korban elszenvedett táplálék-megszorítás az élet további részén csökkent mértékű táplálékfelvételt okoz. Embernél a leptin termelődésének a szintje magas, de ennek ellenére létrejön az elhízás. Ennek oka lehet az agyi receptorok leptint felismerő képességének hibája. Ekkor a leptin hatástalan.

A környezet szerepét emelik ki azok a vizsgálatok, amelyek során adoptált, tehát genetikailag nem rokon és szülő-utód viszonyban biológiailag kapcsolt gyermekeket figyeltek meg. A két csoport között nem volt értékelhető különbség, a gyermekek annál kövérebbek voltak, minél elhízottabbak voltak a valódi, vagy nevelőszülők abban a családban, ahol éltek. A kövér szülők háztartásában a kosztolás bőségesebb és ez a túltáplálás gyarapítja a zsírraktárakat.

A helyes táplálás fontossága

Gyermekeknél a zsír tárolására szolgáló zsírsejtek száma gyarapszik és a felnőttkori szintet 10-12 éves korban éri el. Kövér gyermekeknél ez a folyamat intenzívebb, több zsírsejtjük van és az ezekben felhalmozott zsír mennyisége is több. A felnőtteknél bekövetkező elhízásnál a zsírsejtek száma nem változik, csak a felhalmozódott zsír mennyisége. Nyilvánvalóan azok, akiknél gyermekkorukban több zsírsejt alakult ki, könnyebben válnak kövérré.

Különösen a zsiradékokra kell ügyelni. A táplálék zsírja könnyen, kis energia-befektetéssel raktározódik, míg pl. a szénhidrátokból csak nagy ráfordítással képződik a zsír, az átalakításnál sok energia vész el, így kevesebb raktározódhat. Az édességek e szempontból éppen a bennük foglalt zsír (tortakrémek, tejszín, csokoládé) miatt veszedelmesek, nem cukor- vagy keményítőtartalmuk miatt.

Az alapvető következtetés tehát, hogy a gének lehetővé teszik az elhízást, de nem a génektől hízunk el, hanem attól, amit megeszünk. Erről részletek a következő cikkünkben, kattints IDE.

C-vitamin bevitele télen? Egyszerűen!

Sokan azt gondolják, hogy a tél beállta nem teszi lehetővé, hogy a szervezetünknek szükséges napi C-vitamin-mennyiséget biztosítsuk. Pedig ez nem is olyan lehetetlen, sőt, egyszerűbb is, mint máskor. A titok, mint sokszor máskor is, az odafigyelésben rejlik.

A mérleg mondjon le – avagy az ünnepi evészet

Hamarosan karácsony és szilveszter, ünnepi evészet és rokonság, diós bejgli meg töltött káposzta, szaloncukor és társai. Készülj fel, húzós lesz, de nem feltétlen jár plusz 4 kilóval megint. Néhány rövid tanáccsal megreformálható az ünnepi menü! Lássuk csak!

Terjed az izomdiszmorfia

Sajnos az étkezési zavarok jelentkezhetnek már a gyermekkorban is. Sokáig csak az anorexiáról, bulimiáról olvashattunk, hallhattunk. Viszont egy kevésbé ismert betegség is létezik, ami az izomdiszmorfia.

Hátráltató szokásaink bűvkörében

Bizonyára tudjuk magunkról, ha rossz szokások rabjai vagyunk. Ezek nemcsak látványosak és sokszor taszítóak, de az egészségünkre is károsak lehetnek. Továbbá azzal is tisztában lehetünk, hogy jobb lenne ezektől megszabadulni, de eddig nem éreztünk magunkban kellő erőt hozzá.

A szívből jövő hála dupla öröm

Számos kutatás bizonyította, hogy a hála gyakorlása az egyik leghatékonyabb dolog az érzelmi és a pszichológiai jólét tekintetére nézve. Egy 75 évig tartó megfigyelésben kimutatták, hogy a hála a legerősebb indikátora a boldog életnek. Hasznos lenne ezt az érzést többet gyakorolni a mindennapokban is nem csak egy röpke pillanatig az ünnepek ideje alatt.